Geçtiğimiz hafta İzmir’de yapılan Skal Dünya Kongresi’nin çok verimli geçtiğini ve 37 ülkeden gelen 400 turizm temsilcisine hem İzmir’i hem Türkiye’yi tanıtma fırsatı bulduklarını belirten Güney, ‘’Önümüzdeki süreçte kongrenin faydalarını daha net göreceğiz. Elimizdeki verilere göre kongrenin yapıldığı şehirler daha sonraki süreçlerde yüzde 30 civarı daha fazla turist almışlar’’ dedi.
95 Ülkede İzmir’in adı günlerce ön planda kaldı
Kar amacı gütmeyen Skal İnternational’ın 1934 yılında fransa’da kurulduğunu ve 95 ülkede 13 binin üzerinde üyesiyle turizm konusunda etkili bir organizasyon olduğunun altını çizen Güner Güney; ‘’Skal Türkiye ayağını oluşturan dernekler İstanbul ve Ankara’nın ardından 1966 yılında İzmir’de kuruldu. O günden bu yana etkin bir biçimde başta kentimiz olmak üzere Türk turizminin dünya pastasından hak ettiğini alması için çalışıyoruz. Skal’ın; 90’ncı kuruluş yıldönümünde 83. Dünya Kongresi’nin İzmir’de yapılması kentimiz açısından çok önemliydi. Kongreye 37 ülkeden 400’ü aşkın turizmci, ülkemizden de 200 civarı meslektaşımız katıldı. Dört gün süresinde hem yeni başkan ve yönetim belirlendi, hem turizmin geleceği, neler yapılması gerektiği üzerinde önemli tespitler yapıldı, kararlar alındı. Bu arada biz misafirlerimizi Bergama’yı, Efes’i, Kemeraltı’nı gezdirerek, İzmir’in turizm konusundaki potansiyelini anlatma fırsatı bulduk’’ dedi.
2-2.5 Milyon olan turist sayısında hedef 5 milyon
İzmir’in turizmin tüm destinasyonlarına sahip olduğunu vurgulayan Güney, ‘’İstanbul’un 20 milyon, Antalya’nın 16 milyona ulaştığı yerde İzmir’in 2-2.5 milyonda kalması kabul edilir bir şey değil. İzmir’de tarih var, deniz var, gastronomi var, sağlık var yani turizm açısından ne ararsanız mevcut. Ancak hem İstanbul’un hem de Antalya’nın çok gerisindeyiz. Biz şu anda hem bir slogan olarak ortaya koyduğumuz ‘’5 Milyon Tursit’’ ulaşmak için çalışıyoruz. Planlarımız ve projelerimizi ona göre yapıyoruz. Kongrenin buna hem yatırım hem turist açısından faydalı olacağına inanıyoruz. Hem yerel hem de merkezi hükümetin desteğiyle bu sayıya ulaşmak mümkün. İzmir için fuarlar ve kongreler şehri diyoruz ancak bizim 3-4 bin kişilik bir kongre merkezi ve onla bütünleşik 500-100 kişilik bir otel kompleksine ihtiyacımız var. Aynı şekilde kentteki yatak sayımızı da artırmamız gerekiyor. Doğru yatırımlar ve doğru bir pazarlama-tanıtımla hedefe daha kolay ulaşabiliriz. Yeter ki herkes elini taşın altına koysun’’ diye konuştu.
Turizmcinin yeşil pasaport sorunu çözülmeli
Dünya turizminde 5’nci sırada olan Türkiye’nin, birinci olmaması için eksiği olmadığını ifade eden Güney; sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’İspanya’da halk sokağa çıkıp ‘’Artık turist istemiyorum’ diyor, bizde böyle olabiliriz. Şu anda dünyada beşinci ülkeyiz, birinci olmamamız için aslında eksiğimiz yok. Hatta birçok ülkeye göre fazlamız var. Uygulamadaki aksaklıkları giderir, kalitemizi standartlaştırır ve tanırım ve pazarlama stratejilerini doğru uygularsak hedefe daha hızlı ulaşırız. Sizlerin aracılığıyla da aktarmış, iletmiş olayım. Turizmcilerin yeşil pasaport sorununun hallolmasını istiyoruz. Vize sorunu birçok tanıtım ve pazarlama faaliyetine engel oluyor. Bunu aşmalıyız.’’