İzmir Enternasyonel Fuarı ziyaretçileri ağırlamaya devam ediyor. Fuarın en renkli yerlerinden biri ise kıyafetten takıya, hediyelik eşyadan ayakkabılara kadar hem satış hem tanıtım yapılan sokak. 


Her sene fuara katılmak için gün sayan katılımcı firmalar bu sene yüksek kira ücretleriyle karşılaştı. Metrekareye göre stant kira ücretleri değişse de net olan bir şey var. O da kiraların bu sene tam üç katına çıkması. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne seslenen ve 'uyarı olsun' diyen katılımcı firmalar düşük maliyetle yüksek katılımın hedeflenmesi gerektiğini vurguladı.  


Geçen seneye göre üç kat fazla kira ödediklerini söyleyen İsmail Kaya  "Geçen sene 33 bin lira verdim, bu sene 86 bin lira kira ödedim. Zorlandık ancak "İşinize gelirse tutarsınız" dediler. Fuarın eski hali, tadı yok ancak yine de satışlarımız günü kurtatıyor" dedi. 


Düşük bütçeli firmalarin fuara katılması imkansız


Fuara uzun yıllardır katıldıklarını ifade eden Nurdan Ural "Kalabalık güzel ancak katılımcı sayısı az. Ziyaretçi sayısında fazla değişiklik yok ancak firmalar kısıtlı. Organizasyonun biraz daha kuvvetli olması gerektiğini düşünüyorum. Düşük bütçeli firmalar, reklam için bütçelerini yüksek tutamayan firmalar bu fuara giremedi. Butik firmalar kendilerine yer bulamadı. Rakamlar ciddi anlamda yükseldi. Bu bir uyarı olacaksa, daha düşük maliyetler daha fazla katılımcıya yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi. 


Fuar geçmişe kıyasla durgun geçiyor


Takı, tütsü, hediyelik eşya satışı yapan  bir  satıcı "Fuarda akış var ancak geçen seneye göre çok durgun. En büyük sebebi ekonomik kriz. Stant fiyatlarının üç katı olması da zor durumda bıraktı. Durgunluğa rağmen standımıza kadın ve çocukların ilgisi güzel." dedi.
Doğal Üretici Pazarı'nda gözleme satışı yapan Emine Laleli pahalılığa vurgu yaparak "5 senedir geliyorum ancak bu sene ziyaretçi de katılımcı sayısı da daha az. Biz mi pahalıya satış yapıyoruz yoksa hayat mı pahalı bunu sormak gerek. 100-120 liraya gözleme satıyoruz. Maliyeti zaten ancak kurtarıyor. Temiz gıda olduğu için yine de tercih ediliyor." dedi. 


 

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR