Sıfır atık sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülebilmesi için çalışmalar yürüten Gaziemir Belediyesi, düzenlediği eğitimlerle toplumu geri dönüşüm konusunda bilinçlendiriyor. Geri dönüşümün yaygınlaşması amacıyla “İklimi Değil, Kendini Değiştir” sloganıyla eğitim seferberliği başlatan belediye, ilçedeki okullarda Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Eğitimi düzenliyor. Erken yaşta çevre bilinci ve geri dönüşüm alışkanlığı kazandırmak amacıyla yıl boyunca 24 okulda düzenlenen eğitimlerde 4 bin 341 öğrenciye eğitim verildi.

Geri dönüşüm temalı kısa filmler izletildiGeri dönüşüm temalı kısa filmler izletildi

Gaziemir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Dizman Kayar’ın verdiği eğitimlerde, öğrencilere öncelikle geri dönüşüm temalı kısa filmler izletiliyor. Daha sonra sunum eşliğinde öğrencilere eğitim veriliyor. Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Eğitiminde geri dönüşümün önemi, hangi maddelerin geri dönüştürülebileceği, atıkların geri dönüşümü için nelerin yapılması gerektiği ve bu atıkların doğaya zararları detaylı olarak ele alınıyor. Okullarda düzenlenen eğitimlerde öğrencilere; okul, ev ve iş yerlerindeki atıkların geri dönüştürülmesinin doğaya ve ekonomiye faydaları da anlatılıyor.

“700 tür canlının nesli tükendi”

Gaziemir Belediyesi’nin geri dönüşüm konusundaki çalışmalarını anlatan Derya Dizman Kayar, plastik, metal, kompozit, kâğıt ürünleri, cam gibi atıkların geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmasının önemine dikkat çekti. Belediyenin, Gaziemir’in dört bir yanına geri dönüşüm atık kutuları koyarak geri dönüşebilen atıkların ayrı toplanmasını sağladığını belirten Kayar, belediyenin mobil atık getirme merkezleri ve 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi hakkında da bilgi verdi. Kayar, “Biz atıklarımızı kontrolsüz bir şekilde doğaya bırakarak 1 milyon 600 bin kilometrekarelik çöp adaları oluşturduk. Bizim doğaya bıraktığımız atıklar toplanarak çöp dağları oluşturuyor. Bu sebeple son 30 yılda 700 tür canlının nesli tükendi. Bu yüzden geri dönüşebilen atıkları kaynağında ayrıştırarak onları ekonomiye kazandırmamız çok önemli” dedi.

“Daha az su ve enerji tüketecek yöntemleri tercih etmeliyiz”Daha az su ve enerji tüketecek yöntemleri tercih etmeliyiz

İklim değişikliği, fosil yakıtlar ve yoğun sanayileşme sonucu ortaya çıkan kontrolsüz atık çıkışlarının yanı sıra yanlış tarım faaliyetlerinin de iklim değişikliğine sebep olduğuna dikkat çeken Derya Dizman Kayar, “Küresel ısınma sonucunda yağış düzensizliğinden kaynaklanan felaketler yaşanıyor dünyada. Yağış oranlarının düşmesi, kuraklık ülkemizi ve dünyamızı tehdit ediyor. İklim değişikliği sebebiyle 2050 yılına kadar 216 milyon insanın göç etmesi bekleniyor. Bireysel olarak atacağımız adımlarla iklim değişikliğini yavaşlatabiliriz. Enerji dostu, birden çok kullanılabilen ürünler, plastik torbalar yerine bez torbalar kullanmalıyız. Daha az su ve enerji tüketecek yöntemleri tercih etmeliyiz. Güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanmalıyız. Taşıt kullanımını azaltmalı, toplu taşımayı, bisiklet kullanmayı tercih etmeliyiz. Bu şekilde küresel ısınmanın yavaşlatılmasına katkı koymuş olabiliriz” diye konuştu.

Muhabir: OSMAN GÜNDEN