Ani ısı dalgasının değişmesi ve vücutta kızarıklıklar görülmesi halinde ise gece terlemesi sebeplerinin araştırılması gerekmektedir. Uyku apnesi, solunum sıkıntısı, reflü, kalp ile ilgili sorunların yanı sıra şeker hastalığı ve stres bozukluğuna bağlı olarak da bu rahatsızlığın görülmesi beklenebilmektedir.

Gece Terlemesi Nedir? Neden Görülür?

Özellikle kadınlar sıklıkla karşılaşılan gece terlemesi sorunu kişinin hormonel değişiklikler yaşaması, stres bozukluğu, şeker ve kalp hastalıkları gibi pek çok hastalık sebebiyle meydana gelebilir. Regl dönemleri, hamilelik ve menopoz gibi önemli süreçlerde ise tekrar eden ve sürekli olarak kendini yenileyen bir ısı değişikliği olarak da tanımlanabilmektedir. Uyku apnesi, solunum sıkıntısı, şeker ve kalp hastalıklarının olması halinde ise ekstra dikkatli olunması gereklidir.

Gece terlemesi sorunu yaşayan kişilerin doktor kontrolünde sebebinin araştırılmasını sağlamaları gereklidir. Çok hızlı bir şekilde müdahale edilebilen ve rahatlatıcı pek çok durum ile desteklenebilecek olan sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için etkili çözüm önerileri bulunmaktadır.

Gece Terleyerek Uyaniyorsaniz Dikkat Ciddi Hastaliklarin Belirtisi Olabilir Ogg5

Gece Terlemesi Kimlerde Görülür?

Gece terlemesi görülen hastalar hem erkekler hem de kadınlar arasında görülebilir. Fakat hormonel değişiklikleri çok daha yoğun bir şekilde farklı dönemlerde yaşayan kadınlarda durum ile çok daha sık karşılaşmak mümkündür. Özellikle menopoz gibi ağır ve yoğun süreçlerde kadınların çok yoğun bir şekilde yaşadıkları sürecin kontrol altında tutulması da oldukça önemlidir.

Erkeklerde ise en sık hormonel değişikliği olan antropoz döneminde gece terlemesi görülebilmektedir. Tamamen esas alınan sebeplerin araştırılması sonrasında süreçle ilgili yönetim sağlayabilmek için doktor kontrolleri ve ilgili hekimlerin uzmanlık kazanabilmesi içinde sürecin destekleyici olmasının önemi çok büyüktür.

Gece Terlemesi Hangi Hastalıklarda Görülür?

Gece terlemesine sebep olan hastalıklar farklı pek çok şekilde görülebilir. Fakat özellikle kadınların hormonel değişikliklerinin görüldüğü dönemlerde çok daha sık rastalanılan durumlardan biri olarak da kabul edilebilmektedir. Reflü, diyabet, kalp hastalıkları, uyku apnesi, kaygılı ve stresli olması durumlarında da sıklıkla rastlanılabilmektedir. Düşük kan şekeri ve grip gibi farklı durumlar sonrasında da görülen rahatsızlık sonucunda mutlaka doktor görüşmesi yapılması gereklidir. Alanında uzman kişiler ile görüşerek destek alınması ise çok önemlidir.

Gece Terlemesi Menopoz Döneminde Yaşanır Mı?

Gece terlemesi menopoz dönemi içerisinde sıklıkla yaşanabilir. Tamamen kadınların hormonel değişiklikler yaşaması sonucunda ortaya çıkan süreçte doğru tedavi yöntemleri ve alternatif tıp yöntemleri uygulanması ise oldukça önemlidir. Menopoz döneminde en yaygın görülen belirtiler arasında da ilk sırada yer alması ve ateş basmaları, adet düzeninde değişiklikler ile de strese yol açtığı görülmektedir.

Kalp hastalıkları ve şeker hastalıkları gibi farklı rahatsızlıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkabileceğinden dolayı mutlaka gece terlemesi menopoz dönemi içerisinde ortaya çıkması halinde mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Gece Terlemesi 1

Gece Terlemesini Engellemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Özellikle kadınlarda çok daha sık görülen gece terlemesi sorunu farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilse de sorunun ortaya çıkmaması adına önlem olarak farklı uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamalar ise şu şekilde belirtilmektedir;

·       Gün boyu yeterli su tüketildiğinden emin olunmalı,

·       Yatarken ince kıyafetler giyilmeli,

·       Ince kumaşlar veya örtüler kullanılmalı,

·       Yatak odasının serin olmasına ve havalandırılmış olmasına özen gösterilmeli,

·       Baharatlı yiyecekler tüketilmemeli,

·       Kafein, sigara ve alkol tüketimine dikkat edilmelidir.

Gece Terlemesinde Su Tüketiminin Önemi Nedir?

Vücudun terlememesi adına ve ter ile birlikte vücuttan attığı su miktarını geri kazanabilmek ve vücudun susuz kalmasına engel olabilmek için gece terlemesinde su tüketimi en çok dikkat edilmesi gereken durumlardan biridir. Tamamen etkili bir şekilde sorunun çözülebilmesi için mutlaka düzenli olarak su tüketilmesi çok önemlidir.

Gece terlemesinde su tüketimi oranı özellikle kişinin farklı hastalıkları olması durumunda ve yaz aylarında çok daha dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Vücudun susuz kalmamasına özen gösterilmelidir.

Gece Terlemesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Gece terlemesi özellikle kadınlar tarafından sıklıkla yaşanan bir sorundur. Tamamen kontrol alınabilmesi adına sıkça sorulan sorular ise şu şekilde belirtilebilmektedir;

Gece terlemesi menopoz döneminde ne kadar sürer?

Gece terlemesi menopoz döneminde 8 ile 10 yıl arasında devam edebilir. Fakat süreç 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Gece terlemesinde hangi vitaminlere ihtiyaç duyulur?

Özellikle hormonel değişimler sonrasında ortaya çıkan gece terlemeleri yaşayan kişiler B vitaminine ihtiyaç duyar. B vitamini bakımından zengin olan yiyecekler tüketilmesi ve özellikle balık, deniz ürünleri, yeşil yapraklı sebzelerin yanı sıra kuruyemiş, soğangiller ve turpgiller için de geçerli olan sebzelerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Muhabir: Balamir Yıldız