AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe'nin Marcus Aurelius'un 'Evren değişimdir. Yaşamı düşüncelerimizle yaratırız' sözünü paylaşması ilginç bir tartışmayı da beraberinde getirdi.
Laiklik karşıtı çıkışlarıyla sık sık gündeme gelen Halil Konakçı, Kabaktepe'yi eleştirerek, 'acilen sil, tövbe et' mesajı verdi.
Konakçı mesajında şunları söyledi.
Bu ne rezalettir böyle...
Bu ne rezalettir böyle. Bu söz İslam kaidesine göre açık küfür sözüdür. Bu sözü söyleyenin imanı gittiği gibi nikahı da düşer.
Bu alıntı bir söz o belli. Lakin bu paylaşımı bir kilise papazı ya da bir havra hahamı bile yapmaz, çünkü onlar da batıl dinlerinde yaratıcının Allah olduğunu bilirler.
Bu söz belli ki ateist bir filozof sözüdür. Müslümanları temsil ettiğini söyleyen bir topluluğun mensubu bunu nasıl dile getirir.
Yok efendim bir kitaptan alıntıdır diyenlere şunu derim “ önce neyi okuyup neyi okumayacağını ve neyi alıntılayıp neyi alıntılamayacağını bilecek kadar en azından ilmihal derecesinde iman esaslarını öğrensin” ondan sonra bu konulara girsin.
Acilen bu paylaşımı silip, tövbe ettiğini de belirterek Müslümanlardan özür dilemeli. Aksi halde bu olaya tepkimiz Müslümanlar olarak devam edecektir.
Kabaktepe'ye destek Enis Doko'dan geldi...
Halil Konakçı'nın sert eleştirilerine hedef olan Osman Nuri Kabaktepe'ye sahip çıkan isim felsefeci Enis doko oldu.
İslamda papalık yok diye biliyorum sözleriyle Halik Konakçı' nın hüküm vermesine göndermede bulunan Enis Doko, 'tek derdim artık yüzeysel okumalar ile insanları tekfir etmenin geride bırakılması gerektiğini ifade etmek' ifadelerine yer verdi.
Enis Doko mesajında şunları söyledi.
Halil Beyin çıkışı çok manidar...
Tam da Selefilerle bazı Tarikat mensuplarının tekfir üstüne tartıştığı ortamda Halil beyin bu çıkışı çok manidar.
Benim kanaatim Türkiye'de biz selefi değiliz Maturidiyiz diyen ama selefi refleksle davranan dostlar var. Bunlar sorsan tekfirci değildir ama fırsat buldu mu nikah düştü diye çıkış yapar. Hiç gücü yetmezse ehli sünnetten tekfir eder.
Halil bey tüm Müslümanların sözcüsü olarak konuşmuş. (Ben İslam'da papalık yok diye biliyorum). Bir Müslüman olarak bu bana cevap hakkı doğurdu çünkü dediği beni temsil etmiyor. (Beni de tekfir ediyor olabilir tabi).
Birkaç not paylaşayım:
1. Söz ateist bir felsefeciye ait değil. Marcus Aurelius'a atfedilir. Marcus ateist değildi.
2. Söz Stoa felsefesini ifade ediyor. Osman Nuri Kabaktepe beyin paylaştığı bağlamda İslamla çelişen yönü yok. Bir sözü anlamak için manasına ve bağlamına dikkat etmek gerekir. Burada sözü kim ne için söylüyor ne kast ediyor gibi temel soruları sormamız gerekiyor. Bunları sormadan yüzeysel okuma ile cümleler anlaşılamaz. Benim okuduğum makul selefiler bile tekfir etmeden bunu yapar.
3. Osman Nuri Kabaktepe beyin yaşamı, görüşleri ve eylemlerine baktığımız zaman Allah'tan başka bir ilah kabul etmediğini görebiliriz. Bu sözünde buna muhalif bir şey var mı? Ben göremiyorum. Peki sahi söz ne diyor?
4. Stoacı bu sözü asgari seviyede Stacılık hakkında bir şey okumuş herkes rahatlıkla anlar. Bu ifade, dış olayların nötr olduğunu anlatır. Onları nasıl deneyimlediğimizi belirleyen, onlar hakkındaki düşüncelerimiz ve yargılarımızdır. Düşüncelerimizi değiştirerek, yaşadığımız "yaşamı" etkili bir şekilde değiştiririz.
Stoacı bir fikri temsil eder...
Diğer bir deyişle düşüncelerimizle "yaşamı yaratma" fikri, dış dünya olmasa bile iç dünyamızın kontrolümüz altında olduğuna dair Stoacı (ve aslında Sufi de) fikri ifade eder. Akılcı, erdemli ve yapıcı düşünceler geliştirirsek, dış koşullar ne olursa olsun tatmin edici bir yaşam sürebiliriz.
Şimdi bu söze inanmanın nesi şirk Allah aşkına?
5. Yan bir not. Marcus ayrıca, eylemlerimizi ve karakterimizi etkiledikleri için düşüncelerimizin ahlaki sorumluluğuna da inanıyordu. Erdemli bir yaşam, anlamlı ve iyi bir yaşamı "yaratan" disiplinli ve asil düşünceyle başlar. Bu da yine Sufi perspektifle uyumludur. Zaten iç dünyamız/düşüncelerimizin ve onları temizlememizin önemi Tasavvufta temel bir konudur.
6. Aklı başında kimse Osman Nuri Kabaktepe beyin evreni düşüncelerimizin yarattığını iddia ettiğini yukarıdaki ifadeden anlayamaz.
7. Peki düşüncelerimizi biz mi "yaratırız". Maturidiliğe göre cevap evet. Yani Maturidilik açısından bu söz ve inançta hiç bir problem yok. Çünkü düşünceler Maturidi perspektifte bir "şey" değil, irademize bağlı.
8. Fakat diyelim ki Osman bey aslında halkın çoğunluğunun Kelam okumadı ise düşündüğü gibi eylemlerimizi ve yaşamımızı oluşturduğumuzu düşünüyor. O zaman Mutezile, bazı Meşailer ve İbn Teymiyye gibi Selefilerle, Şiilerle aynı kanaatte. (Öyle olduğunu sanmıyorum). Yani size göre Mutezile, Şiiler ve Selefiler kafir mi?
9. Osman beyin nikahının düştüğünü ifade ediyorsunuz. Normalde bu fetvaya bir de katli vacip gibi eklemeler yapılıyor. Bunları görmemek en azından sevindirici.
10. Siyasiler sik sik köprü yaptık, istihdam yarattık gibi ifadeler kullanıyor. Bence bağlamında ne kast ettikleri açık. Asla aklımdan şirk koştukları geçmez. Peki size göre bu ifadeler şirk mi? Bunu diyen herkesin nikahi düşüyor mu?
Buradaki yazdıklarımın amacı bir camiayı hedef almak kesinlikle değil. Halil beye sahip çıkan dostların içinde tekfirci olmayan çok insan olduğunun farkındayım. Bu paylaşımının siyasi manasına da vakıf değilim. Tek derdim artık yüzeysel okumalar ile insanları tekfir etmenin geride bırakılması gerektiğini ifade etmek.