GÜNDEM HABERLERİ

Gazze'de toplamda kaç bina yıkıldı? Yeniden inşası için ne kadar para gerekiyor?

Ateşkes ve esir takası anlaşmasının resmileşmesinin ardından Gazze'deki yıkımın bedeli yeniden tartışma konusu oldu. Gazze'de 170 binden fazla yapının yıkıldığı belirtilirken, bölgenin yeniden inşası için yaklaşık 40 ila 80 milyar dolara ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor. Yerel sağlık yetkilileri, Gazze'nin sağlık sektörünün yeniden inşası içinse tahmini olarak 15 milyar dolara gereksinim olduğunu aktardı.

İsrail'in onayıyla resmileşen ateşkes ve esir takası anlaşması yürürlüğe girdi. İlk esir takaslarının gerçekleştirilmesiyle birlikte, dikkatler yeniden Gazze'deki yıkıma çevrildi. 15 aydır saldırı altında olan Gazze'de ekonomi de büyük bir çöküş yaşarken, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) geçen yıl yüzde 80'den fazla düşerek 90 milyon dolara kadar geriledi. Önemli bir yeniden yapılanma sağlanmadan, Gazze'nin zaten zor durumda olan ekonomisi durgun kalmaya devam edecek.

Kaç yapı yıkıldı

Gazze'nin yeniden inşası için 40 milyar ila 80 milyar dolar arasında bir maliyet öngörülüyor. Kesin rakamların ancak ekiplerin hasarı yerinde değerlendirmesiyle belirlenebileceği belirtilirken, Birleşmiş Milletler'e göre sadece tahmini 42 milyon ton molozun temizlenmesi en az 10 ay sürecek ve yaklaşık 1,2 milyar dolara mal olacak. Geçtiğimiz ay yayımlanan uydu görüntülerinde, Gazze'deki binaların yaklaşık yüzde 70'inin (170 binden fazla yapı) yıkıldığı tespit edildi. Ayrıca, altyapı hasarlarının da yaklaşık 20 milyar dolar tutacağı öngörülüyor.

15 milyar dolar gerekiyor

Yerel sağlık yetkililerine göre, Gazze'nin sağlık sektörünün yeniden inşası için tahmini olarak 15 milyar dolara ihtiyaç duyuluyor. Diğer yandan, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde devam eden saldırılar sonucunda ateşkesin ilk gününde 552 yardım tırı bölgeye giriş yaptı. Gazze'deki İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Pazar sabahından itibaren 552 yardım tırı Gazze Şeridi'nin sınırından geçti. Bunların 242'si Gazze'nin kuzeyine yönlendirildi." ifadelerine yer verildi. Yardım tırlarında yakıt, sağlık malzemeleri ve temel gıda ürünlerinin yanı sıra sebze ve meyvelerin de bulunduğu bildirildi. Açıklamada, Gazze'nin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla daha fazla insani yardımın bölgeye ulaştırılması için çalışmaların devam ettiği ifade edildi. Ateşkesin ilk aşamasında, günde 600 tır insani yardımın Gazze'ye girmesi, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından 7 gün içinde ise Refah Sınır Kapısı'nın açılması planlanıyor