Bu tür kelimelerin kullanımı, karşınızdaki kişiyi incitebilir ve olumsuz etkiler yaratabilir. Bu nedenle, iletişimde ve günlük yaşamda hakaret sayılan kelimelerin kullanımından kaçınılmalıdır.

Hakaret sayılan kelimelerin kullanımı, kişiler arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyebilir ve mahkemelik olmanıza neden olabilir.

HAKARET SAYILAN KELİMELER

Hakaret suçunun tanımından da anlaşılacağı üzere, bir kişinin onur şeref ve saygınlığını zedeleyecek somut, sözlü veya yazılı eylemler hakaret suçunu oluşturur.
Bu doğrultuda, en çok kullanılan hakaret sözleri küfretmek şeklindedir. “a. koyduğum”, “şerefsiz”, “haysiyetsiz”, “geri zekalı”, “aptal”, “salak”, “hayvan”, “fahişe”, “alçak”, “pezevenk”, “ulan”, köpek”, “öküz”, “s. rim”, “pislik”, “rüşvetçi”, “hırsız”, “yavşak” gibi kelimeler hakaret sayılan kelime ve sözlerdir. Özellikle küfürler ağır hakaret kelimeleri olarak kabul edilir.

Hakaret söz ve kelimelerin nelerden oluştuğu ülkeden ülkeye, örf ve adetlere, toplumun kültür seviyesine sosyolojik yapısına göre değişiklik göstermektedir. Ülkemizde ağır hakaret kelimelerini de içine alan, hakaret sayılan kelime ve sözler, daha çok Yargıtay kararlarıyla açıklığa kavuşmakta, uygulamada yerleşmektedir.

Hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir.“şerefsiz”, “haysiyetsiz”, “geri zekalı”, “aptal”, “salak”, “hayvan”, “müsvedde”, “pislik”, “alçak”, “fahişe”, hırsız”, “rüşvetçi”, “adi”, “sahtekâr”, “eşek”, “köpek”, “öküz”, “it”, kısaltmalı “amk”, gibi kelimeler Yargıtay uygulamasına göre hakaret içeren sözler kabul edilmektedir.

Hakaret suçunu teşkil eden fiiller, sözle işlenebileceği gibi yazı, şekil, görüntü, el işareti veya mimiklerle de işlenebilir. Örneğin, bir kişinin çalışma masasına insan dışkısı koymak.

Hakaret İçeren Küfürler Hangileridir?

Toplumdan topluma değişmekle birlikte genel olarak kullanılan küfürlü kelimeler en ağır hakaret kelimeleri kapsamında değerlendirilmektedir. Elbette bunlar da hukukta hakaret sayılan kelimelerdir.

Hakaret sayılan kelimeler Yargıtay uygulamalarıyla belirlenmektedir.
Bu doğrultuda; “a. koyduğum”, “hayvan”, “fahişe”, “alçak”, “pezevenk”, “ulan”, köpek”, “öküz”, “s. rim”, “yavşak” gibi kelimeler hakaret içeren küfürlerdir.

Kaynak: Haber Merkezi