Sakız Ağacı Yetiştiricisi Hasan Ege Tütüncüoğlu, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Tütüncüoğlu; “Önümüzdeki günlerde sayın başkanımız Lal Denizli ve Çeşme Köy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile beraber bir ağaçlandırma kampanyası başlayacak. Ben eminim ki önümüzdeki yıllarda Çeşme'nin her yerinden sakız damlayacak hale gelecek” diye konuştu.

“Damla Sakızı Çeşme için ekonomik değere sahip”“Damla Sakızı Çeşme için ekonomik değere sahip”

Sakız ağacı, dünyada sadece Ege Denizi’nin özel bir bölgesi olan Çeşme’de ve karşısında bulunan Yunanistan’ın Sakız Adası’nda yetişiyor. Damla sakızı ağacını bölgede yeniden bir ekonomik değere dönüştürmek için harekete geçen üretici Hasan Ege Tütüncüoğlu, Çeşme Sakızı’nın ülke için ekonomik değer oluşturduğunu vurguladı. Tütüncüoğlu; “Damla sakızı üretimi, Çeşme ve Sakız Adası’ndaki Ege Denizi rüzgarlarıyla gerçekleşir. Sakız kurumadan elde edilemez; aksi takdirde akıp gider. Bu nedenle, sakız ağacı sadece bu bölgeye has bir ağaçtır. Damla sakızının kilogramı Türkiye’de 10-12 bin TL arasında değişiyor. İşlendiğinde daha da yükseliyor. Sakızı işlemek, doğrudan satışından daha avantajlı olabilir. Sakız, Çeşme için çok önemli bir ekonomik değere sahip" ifadelerini kullandı.

“Arazi sıkıntısı yaşıyoruz”

Sakız ağaçlarını çoğaltmak istediklerini söyleyen Tütüncüoğlu, arazi sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Tütüncüoğlu; “Çeşme’de tarımsal arazi yok, tarım arazisi sahipleri de sakız ağacı dikmekten çekiniyorlar. Çünkü sakız ağacı da zeytin ağacı gibi dikildiği zaman imar yerlerindeki beklentileri kapatıyor. Sakız ağacının olduğu bir yerde imar alınamıyor. Ayrıca sakız ağacı nakledilemiyor da ben bunu buraya nakledeyim, zeytin ağacı gibi burayı temizleyeyim diye bir durum yok” dedi. Ayrıca Tütüncüoğlu, sakız ağacının su, ilaçlama ve gübreye ihtiyaç duymadığını bu yüzden yetiştirme maliyetinin düşük olduğunun da altını çizdi. 

“Türkiye, Sakız Adası ile yarışabilir”“Türkiye, Sakız Adası ile yarışabilir”

Tütüncüoğlu, Türkiye’nin Sakız Adası’ndan sakız ithal ettiğini belirtti. Tütüncüoğlu; "Doğru bir politika izlenir ve devlet yer tahsisleri konusunda destek olursa, Türkiye, Yunanistan kadar sakız üretimi yapabilecek kapasiteye ulaşabilir. Türkiye’nin iklimi, kaynağı ve en önemlisi insan gücü bu üretimi gerçekleştirmek için uygun" dedi. Sakız Adası’ndaki su, arazi ve lojistik kısıtlılıkları ve yaşlı nüfusun fazla olduğunu belirten Tütüncüoğlu; "Genç nüfus büyük ölçüde Atina’ya göçmüş, bu yüzden tarımsal iş gücü eksikliği yaşanıyor. Türkiye ise tarımsal iş gücü ve toprak imkanları açısından çok daha uygun. Sistematik bir proje kapsamında, 10 yıl içinde Türkiye de Sakız Adası kadar sakız üretimi yapabilecek duruma gelebilir" ifadelerini kullandı.

“Sakızı kozmetik ve farmakolojide kullanıyoruz”

Sakız Adası’nda yetişen sakız ile Çeşme’de yetişen sakızın aynı kökten geldiğini ifade eden Tütüncüoğlu; "Üretilen ürünleri uluslararası laboratuvarlarda teste gönderdik ve yüzde 99,9 oranında aynı ürün olduğunu doğruladık. Aynı içerikler ve 40’a yakın alt maddeye sahip" dedi. Sakızın Türkiye’de şu anda çoğunlukla gastronomi alanında bilindiğini belirten Tütüncüoğlu, "Sakızlı dondurma, sakızlı kahve, sakızlı kurabiye ve muhallebi gibi ürünlerde kullanılıyor. Oysa sakızın bilimsel faydaları çok fazla. Kozmetik ve farmakoloji alanlarında mide, kanser, diyabet ve vücuttaki iltihaplar ile ilgili onarıcı ve tedavi edici özellikleri olduğu, yüzlerce tıbbi makale ile kanıtlanmıştır. Ayrıca, yapılan denemeler sonucunda sakızın kozmetik sektöründe de yaraların, çiziklerin ve lekelerin tedavisinde etkili olduğu tespit edildi" ifadelerini kullandı.

“Çeşme’nin her yerinden sakız damlayacak”

Tütüncüoğlu, hava köklendirme metoduyla yeni fidanlar ürettiklerini belirtti. Bu fidanların bir kısmının Çeşme Belediyesi'nin yeşil alanlarına dikildiğini ifade eden Tütüncüoğlu; "Kısa süre içinde büyük bir ağaçlandırma kampanyası başlatacağız" dedi. Tütüncüoğlu; “Önümüzdeki günlerde sayın başkanımız Lal Denizli ile beraber ve Çeşme Köy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile beraber bir ağaçlandırma kampanyası başlayacak. Ben eminim ki önümüzdeki yıllarda Çeşme'nin her yerinden sakız damlayacak hale gelecek” diye konuştu. Projenin en önemli hedeflerinden birinin kadın istihdamı olduğunu vurgulayan Tütüncüoğlu, sakız ağaçlarının çizilmesi, toplanması ve temizlenmesi süreçlerinde Çeşme’deki kadınların 12 ay boyunca çalışabileceğini söyledi. Bu süreçlerin çoğunun evde yapılabildiğini belirten Tütüncüoğlu, evdeki yaşlılar, engelliler ve diğer ev halkının da projeye dahil olduğunu ifade etti.

Muhabir: AYŞEGÜL KOÇ