Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir'de 30 Ekim 2020'deki 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından kent genelinde 4 bin 602 konutu afetzedelere teslim etti. İZDEDA Kurucu Başkanı Haydar Özkan bakanlığın açıklamasını değerlendirerek yaşanan mağduriyete dikkat çekti. 


İzmir depreminin üzerinden 4 yıl geçti. 30 Ekim 2020'deki 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından kent genelinde 4 bin 602 konutu afetzedelere teslim etti. Rezerv alandaki ilk konutlar, depremin birinci yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hak sahiplerine teslim edildi.


Tamamlanan iki büyük konut projesiyle depremin üzerinden geçen 4 yılda depremzedelere toplam 4 bin 602 konutun teslimi yapıldı.


TOKİ Uygulama Daire Başkanı Emrah Bıyıkoğlu, yaptığı açıklamada, depremin en çok etkilediği Bayraklı şehir merkezindeki 7 etapta toplam 1404 konutun ihalesini yaptıklarını belirterek, "Bir yıl dolmadan da konutların teslimlerini gerçekleştirdik. Aynı zamanda Bayraklı merkezde 289 iş yerimizin yapımını tamamlayarak hak sahiplerine teslim ettik." dedi.


Kalan konutların da önümüzdeki hafta itibarıyla teslim edileceğini ifade eden Bıyıkoğlu "Burada aynı zamanda 68 iş yeri yaptık. Bir anaokulu, ortaokul, lise, 2 cami yaparak hak sahiplerine sosyal donatı alanlarını da teslim ettik. Genel altyapı da buraya doğal gaz, elektrik, su getirdik. Depremzede vatandaşlarımız güvenli bir şekilde evlerinde oturmaya devam ediyor." dedi. 


"Yüzlerce kişi evsiz, yurtsuz kaldı"


İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan ve 117 kişinin hayatını kaybettiği 6,9 şiddetindeki deprem sonrası depremzedeler, hak ve taleplerinin çözümlerini bulmak ve Türkiye’deki diğer afetzedelere örnek olmak amacıyla İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği'ni kurmuştu.


İZDEDA Kurucu Başkanı Haydar Özkan bakanlığın açıkladığı verilere dair konuşarak şu ifadeleri söyledi: 


"80 bin arızalı bölüm var ağır, orta ve az hasarlı olmak üzere. Bunun içinden sadece 4 bin 600 konut verdilerse ve bu bir başarıysa diyecek bir şey yok... Ağır hasarlılara bin 200 konut verdiler. Orta ve az hasarlılar çaresiz kaldılar. 1700 konutu Bayraklı bölgesinde yedi adet proje alanı geliştrildi. Bununla ilgili devletin kanununa göre ağır hasarlılara verilen konut sayısı bin 200 ise geri kalanı da proje alanlarına verdilerde 4 bin konut yapılmış evet doğru. 


Ancak altı bin orta hasarlı veri kalanlar ne yapacaklar? Bunların kanunda yeri yok denilerek kentsel dönüşüm esasına göre kredi çekilsin denildi. Bu insanlar krediyi de çekemediler ve evsiz, yurtsuz kaldılar. Bölgelerini terk etmek zorunda kaldılar. "


Rezerv alandaki bin 200 konut için çağrı


Rezerv alanında fazla bin 200 alan olduğunu söyleyen Özkan rezerv alanı için de çağrıda bulundu: 


"Bu konutların satılmasıyla ilgili Binali Yıldıırm ve Hamza Dağ bey ile görüşmeler yaptık. Orta hasarlılardan başlamak üzere satış önceliği verilecekti ancan bir gelişme yok. 1.5 yıldır bekliyoruz. 


Devletimiz kentsel dönüşüm kredisi adı altında bize vereceği kredinin faizlerini düşürmesi gerekiyor. Böyle olursa  biz de o şekilde öderiz. Rezerv alanındaki bin 200 konutun İzmirli depremzedelere satılması için de bir gelişme bekliyoruz."

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY