"Canı gönülden kutluyorum"
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “Hemşirelik mesleği, dünyada serbest dolaşım hakkı olan 8 meslekten bir tanesi. Hemşireleri sağlık alanının her yerinde görmek mümkün. Sağlık alanında en çok istihdam edilen alan hemşireliktir. Bu sene, Uluslararası Hemşireler Birliği 2024 yılı temasını ‘Hemşirelerimiz Geleceğimiz, Bakımın Ekonomik Gücü’ olarak duyurdu. Bu temayla hemşirelerin sunduğu bakımın değerini ve ekonomik düzeydeki etkisini vurgulamak istiyorum. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, ülkemizde ve Avrupa’da öncü bir fakültedir. Çünkü Fakültemiz,1955 yılında Avrupa’da açılan ilk hemşirelik lisans programıdır. Bu noktada dünyanın her yerinde mezunu istihdam edilen bir fakülte olmanın gücünü ve gururunu yaşıyoruz. Biz, hemşirelerimiz ile çalışarak geleceğimizi oluşturmaya devam edeceğiz. Dünya Hemşireler Gününü canı gönülden kutluyorum” dedi.
“Hayat devam ettikçe hemşirelere ihtiyaç hiç bitmeyecek”
Sağlık çalışanları olarak hiçbir çıkar gözetmeden insanlara umut olmak için çalıştıklarının altını çizen Ege Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Tahir Atik, “Çalışmalarımızı gerektiğinde fazla çalışma saatleri ve nöbetlerle hatta insanüstü şekilde bazen kendi ailemizle geçireceğimiz zamandan çalarak gerçekleştiriyoruz. Bu yüzden bu kutsal mesleği yaparak birlikte yürüdüğümüz için sizlerle gurur duyuyorum. Hemşirelik Haftası vesilesiyle burada, siz sağlık savaşçılarıyla bir arada olmanın onurunu yaşıyorum. Hayat devam ettikçe hemşirelere ihtiyaç hiç bitmeyecek. Bu onurlu meslek, her yeni gün bizlere daha büyük değer katacaktır” diye konuştu.
Sağlığın, hayatın her döneminde önemini koruyan temel ihtiyaçlardan biri olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Hastanesi Sağlık Bakımı Hizmetleri Müdürü Uzm. Hem. Birgül Nurülke, “Hemşirelik, diğer mesleklerde olduğu gibi toplumsal ihtiyaçlardan doğan, insan hayatıyla yakından ilgili, bilgi, beceri ve ekip çalışması gerektiren, temelinde sevgi, saygı, özveri, sabır, hoşgörü yatan, çalışma şartları olan zor bir meslektir. Hemşire din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin birey, aile ve topluma sağlığını kazandırmak için çalışır. Bu nedenle sevgiden, şefkatten, disiplin ve ciddiyetten uzak bir kişinin bu mesleği hakkını vererek icra etmesi mümkün değildir. Sağlık kurumlarında güvenli, aralıksız ve kaliteli sağlık hizmeti almak için uygun nitelikte ve yeterli sayıda hemşire istihdamı önemlidir. Bu bağlamda yetkin bir istihdam politikası izlenmelidir” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şadiye Deniz “Yapay Zekâ Hemşirelik Yapabilir Mi? Dijital Dünyada Değişen Meslek Pratikleri” konulu konferans verdi. Etkinlikte ayrıca “Fotoğraflarla Ege’de Hemşirelik” başlıklı dia gösterisi sunuldu.
Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisinde gerçekleştirilecek olan ikinci gün etkinlikleri kapsamında; Dekan Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “İnsan Bedeninde Ruhsal Gücün Keşfi" başlıklı bir konferans verecek. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Çelik’in kabak kemane dinletisi gerçekleştireceği etkinlik, 2023-2024 yıllarında Ege Üniversitesi Hastanesinden emekli olan hemşire ve sağlık teknikerlerine plaket verilmesiyle son bulacak.