Son Mühür / Arif Enes Durak - İBB’ye yönelik operasyon kapsamında tutuklanan ve ciddi sağlık sorunları yaşayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat için sosyal medya ayağa kalktı. Ünlü senarist Gani Müjde ise çok konuşulacak bir yazıyla Polat’a sahip çıktı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sağlık durumunun ciddiyeti nedeniyle tahliye bekliyor. Hipertansiyona bağlı kalp krizi ve beyin kanaması riski taşıyan Polat, son haftalarda birçok kez hastaneye sevk edildi.
Kamuoyunda #MahirPolatSerbestBırakılsın etiketiyle büyük bir destek kampanyası yürütülürken, dikkat çekici bir destek de senarist-yazar Gani Müjde'den geldi. Müjde, Polat hakkında yazdığı etkileyici yazıda onun sadece bir bürokrat değil, "devlet adamı" olduğunu vurguladı.
"Kim bu işin mimarı?" diyerek tanıdı, sonra hikayesini yazdı
Gani Müjde, Mahir Polat’la tanışma sürecini şu sözlerle anlattı:
“Eşimle birlikte yaptığımız İstanbul'u turlayalım gezilerinden birinde uğradığımız Yerebatan Sarnıcı'nı, orada yaratılan şahane müze- eser bağlantısını görünce 'kim bu işin mimarı?' diye araştırırken ismine rastladım. Vakıflar müdürlüğünde Kadir Topbaş döneminde de sürekli proje yapan ama projeleri hep sümen altı edilen bir bürokrat olduğunu öğrendim. Mahir Polat adlı bu bürokratı başkan olur olmaz keşfeden ve onu çağırıp 'İstanbul Miras' projesinin başına geçirenin İstanbul'un rekor oylarlar seçilen belediye başkanı Ekrem İmamoğlu olduğunu okudum sonra. Liyakatın doğruluğundan kuşkum yoktu”
"Hem üzüldüm hem sevindim"
Polat’ın İstanbul’da tarihî eserleri gün yüzüne çıkarma çabasına da dikkat çeken Müjde, “Mahir Bey İstanbul Miras'ın başında İstanbul'un unutulmuş köşelerindeki türbe, cami, çeşme ne varsa ortaya çıkarmış ve Osmanlı eserlerini restore ederek şehrin dört bir yanında ata yadigarı eserlerle buluşmamızı sağlamıştı” dedi.
Mahir Polat’ın bir dönem Fatih Belediye Başkanlığı'na aday olduğunu hatırlatan Müjde, seçimi kaybetmesinin ardından yaşadığı duyguları şöyle paylaştı:
“Sonra Fatih belediye başkanlığına aday olduğunu öğrenince bir 'hayırlı olsun' tweeti yazdım. Nazik bir cevap yazdı hemen. Seçimden sonra benim sokaklarında büyüdüğüm Balat, Fener ve Çarşamba'da oturup bir kahve içecektik. Olmadı seçimi çok küçük bir farkla kaybetti. Hem üzüldüm hem sevindim. Çünkü İstanbul Miras projesinin tekrar başına geçecek 'Osmanlı torunuyuz' diyenlerin unutup gittiği eserleri yeniden İstanbullularla buluşturacaktı. Öyle de oldu”
"Üstün hizmet madalyası alması gerekirken..."
Müjde’nin yazısın da yer alan ifadeler şu şekilde:
“İki ay önce kahve sözümüzü hatırlattım. 'Başkanım kahvenin zamanı gelmedi mi?' dedim, 'buluşalım elbette' gibi bir cevap verdi ama yazının tonunda bir sorun olduğu belliydi. Çok geçmeden ciddi kalp rahatsızlıkları yaşadığını öğrendik zaten. Stentler ameliyatlar derken bu gencecik parlak 'devlet adamı', üstün hizmet madalyası alması gerekirken İBB soruşturmalarının içine dahil edildi”
"İstanbul'un ona ihtiyacı var"
Müjde yazısının sonunda Polat’a yönelik suçlamalara karşı inancını dile getirirken adalet ve sağlık çağrısını şu sözlerle yaptı:
“Siyasetçilere kefil olunmaması gerektiğini bilecek kadar çok yaşadım ama Mahir Polat siyasetçiden öte biri benim için. Hakkındaki iddiaların hiçbirinin üstüne bir leke olarak yapışmayacağına inanıyorum. Ve zor cezaevi koşullarında ona daha fazla eziyet edilmemesini umuyorum. Yargılama sürsün elbet , kimsenin böyle bir ayrıcalık isteme hakkı yok ama yaşadığı çok ciddi sağlık problemleri nedeni ile tutuksuz yargılanabilir. Gerçi o dosyalara bakan hukukçular, gazeteciler tamamının tutuksuz yargılanması gerektiğini söylüyor ama Mahir Bey'in durumu gerçekten ciddi. Mahir Polat'ın serbest bırakılıp çok iyi bir hastanede tedavi edilmesi gerekiyor. İstanbul'un ona ihtiyacı var çünkü.”