10. kez düzenlenen Payamlı Bardacık Festivali büyük bir coşku ve kalabalığa sahne oldu. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, belediyeye ait tarım arazilerini toprak reformu için Payamlı ve Küçükkaya Köyü’nün kullanımına açacaklarını söyledi. Başkan Günay,” Payamlı'da 29 tane tapumuz var. 85 dönüm bize geçen yer var. Biz bunu bir kısmını kullanıyoruz, bir kısmını kullanamıyoruz. Payamlı'da oturan işi olmayan, bağı bahçesi olmayan herkese bu malları geri iade edeceğiz. Kullanımları için vereceğiz. Onlar kendiler kullansınlar, kendiler eksin biçsinler. Payamlı’lara şimdiden hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Festivalin açılış törenine ev sahipli Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay’ın yanı sıra; CHP önceki dönem İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Altan İnanç, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Beydağı Belediye Başkanı Şakir Başaran, Malatya Kadın Koları İl Başkanı Nezahat Aydın, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Özlem Ünsal, Narlıdere Belediye Başkan Yardımcısı Celal Yıldız, CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Devrim Seyrek, İlçe Yönetimi, Kadın ve Gençlik Kolları başkanları, Meclis üyeleri, Payamlı Muhtarı Ali Kubilay, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

‘Köylünün Malını Köylüye Geri Vereceğiz’‘Köylünün Malını Köylüye Geri Vereceğiz’

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, Payamlı ve Küçükkaya Köyü’nde bulunan belediyeye ait tarım arazilerinin köylülerin kullanımına sunulacağını açıkladı. Bu kararın toprak reformu kapsamında alındığını belirten Günay, "İstemeyerek de olsa köylünün malını belediyeye verdiler. Payamlı’da 85 dönüm arazimiz var, bunun bir kısmını kullanabiliyoruz, bir kısmını ise kullanamıyoruz. Ancak bu arazilerin asıl sahipleri köylüler. Payamlı’da işi olmayan, toprağı olmayan köylüler var. Bu arazileri onlara geri vereceğiz. Köylüler kendi topraklarında üretim yapacaklar, emeklerinin karşılığını alacaklar. Bu yıl içinde bu adımı atacağız," dedi.

‘Üretirsek Büyürüz, Üretemezsek Dışa Bağımlı Oluruz’‘Üretirsek Büyürüz, Üretemezsek Dışa Bağımlı Oluruz’

Başkan Günay, konuşmasında köylünün üretiminin ülkenin geleceği için ne kadar önemli olduğuna da değindi. "Eğer köylümüzü üretemez hale getirirsek, bizler tükeniriz, yok oluruz. Köylü üretmeli, aksi halde köyden kente göç eder ve ülkemiz dışa bağımlı hale gelir. Bu nedenle toprağı olmayan köylülerimize arazilerini geri vereceğiz. Böylece, onlar da ekip biçerek, emeklerinin karşılığını alacak ve geçimlerini sağlayacaklar," şeklinde konuştu. Günay, aynı uygulamanın Küçükkaya Köyü’nde de yapılacağını belirterek, "Küçükkaya’da da 45 dönüm arazimiz var. Bu arazileri de köylülerin kullanımına sunacağız," dedi. Bu süreçte köylülere kooperatif aracılığıyla kullanım hakkı verileceğini de vurguladı.

‘Köylüye Nutuk Çekilmez, Köylü Dinlenir’‘Köylüye Nutuk Çekilmez, Köylü Dinlenir’

Köylülerle diyalogun önemine dikkat çeken Başkan Günay, "Köylülerle oturup sohbet edilmeli, onların sorunları dinlenmeli. Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi olan köylüler, bu ülkenin temel taşlarıdır. Payamlı Köyü’ne gelip köylülerle sohbet ettik ve onların ihtiyaçlarını dinledik. Bu festivali farklı bir şekilde düzenlememiz gerektiğine karar verdik ve bunu da başardık," dedi. Payamlı Köyü’nün tarım potansiyelinden de bahseden Günay, "Burada büyük araziler yok, tamamen dağlık bir alan. Ancak bu dağlık alanda bardacık, üzüm, badem ve zeytin yetiştiriliyor. Biz de bu ürünleri doğrudan köylülerden alıp, aracısız bir şekilde satılmasını sağlıyoruz," ifadelerini kullandı.

Kamulaştırılmış Topraklar Gerçek Sahiplerine Verilecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Güzelbahçe İlçe Başkanı Devrim Seyrek, Belediye Başkanı Mustafa Günay’ın, kamulaştırılmış toprakları köylülere geri verme kararını desteklediklerini ifade etti. Seyrek, "Başkanımızın köylülerin gerçek ihtiyacı olan toprağı tekrar onlara vermesi çok güzel bir adım. Ülkemizde birçok şey yasaklanırken, burada köylülerin haklarının iade edilmesi sevindirici. Belediye başkanlarımızı, kamulaştırılmış toprakları gerçek sahiplerine devrettikleri için tebrik ediyorum," dedi.

Toki'den Aydın Efeler’e yeni mahalle Toki'den Aydın Efeler’e yeni mahalle

‘Gitmediğimiz, Dokunmadığımız Yer Bizim Değil’‘Gitmediğimiz, Dokunmadığımız Yer Bizim Değil’

CHP önceki dönem İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, köyden kente göçü durdurmak için başlatılan çalışmalara değindi. "CHP’nin 2012 yılında attığı adımla bu festivallerin temeli atıldı. Köylüye emeklerinin karşılığını vermek için yola çıktık. Urla’daki Enginar Festivali ve Kavacık’taki Üzüm Festivali bu çalışmaların birer ürünü oldu. Sosyal demokrat belediyeciliğin bir örneği olarak, köylülerimize dokunuyoruz ve onların hayatlarına katkı sağlıyoruz. Payamlı Köyü’ne geldiğimizde köy çok değişmişti, köylülerle birlikte bu gelişmeleri görmek çok güzel," dedi.

‘Köylü Milletin Efendisidir’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Altan İnanç da köylünün üretim gücünün önemine dikkat çekti. "Köylü üretmeden, köylünün ürettiklerini halkla buluşturmadan kalkınma mümkün değildir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tüm ilçelerde köylere desteğimizi artırarak sürdürüyoruz. Üreticiyi destekleyen projelerimizle köylülerimize her zaman destek olmaya devam edeceğiz," şeklinde konuştu.

‘En İyi Bardacık Ödülleri Sahiplerini Buldu’‘En İyi Bardacık Ödülleri Sahiplerini Buldu’

Festival kapsamında düzenlenen yarışmada jüri, katılan üreticilerin ürünlerini değerlendirdi ve dereceye girenlere ödüller verdi. Festivalde ayrıca Belediye Çocuk Tiyatrosu, Belediye Spor okulları Zumba gösterisi ve TEMAD zeybek ekibi sahne aldı. Çocuklar için balon, yüz boyama ve tahta ayak gösterileri de yapıldı. Festival, Pazar günü de devam edecek.

Muhabir: BALAMİR YILDIZ