MAGAZİN HABERLERİ

Gani Müjde'den tekelleşme açıklamaları: "Hiçbir yerde bulamazsınız bu bilgileri"

Son dönemde dizi ve film sektöründe tekelleşme iddiaları tartışılırken, senarist ve yönetmen Gani Müdje’nin sosyal medya üzerinden yaptığı bir açıklama, sektördeki sorunları yeniden gündeme getirdi.

SON MÜHÜR/ AYŞEGÜL KOÇ Müdje, sektörde yaşanan "kardeş savaşı" benzetmesine atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı: “2,5 milyar liralık dizi pastasını, bir menajeri sorumlu tutarak ele geçirmek mümkün değil. Ancak bu tempoyla ilerlenirse, yakın zamanda böyle bir pasta kalmayabilir.”

Gani Müdje’nin açıklamalarına göre, televizyon kanalları bir dizi bölümü için yapımcılara 15-20 milyon TL arasında ödeme yapıyor. Ancak dizinin reytingi 12 seviyesinin altına düşerse, reklam gelirleri 10-12 milyon TL’de kalıyor. Bu durum, hem kanalların hem de yapımcıların zarar etmesine neden oluyor. ifadeledelerini kullandı.

Senaryolardaki Baskılar Dış Pazarı Etkiliyor

Müdje, sektördeki baskıların senaryoları olumsuz etkilediğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Kanallar ve yapımcılar arasındaki talepler, ‘Bunu gösterme, şunu anlatma, öpüşme sahnesi olmasın’ gibi kısıtlamalarla senaryoların çekiciliğini azaltıyor. Bu nedenle dizilerimiz yurt dışında eskisi kadar başarılı satış rakamlarına ulaşamıyor.”

"Herkes Zarar Etti"

Yapımcıların da maliyet artışlarından dolayı zorlandığını belirten Müdje, bir dizinin bölüm başına 18-20 milyon TL gibi rakamlara mal edildiğini ve bölüm başına 5 milyon TL’lik zararın kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Dizilerin yurt dışı satışlarından elde edilen gelirlerin de bu zararlının ancak küçük bir kısmını telafi edebildiğine dikkat çekti.

"Bir Muhteşem Yüzyıl Daha Yakalar mıyız?"

Müdje, ünlü dizi Muhteşem Yüzyıl’ın yakaladığı başarıya atıfta bulunarak şu yorumu yaptı: “Muhteşem Yüzyıl, maliyetlerin daha düşük olduğu bir dönemde, bölüm başı 800 bin doları aşan yurt dışı satışlarıyla dikkat çekti. Ancak mevcut ekonomik şartlarda bu başarının tekrarlanması oldukça zor görünüyor.”

Müdje, sektörün geleceği hakkında iki olası senaryoya dikkat çekti: “Ya kanallar, sadece yurt dışı satışı kesin olan dizilere ağırlık verip geri kalan günleri yarışma, komedi ve magazin programlarına ayıracaklar ya da içerikler, fikirler ve oyuncular daha özgür hale gelecek.”