Son Mühür Tv’de ‘Gündem Yorum’ programının 29 Ekim özel programı cumhuriyetin 100.yılı kutlama coşkusunu ekranlara taşıdı. Türkiye Cumhuriyeti öyle kolay kurulmadı, Nutuk asla okunmadı. Bir tek siyasetçi Nutuk’u anladıysa ben TC vatandaşlığından istifa ederim. Nutuk hep okunsun dendi ama okunmasın diye de ellerinden geleni yaptılar’ hatırlatmasında bulunan Hasan Tahsin Kocabaş, ‘bugün cumhuriyetin 100.yılı, özel bir gün. Bu konuda kusura bakmayın devlet, Belediye hele diyanet! Hiç değilse Cuma hutbesinde saygını göster. Birileri dışarıdan bunlar içeriden çekiştirdiler ama maya sağlam. O mayada samimiyet var ne yok kibir, ne yok cehalet’ diye konuştu.

Kıyamet zilleri çalıyor…

Hasan Tahsin Kocabaş, ‘millet evlerinde dükkanlarında cumhuriyetin sadık evlatları olduklarını öyle güzel gösterdiler ki. Ben günlerdir söylüyorum 1947’de Köy Enstitüleri kapanmasıydı bugün Türkiye nerelerde olurdu. Hiç kimse Ortadoğu’da yanan ateşin bize sıçramayacağını düşünmesin. Kıyamet zilleri çalıyor. Bizim cumhuriyetimiz var. Kolay kurulmadı, hiç kolay kurulmadı cumhuriyet. Mustafa Kemal bunu gençlere emanet ederken bunu düşünmüş olmalı. Cumhuriyetin 100.yılında gençler üniversitelerde asansörde sıkışarak ölüyor. Son Mühür.com’daki yazımı okuyun. Orada neden 6 tane cumhuriyet var anlarsınız’ dedi.

Bugünü anlamak için tarihe bakmak şart…

Özel programın özel konuğu Tarihçi Fatih Selçuk’tu. ‘Biz bugünü anlamak istiyorsak cevabını tarihte bulabiliriz. Hiçbir şey sebepsiz değildir’ hatırlatmasında bulunan Fatih Selçuk ‘Üniversiteden itibaren tarih eğitimi için bu yolda ilerliyorum. Ege Üniversitesi’nde doktoram devam ediyor. Doktora konum 1945-60 arasında Türkiye Fransa ilişkileri. Üniversitelerde gençliğe örnek olmayı tarihçiliği sevdirmeyi hedefliyorum’ dedi.  Atatürk cumhuriyeti neden gençlere emanet etti? Diye soran Fatih Selçuk şunları söyledi…

Cumhuriyetin geleceği için gençlere güvendi…

 ‘Onun kurduğu kurumlarda gençler sistemi rejimi benimseyerek yetişmişler. Cumhuriyetin uzun vadeli yaşaması için gençlere emanet etmiştir. Yapılan devrimler halk ne düşünürdü denilerek yapılan devrimler değildi. Taşrada merkezin aldığı eylemlerden fazla haberleri olmazdı. Cumhuriyetin modernleşme araçları kasabada öğretmendi, kaymakamdı, jandarma komutanıydı.

CHP taşrada çok zayıftı…

CHP’nin Doğu Anadolu’da hiç teşkilatı yoktu mesela. İnönü bile taşrada zayıf olduklarını kabul ederdi. Cumhuriyetin yol sorunu var, iletişim sorunu var. Osmanlı’dan şu sistemi devraldı, devrimleri yapan aydınlar ve halk. Oy kaygısı CHP’yi gerçek bir parti haline getirmiştir. Ekonominin gelişmesiyle okullaşma artıyor. Atatürk’ün şu günlerde gençler tarafından çok daha iyi anladığını düşünüyorum. Ben gençlerin tarihi tarihçilerden okuyup dinlemelerini istiyorum. Siz kim olduğunuzu unutsanız da başkaları sizin kim olduğunuzu unutmuyor.

Editör: Bünyamin Dobrucalı