Selçuk Özdağ, açıklamasında TBMM'de geçen bir yıl içinde ne tür faaliyetlerde bulunulduğunu ve ne tür engellerle karşılaşıldığını sorguladı. Özdağ, "Hükümete yönelttiğimiz soru önergelerinin cevabını alamıyoruz. Verilen cevaplar da kara mizah ötesi. Kanun tekliflerimiz daha komisyon aşamasında reddediliyor. Verdiğimiz genel görüşme ve araştırma önergeleri hakkında birkaç dakika konuşabilmek için nerdeyse deveyi iğneden geçirmek zorunda kalıyoruz ki zaten tümü reddediliyor. Ve nihayet bütün bunların sebebi olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen nevzuhur başkanlık yönetimi ile güya etkin ve güçlü olacağı söylenen TBMM ve mahallenin noteri gibi gören iktidar zihniyetinin ülkemizi getirdiği çöküş." dedi. Özdağ, bu durumun Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile TBMM’nin etkinliğinin azaltıldığı bir dönemde yaşandığını vurguladı.

"25 kanun teklifi, 325 soru önergesi..."

Son bir yılda Gelecek Partisi olarak verdikleri 25 kanun teklifi, 325 soru önergesi, 80 genel görüşme ve araştırma önergesi bulunuyor. Özdağ, şahsen de 6 kanun teklifi, 56 soru önergesi, 16 genel görüşme ve araştırma önergesi sunduğunu belirtti. Ayrıca, 88 Genel Kurul konuşması ve 26 basın açıklaması gerçekleştirdiğini ifade etti. Bu süreçte yaklaşık 310 TV, sosyal medya ve belgesel programlarına katıldığını açıkladı.

Özdağ, Cumhurbaşkanlığına yönelttikleri bazı soruların yanıtlanmadığını ve çoğu zaman geçiştirici cevaplar aldıklarını belirtti. Şu ana kadar sorduğu 13 sorunun çoğuna yanıt alamadığını, özellikle TOKİ projeleri, öğretmen atamaları, Milli İstihbarat Teşkilatı, ve çeşitli diğer konularda hükümetin tutumunu eleştirdi.

Öne çıkan örnekler şu şekilde:

TOKİ Projesi: 2019 yılında açıklanan 100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi hakkında verdiği soruya yanıt almakta zorlandığını belirtti.

Öğretmen Atamaları: Öğretmen mülakatlarının kaldırılması hakkında sorduğu soruya, sadece mevcut mevzuat hakkında bilgi verildiğini ifade etti.

Yine İYİ Parti yine istifa! Yine İYİ Parti yine istifa!

Milli İstihbarat Teşkilatı: MİT’in 97. kuruluş yıl dönümüne ait sosyal medya paylaşımlarına dair sorusunun yanıtlanmadığını söyledi.

Bakanlıklara yöneltilen sorular da mevcut!

Özdağ, çeşitli bakanlıklara yönelttiği sorulara ilişkin aldığı yanıtları da eleştirdi:

Adalet Bakanlığı: Adli ve idari yargı hâkim adaylığı için yapılan sınavlar hakkında ve cezaevlerinde bulunan mahkûm sayısına dair sorularına yanıt alamadığını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: Emekli maaşları ile ilgili sorularına verilen yanıtların yetersiz olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı: İsveç'in NATO'ya katılım süreci ve İran-İsrail krizine ilişkin sorularına yanıt verilmediğini belirtti.

"Bu günler, daha iyi günlerimiz"

Özdağ, hükümetin tüm bu uygulamalarının temelinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ve ülkenin hukuk devleti ilkelerinden uzaklaşmasının yattığını belirtti. “Bu günler, daha iyi günlerimiz. Zamlardan ve vergi artışlarından bahsediyoruz ama bu sadece bir fragman” diyerek, yaşanan ekonomik zorlukların ve kamu yönetimindeki sorunların uzun vadede daha da derinleşebileceği uyarısında bulundu.
Açıklamanın sonunda Özdağ, hükümetin mevcut uygulamalarının ve yanıt vermediği önergelerin, kamuoyunun bilgilenme hakkını ve denetim mekanizmalarını ne kadar zorlaştırdığını vurguladı. Gelecek Partisi olarak, bu sorunların çözülmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini ve vatandaşların sorunlarına çözüm bulma noktasında üzerlerine düşeni yapacaklarını kaydetti.

Muhabir: Osman Günden