Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Pusat köyünde faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük arı sütü üretim işletmelerinden biri, arı sütünün yüksek değerini ve sağlık faydalarını ön plana çıkarıyor. Hamza Çınar liderliğindeki bu işletme, ülke genelinde üretilen yaklaşık 1 ton arı sütünün dörtte birini üretiyor.
Balın çok ötesinde bir sağlık mucizesi
Arı sütünün üretimi, baldan çok daha zahmetli olmasına rağmen, ekonomik değeri oldukça yüksek. Bal arısının başındaki salgı bezlerinden elde edilen bu değerli sıvı, hücre yenilenmesini destekleyerek pek çok hastalığa iyi geliyor. Özellikle kanser tedavisinde iyileşme sürecini hızlandırması, kemoterapinin yan etkilerini hafifletmesi ve kısırlık tedavisinde etkili olmasıyla biliniyor. Arı sütü ayrıca, şeker ve kolesterol dengesini sağlayarak kalp sağlığını da koruyor.
Yüksek değer ve ihracat: Kilogramı 25-30 bin tl
Bu yıl arı sütünün kilogram fiyatı 25.000-30.000 TL arasında değişiyor. Bu yüksek fiyat arı sütü üreticilerini memnun ederken, üretilen arı sütünün yaklaşık yüzde 30-40'ı iç pazarda tüketiliyor. Kalan yüzde 70 ise yurtdışına ihraç ediliyor. Hamza Çınar, kovanlardan üç hücreden sadece 1 gram arı sütü elde edilebildiğini vurgulayarak, üretimin zahmetli ve emek isteyen bir süreç olduğunu belirtiyor.
Kanser ve diğer hastalıklar üzerinde olumlu etkiler sağlıyor
Hamza Çınar, arı sütünün sağlık üzerindeki olumlu etkilerini detaylandırarak, "Arı sütü, kanser tedavisinde iyileşme sürecini hızlandırıyor. Kemoterapi gören hastaların ilaçlarının yan etkilerini azaltıyor. Ayrıca, kısırlık tedavisinde de çok etkili. Şeker ve kolesterol seviyelerini dengeliyor, kalp sağlığını koruyor. Ülkemizde yılda 1 tona yakın arı sütü üretiliyor ve bu üretimin yaklaşık yüzde 25'ini biz karşılıyoruz. Bulunduğumuz bölgedeki serin hava şartları, bitkilerin çiçeklenme süresini uzatıyor ve bu da arı sütü üretiminin verimini artırıyor. Üretimimiz, bala göre daha kazançlı olsa da, aynı zamanda daha zor bir süreç gerektiriyor" dedi.