İZMİR HABERLERİ

Gastronomide teknolojinin yükselişi: Gastro Ege 2023’te buluşma noktası

Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Gastronomi Öğrenci Topluluğu, bu yıl “Teknoloji” temasıyla düzenlediği Gastro Ege etkinliğinde sektörden birçok önemli ismi ve gastronomi öğrencilerini bir araya getirdi

Yaşar Üniversitesi Gastronomi Topluluk Başkanı Melisa Adıgüzel, öğrencilerin düzenlediği bu etkinlikte planlı bir çalışmanın sonucunu aldıklarını ve sektör uzmanlarını öğrencilerle buluşturmaktan gurur duyduklarını ifade etti. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç ise etkinlik boyunca insan dokunuşunun mutfaklardaki önemine vurgu yaparak, “Teknoloji mutfağı daha sürdürülebilir ve erişilebilir kılsa da asıl önemli olan insanın yaratıcı gücünü korumak” dedi.

Mutfaklarda Yapay Zeka 

Etkinlikte, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Danışmanı Osman Serim’in moderatörlüğünü yaptığı oturumda, Electrolux Professional Ülke Müdürü Bülent Sevinçel, teknolojinin gastronomi sektöründe artan önemini ele aldı. Sevinçel, verimlilik ve gıda güvenliği sağlamak adına teknolojik ekipmanların kullanımının artacağını belirtti ve yapay zekanın sektörde vazgeçilmez hale geldiğini ifade etti.

Restoranlarda Yeni Çağ

Protel Simpra Satış Direktörü Fatih Tenel, bulut tabanlı pos sistemleri ve restoranlar için geliştirilen servis robotlarının faydalarından bahsetti. Yüksek taşıma kapasitesine sahip bu robotlar, masalara servis yaparak iş süreçlerini hızlandırırken sipariş de alabiliyor. Tenel, gelecekte bu robotların restoranlarda sipariş almanın ötesinde rezervasyon yapma gibi daha çok işlev üstleneceğini dile getirdi.

 Eğitimde Dönüşüm

“Şefler ve Teknoloji” oturumunda konuşan Şef Elif Edes, gastronomi eğitiminde teknolojinin önemine değindi. Mutfakta teknolojinin lezzeti artırmak için büyük bir potansiyel sunduğunu belirten Edes, bu teknolojilerin öğrenciler tarafından özümsenmesi gerektiğini ve şef adaylarının teknoloji ile gelen yeniliklere uyum sağlamalarının önemini vurguladı. Neo Lokal Kurucu Şefi Maksut Aşkar, teknolojinin gastronomi dünyasında farklı kullanım alanlarına değindi. Tıp gibi çeşitli sektörlerde kullanılan “freeze-drier” cihazlarının mutfakta kurutma amaçlı kullanılabileceğini örnek gösteren Aşkar, teknolojinin sağladığı bu olanaklarla gastronomide daha çok esneklik elde ettiklerini ifade etti.

Dijital Çözümler

Ingredy Uygulaması Kurucusu Betül Bildik, etkinlikte restoranlar için dijital tedarik çözümlerinin sürdürülebilirlik açısından önemini ele aldı. Bildik, uygulamaları sayesinde restoranların tedarik süreçlerinden maliyet ve zaman tasarrufu sağladıklarını belirterek dijitalleşmenin verimlilik açısından yarattığı farktan bahsetti.

Gastro Ege 2023, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller ve sektörün önde gelen isimlerinin katılımıyla son buldu. Gastronomide teknolojinin geleceği ve mutfakların geçirdiği dönüşüm konusundaki bu değerli bilgi paylaşımı, etkinliğe katılanlar için ilham verici bir platform oluşturdu.