DÜNYA HABERLERİ

Gazze'de yakıt krizi: Acil yardım araçları çalışmıyor!

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyine yönelik saldırıları devam ederken, bölgedeki sivil savunma araçlarının yakıt bitmesi nedeniyle faaliyette bulunamadığı bildirildi.

Gazze'deki Sivil Savunma Birimi, İsrail'in bölgeye yakıt girişini engellemesi nedeniyle, Kuzey Gazze'deki hizmetlerin 35 gün önce durduğunu ve Gazze kentinde de sivil savunma hizmetlerinin tamamen sona erdiğini duyurdu. Ambulans, itfaiye ve arama-kurtarma araçları artık çalışmıyor.

Açıklamada, "İsrail işgal güçlerinin, bölge için gerekli yakıt girişini engellemesi nedeniyle Gazze kentindeki ambulans, itfaiye ve arama kurtarma araçlarının çalışmadığını duyuruyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamada, İsrail'in yakıt girişini engellemesinin, Filistinlileri ölüme mahkûm etmek anlamına geldiği vurgulandı. 23 Ekim'de ise İsrail'in sivil savunma araçlarına yönelik doğrudan saldırıları nedeniyle Kuzey Gazze'deki hizmetler tamamen kesilmişti.

İsrail Ordusundan, Gazze'nin Kuzeyinden Filistinlileri Boşaltma Kararı

İsrail ordusu, 5 Ekim'de Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na yoğun hava saldırıları düzenledi, ardından 6 Ekim'de bu bölgelere kara saldırısı başlattı. Bu hamlenin, İsrail basınına yansıyan ve "Generaller Planı" olarak bilinen, Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden tahliye edilerek İsraillilere yerleşim alanı oluşturulmasını amaçlayan bir stratejiyle ilişkili olduğu düşünülüyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, 7 Ekim'de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun, Cibaliya ve Beyt Lahiya'daki Filistinlilere bölgeden boşalmalarını isteyen bir harita paylaştı. Adraee, Filistinlilerin Gazze'nin güneyindeki Mevasi bölgesine gitmeleri gerektiğini belirtti. Paylaşılan harita, eski İsrail Ordu Operasyonlar Bölümü Başkanı General Giora Eiland’ın hazırladığı ve hükümete sunduğu "Generaller Planı" ile benzerlik gösteriyor. Bu plan, Filistinlileri Gazze'nin kuzeyinden zorla tahliye etmeyi ve bölgeyi kuşatarak gıda, yakıt ve su gibi temel ihtiyaçlara giriş izni vermemeyi öngörüyor.