İZMİR HABERLERİ

Genç Sağlık Sendikası ses yükseltti: “Bize verilen zam yaşamaya yetmiyor!”

Genç Sağlık Sendikası, düşük zam oranları, artan kiralar ve özlük haklarındaki kayıplar nedeniyle seslerini yükselterek, “Refah payı ve Büyükşehir tazminatı istiyoruz” dedi.

SON MÜHÜR - GAMZE ESKİKÖY/ Genç Sağlık Sendikası İzmir Şubesi, SGK Misafirhanesi’nde düzenlediği basın açıklamasıyla başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm kamu çalışanlarının ve memurların yaşadığı ekonomik sıkıntılar, özlük haklarındaki kayıplar ve çalışma koşullarına dair sorunları gündeme getirdi.

Toplu sözleşmelerde alınan zam oranlarının yetersizliğine, artan kira bedelleri karşısında kamu çalışanlarının yaşadığı barınma sorunlarına ve büyükşehirlerde yaşam koşullarını iyileştirecek taleplerine dikkat çeken sendika yetkilileri, sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi için somut adımlar atılması gerektiğini söyledi.

“Refah payı yüzde 30 olmalı”

Şube Başkanı Özgür Yıldırım, “Altıncı toplu sözleşmede belirlenen zam oranıyla birlikte enflasyon farkı yalnızca yüzde 13 seviyesine ulaşmıştır. Ancak bu oran kesinlikle yeterli değildir. Bugün kiralara yapılan zam oranı yüzde 62’yi bulurken, yeniden değerleme oranı yüzde 43 olarak belirlenmiştir.

Memurlar, yüzde 6 gibi düşük bir artışla yetinmeye zorlanıyor. Biz, Genç Sağlık Sendikası olarak bu oranı kabul etmiyoruz. Refah payının yüzde 30 olarak belirlenmesini talep ediyoruz. Ayrıca, özellikle büyükşehirlerde yaşayan kamu emekçileri için Büyükşehir Tazminatı’nın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

“Bu zam oranı ile kira ödeyemiyoruz”

Yıldırım, İzmir’deki konut fiyatlarından da örnek vererek şu ifadeleri kullandı: “Çeşme, Urla gibi bölgelerde en düşük kira 40-50 bin TL civarındadır. Bir memurun maaşıyla kira ödemesi mümkün değildir.

Ya kamu lojmanları yapılmalı ya da Büyükşehir Tazminatı uygulamaya konmalıdır. Kamu çalışanları çocuklarıyla tatile gitmeyi ya da dışarıda bir öğün yemek yemeyi lüks olarak görmemelidir”

“Sendikalar Sorgulanmalı”

Yıldırım, mevcut sendikacılık anlayışına da eleştiriler getirerek, yetkili sendikaların toplu sözleşmelerde kamu çalışanlarının haklarını yeterince savunmadığını belirterek, “Yetkili sendikaların sahadan kopuk bir şekilde hareket ettiğini görüyoruz.

Plaza sendikacılığı anlayışı, çalışanların sorunlarını çözmekten uzak. Herkes sendikasını sorgulamalı ve haklarını savunan bir anlayışa destek vermelidir” dedi.

“Sağlıkta mobbing ile mücadele ediyoruz”

Yıldırım ayrıca sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara değinerek, “Sağlık çalışanları beyaz kod davalarıyla boğuşuyor, mobbing ve baskılarla mücadele ediyor. Yetersiz yemekler ve düşük giyim yardımları gibi sorunlar da emekçileri mağdur ediyor. Devletin, sağlık çalışanlarının yaşam koşullarını iyileştirmek için daha etkin adımlar atması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.