Tamamen etkili bir uygulama olarak kabul edilen glutensiz beslenme, düzenli olarak hayatınıza adapte edildiğinde günlük yaşamınızda sağlık açısından kusursuz bir geri dönüş almanıza da yardımcı olacaktır. Lif alımını azalttığı için bağırsak florasında değişiklikler ortaya çıkartabileceğinden doğru ve yeterli bir şekilde uygulanması da oldukça önemlidir. 

Glutensiz Beslenme Nedir?

Glutensiz Beslenme Nedir?

Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi gıda maddelerinin içerisinde bulunan yüksek proteinin tüketilmemesi üzerine kurulmuş bir beslenme programı olarak glutensiz beslenmenin insan sağlığına etkileri ise oldukça fazladır. Vitamin ve minerallerin yüksek olduğu, zengin ve bol lifli sebze ve meyveler tüketilmesi gibi pek çok farklı gıdanın tüketilmesi kişilerin çok daha rahat bir beslenme planı oluşturmasına yardımcı olacaktır.  Glutensiz beslenmenin insan sağlığına etkileri arasında sindirimi kolaylaştırması, kilo kontrolüne destek olabilmesi ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri ise oldukça fazladır. Sindirilemeyen gluten proteinine karşı vücutta oluşabilecek farklı etkenlerin ortadan kaldırılabilmesi için de önemli bir yer tutmaktadır. 

Glutensiz Gıdalar Nelerdir?

Glutensiz Gıdalar Nelerdir?
Glutensiz gıdalar sindirimi kolay ve genellikle çölyak hastalarına karşı, glutenin vücutta oluşturabileceği hastalıklara karşı bir savunma mekanizması olarak daha az tüketilmesi gereklidir. Gıda maddeleri olarak bilinen yiyecekler ise şu şekilde kategorilere ayrılabilir;
Tavuk,
Balık,
İşlenmemiş et,
Pirinç,
Patates,
Mısır,
Nohut,
Nohut un,
Kara buğday,
Yumurta,
Reçel,
Bal,
Baharatlar 
 
Glutensiz Beslenmenin Önemi Nedir?

Glutensiz Beslenmenin Önemi Nedir?
Çölyak hastalığı bir diğer adıyla gluten alerjisi olarak da kabul edilen gluten içeren besinlere karşı hassasiyet gösteren bir dizi sorunun ortaya çıkması ile ilgilidir. Glutensiz beslenmenin önemi ise tam da bu noktada ortaya çıkmakta olup gluten tüketimine karşı hassasiyetleri kontrol altına almayı sağlar.

Sindirim problemlerinin azalması, kilo artışının durdurulması, enerjinin artması gibi pek çok önemli faydası ile glutensiz beslenmenin önemi insan sağlığı üzerinde ön plana çıkmaktadır. Aşırı şişkinliğin önlenebilmesi, bel bölgesindeki yağlanmanın engellenmesi ve vücuttaki ödemin atılabilmesi için çok önemlidir. 

Glutensiz Beslenme Yöntemleri Nelerdir?
Öncelikli olarak beslenme şeklinizi tamamen değiştirmek ve hayatınızda yeni bir düzene geçebilmek için farklı gıda malzemeleri tüketebilmenin yanı sıra etkili bir beslenme programı oluşturmak da çok önemlidir. Glutensiz beslenme yöntemleri içerisinde su tüketimini arttırmak ve sonrasında et, sebze, tavuk, meyve gibi besinlere ara verebilmek çok önemlidir.
 Ekmek, pirinç, makarna gibi besinleri tüketmemek ya da gluten içermeyecek şekilde tüketim sağlamak ise özel unların ve yiyeceklerin de hayatınıza dahil olması için önemlidir.  

Glutensiz Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Glutensiz Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Özel bir beslenme programı olarak da kabul edilen glutensiz beslenmede dikkat edilmesi gerekenler arasında temel üç kaynak bulunmaktadır. Buğday, arpa ve çavdar tüketiminin yanı sıra tahıl tüketimine tamamen dikkat etmek çok daha önemlidir. Diyet programı içerisinde tahılların olmaması ve yumurta, süt, meyve tüketimi gibi gıda maddelerinin bulundurulmaması çok daha sağlıklı, ödemin vücuttan atıldığı bir program olarak kabul edilebilir.

Gluten İçeren Yiyecekler Nelerdir?
Katı yağ içeren ve beyaz buğday unu ile hazırlanmış yiyecekler gluten içeren yiyecekler arasında dikkat çekmektedir. Baklava, tulumba, revani, pasta, kurabiye ve un ile yapılmış tatlılar da yine gluten içeren ürünlerdir. Arpa ve malt içeren alkollü içecekler, boza, işlenmiş kahve seçenekleri de içerisinde bulunmaktadır.

Glutensiz Diyet Ne kadar Süre Yapılmalıdır?
Glutensiz diyet Çölyak hastalığı teşhisi konulmadıysa en fazla 15 gün yapılmalı ve sonrasında 1 hafta ara verilerek devam ettirilmelidir. Bu şekilde vücudun dengesini koruması ve doğal bağırsak florasını kaybetmemesine de destek olunabilir. Aynı zamanda etkili sonuçlar alabilmek adına da oldukça önemli bir uygulama olarak çok daha konforlu bir sindirim sistemine sahip olmanızı sağlayabilecektir.
 
Gluten Alerjisi Nedir? Hangi Etkiler ile Ortaya Çıkar?
Gluten alerjisi vücudun gluten içeren gıdalara karşı gösterdiği hassasiyetlerdir. Kaşıntı, kabarma ve ani şişkinlikle kendisini göstermektedir. Midede şişkinlik, gaz ve karın ağrısının yanı sıra mide bulantısı, yorgunluk ve sürekli endişe hissi ile de kendisini gösterebilir. Yoğun alerjik kişilerde ise anemi ve bilinç bulanıklığı gözlemlenmesi mümkündür.

21 Gün Glutensiz Beslenme Diyet Süreci Nasıl Uygulanır?
21 gün glutensiz beslenme süreci tamamlanıncaya kadar olan süreçte gluten içeren besinlerin hiçbir şekilde alınmaması gereklidir. Tüm besinlerin glutensiz olarak tercih edilmesi kişiler üzerindeki etkileri ile dikkat çekmektedir. Bu süreç içerisinden beyaz şeker, esmer şeker ve içerisinde un, şeker bulunan hiçbir yiyeceğin tüketilmemesi çok önemlidir. 
Glutensiz Beslenme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Glutensiz Yiyecekler Hangileridir?
Glutensiz yiyecekler arasında en çok dikkat çeken ürünler kinoa, balık, işlenmemiş et ürünleri, üzüm, kayısı, mango, mandalina, yumurta, fındık, reçel, bal, Hindistan cevizi unu, soya unu, darı, mısır yer alabilir.

Glutensiz Beslenmede Su Tüketiminin Önemi Nedir?
Pek çok gıdanın içerisinde bulunan sindirim sistemini yoracak ve çoğu zaman alerjik reaksiyonlara yol açan glutenin azalması ve kontrolünün sağlanabilmesinde gün içerisinde 3 litre su tüketimi çok önemlidir. 

Glutensiz Beslenmenin Zayıflama Sürecine Etkileri Nelerdir?
Şişkinlik, ödem ve sindirimle ilgili sorunların ortaya çıkması dolayısıyla gluten tüketimi diyet dönemini olumsuz etkileyebilir. Çok daha kolay bir şekilde göbek bölgesindeki yağın erimesi ve yoğunluğun azaltılması sağlanabilir. 

Muhabir: Balamir Yıldız