TCMB reeskont kredilerinde limit arttırdı TCMB reeskont kredilerinde limit arttırdı

ALPER TEMİZ - 9 Ağustos 2024 tarihinde Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından belirlenen çiğ süt fiyatları, üreticinin yine belini büktü. Konsey, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatını, net 14,65 TL geçecek şekilde uygulamaya devam ettirme kararı aldı. Çiğ sütte destekler dışında belirlenen fiyatın, üreticilerin maliyetlerini karşılamaya yönelik olarak belirlendiği ifade edildi. Ancak süt üreticileri sanayicilerin USK'nın belirlediği fiyattan çok daha aşağıda süt aldığını ve hiçbir denetim faaliyetinin olmadığını söyledi.

"Kararı sanayici veriyorsa, konsey olmasa da olur"

Bir üretici "1 Temmuz'da itibaren sanayici, konseyin belirlediği fiyatın aşağısında süt almaya başladı" diyen üreticiler. "Bu sene çok fazla damızlık ithal edildi. Belli bir fazlalık yaratıldı. Bizler zaten belirli kapasitede üretim gerçekleştiriyoruz. Üstüne bu damızlıkların da gelmesi, piyasada süt fazlalığı olmasına neden oldu. Sanayiciyi ise teftiş eden yok. Şu anda sanayici üreticilerden, konseyin belirlediği fiyatın aşağısında süt alarak hiçbir kurala uymuyor. Zaten konsey, fiyatı yükseltmemişti ve bu fiyatın da altında süt alınınca, çok zarar ettik. Piyasada çok süt var ve sanayici de bu nedene bağlı olarak piyasaya göre kendi kafasına göre fiyat belirliyor. O halde Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulusal Süt Konseyi ne işe yarıyor? Kararı sanayici veriyorsa, konsey olmasa da olur" diye konuştu.

Screenshot 2024 09 05 19 02 40 688 Edit Com.whatsapp

"Yem karşılığı süt alıyorlar" 

Titar Tarım ve Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Doğan ise "Aslında piyasada süt az, ancak arzda fazlalık var. Çünkü damızlık ithalatları üretimi de artırdı. Yerli üretici ise ineklerini kesmiş ve üretim bu bağlamda azalmıştı. Şimdiki durumda üretim aslında az ancak ithal damızlıklar arzı artırdı. Böylece arzda fazlalık yaşandı. En önemlisi ise sanayiciler maalesef yerli üreticilere 'Kendi firmalarımızdan yem alma karşılığında sütünüzü alırız' diyor. Üretici resmen sanayicinin insafına kaldı" dedi. 

Muhabir: Alper Temiz