SON MÜHÜR- GAMZE ESKİKÖY Çiğli ilçesindeki Harmandalı Çöplüğü’nün 1992 yılından bu yana çözüm bekleyen bir çevre felaketi olduğunu belirten AK Partili Avukat Özgür Kaner, yaşanan sorunların vahim boyutlara ulaştığını belirtti. “Çöplüğün 10 yıllık bir süreç için planlandığını ancak bugün geldiğimiz noktada bölge hem çevre hem de insan hayatı için büyük bir tehdit oluşturuyor” diyen Kaner, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin somut adımlar atmaktan uzak olduğunu ve Harmandalı’da artık bir “çöp dağı” oluştuğunu ifade etti.
“50 yıllık geçmişi var”
1992 yılında Çiğli ilçesinde bir çöp döküm alanı olarak kullanılmaya başlanan Harmandalı Çöplüğü, geçici bir çözüm olarak tasarlanmıştı. Ancak bu süreç, bugün 50 yılı bulan bir çevre sorununa dönüştü. Özgür Kaner, Çiğli’nin çöple olan kaderinin Harmandalı’dan önce, bugün Hiltown gibi yapılaşmaların bulunduğu alanlarda başladığını hatırlatarak, “O dönemde bu alanlar çöp döküm sahasıydı. Daha sonra çöpler Harmandalı’na taşındı ve buranın da yalnızca 10 yıllık kullanım için planlandığı ifade edilmişti. Ancak yıllar geçtikçe vahşi depolama yöntemiyle çevre felaketi büyüdü” dedi.
“Harmandalı çöp dağına dönüştü”
Kaner, Harmandalı Çöplüğü’nün artık bir çöp dağına dönüştüğünü belirterek şunları söyledi:
“Teknolojik çağda yaşamamıza rağmen burada hala vahşi depolama yapılıyor. Çöpler sağlıklı bir şekilde ayrıştırılmadan üst üste yığılmakta ve inşaat makineleriyle ezilmektedir. Bu süreç, yağan yağmur sularıyla birlikte çevre kirliliği ve toprak kayması riskini artırıyor. Bilim insanları da bu durumun ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve çöplerin vatandaşların üzerine kayma riski taşıdığını ifade ediyor.”
Büyükşehir çözüm üretmedi
Kaner, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Harmandalı Çöplüğü ile ilgili somut adımlar atmaktan uzak olduğunu dile getirdi. “Son birkaç yıldır çöplerin ayrıştırılacağı ve gazın tahliye edileceği gibi ifadeler kullanılıyor ancak bu süreçler Harmandalı’nın sorunlarını çözmek yerine bahaneye dönüşüyor. Bütün merkez ilçelerin çöpü buraya taşınmaya devam ediyor. Çöplüğe yönelik sahada somut hiçbir çözüm çalışması yok” ifadelerini kullandı.
“Açtığımız davayı kazandık İzmir Büyükşehir Belediyesi kararı uygulamadı”
Harmandalı Çöplüğü’ne ilişkin hukuki mücadelenin de devam ettiğini belirten Kaner, eski mahalle muhtarı Dursun Ali Kazaz’ın bu süreçte maddi ve manevi destek sağlayarak dava açtığını aktardı. İzmir İdare Mahkemesi’nin, Harmandalı Çöplüğü’nün can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturduğunu tespit ederek çöp dökümünün durdurulması gerektiğine karar verdiğini, ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu kararı uygulamadığın söyledi. Kaner, “Danıştay’a kadar taşınan süreçte mahkemeler, büyükşehir belediyesine risklerin giderilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söylüyor ancak uygulamada bir ilerleme yok” dedi.
“Üstelik bu kadar çöp yığınla katı atık bedel ödüyoruz”
Komşu illerin çöplerini buraya atılarak büyük felakete yol açtığını ifade eden kaner Çiğli halkı en yüksek katı atık bedelini ödüyor diyerek sözlerini şöyle sürdürdü
“Çiğli, İzmir’in en yüksek katı atık bedelini ödeyen ilçesi. Buna rağmen bütün merkez ilçelerin çöpü buraya dökülüyor ve çevre felaketi yaratılıyor. İzmir’de kardeşlik hukuku varsa, Çiğli’ye hem atık su tesisi hem de çöplük için maddi-manevi tazminat ödenmelidir. Çiğli’nin çöplük gibi kullanılmasının bir karşılığı olmalı. Yıllardır bu ilçeyi çevre felaketiyle baş başa bırakıyorlar. Çiğli, kurban edilecek bir ilçe değildir.”
“Tazminat hakkımız var”
Harmandalı Çöplüğü’nde ki sorunların çözümü için hukuki ve siyasi mücadelenin devam ettiğini belirten Kaner, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çiğli Belediyesi’ne çağrıda bulunarak acil önlem alınması gerektiğini vurguladı. Çiğli halkının tazminat talebinin meşru bir hak olduğunu belirten Kaner, bu mücadelenin sonuna kadar süreceğini söyledi.