Son Mühür - Papa Francis, 88 yaşında hayatını kaybetti. Uzun süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden Papa'nın vefatının ardından, yeni Papa için henüz seçim yapılmadı. Ancak bazı bilinmeyen detaylar gündeme gelmeye başladı. 2013 yılında göreve başladığında, Papa Francis, Vatikan'daki yemin töreninde geleneksel "Balıkçı Yüzüğü"nü parmağına takmıştı.
O yüzük imha edilecek
Görevi süresince törenlerde sıkça takılan bu yüzük, binlerce Katolik tarafından saygı göstergesi olarak öpüldü. Ancak Papa'nın vefatının ardından, geleneksel olarak bu yüzüğün ya tamamen kırılması ya da işlevsiz hâle getirilmesi gerekmektedir. Bu uygulama, Orta Çağ'a kadar uzanan bir geçmişe sahiptir ve sahte belgelerin önlenmesi amacıyla, Papa'nın yazdığı belgelerde kullanılan yüzüğün imha edilmesi kilise protokolünün bir parçasıdır.
1521'den bu yana süregelen gelenekte, yüzüğün çekiçle kırılması öngörülürken, 2013 yılında Papa 16. Benediktus'un görevinden kendi isteğiyle ayrılmasının ardından bu gelenekte değişiklik yapılmıştır. Benediktus’un yüzüğü, kırılmak yerine üzerine bir çarpı işareti oyularak işlevsiz hâle getirilmiştir. Uzmanlara göre, günümüzde sahtecilik riski geçmişe göre çok daha düşük olduğu için bu sembolik uygulama değişmiştir.
Gümüş bir yüzük tercih etmişti
Papa Francis, seleflerinden farklı olarak, geleneksel olarak saf altından üretilen yüzük yerine altın kaplamalı gümüş bir yüzük tercih etti. Bu yüzüğün, daha önce Papa 6. Paul'ün özel sekreterine ait olduğu ve yeniden gözden geçirilerek Francis için hazırlandığı ifade ediliyor. Yani, Francis kendisi için yeni bir yüzük yaptırmak yerine, kilise tarihinden gelen bir parça kullanmayı tercih etti.
Vatikan kaynaklarına göre, Papa Francis günlük hayatında bu yüzüğü pek takmadı ve genellikle sade bir gümüş yüzük kullanmayı tercih etti. Ayrıca, yüzüğünün öpülmesinden rahatsız olduğu yönünde yorumlar da yapıldı. 2019 yılında çekilen bir görüntüde, Papa elini öpmek isteyenleri geri ittiği görülmüştü. Vatikan ise bu davranışın hijyen amaçlı olduğunu açıklamıştı.
Nasıl imha edilecek?
Gelenek gereği, "Kutsal Roma Kilisesi Kamerlingi" unvanına sahip olan kıdemli kardinal, Papa'nın vefatını duyurduktan sonra yüzüğü ve diğer kutsal mühürleri kardinallerin huzurunda işlevsiz hale getiriyor. Bu görev şu anda İrlandalı Kardinal Kevin Joseph Farrell tarafından yerine getiriliyor. Farrell'ın, önceki uygulamaları takip ederek yüzüğe bir çarpı işareti oyacağı bekleniyor.
Yeni Papa'nın seçileceği toplantı öncesinde gerçekleştirilecek bu sembolik işlem, hem eski dönemin sonlandığını hem de yeni bir dönemin başladığını simgeliyor. Katolik dünyası, yeni seçilecek ruhani liderin yüzüğünü ve izleyeceği yolu merakla bekliyor.