Hep Futbol Hep Futbol…                                

Merakla takip edilir, ekran karşısına geçilir. 

Dört büyüklerdeki son durum ne? Yıldızlı takımlardaki son transferler ne oldu?  Hangi takım transfere ne kadar para ödedi? Hangi spor kulübüne kim başkan seçildi? 

Gündemin ilk maddelerinden biri futbol oluyor. Her yerde futbol ve yine hep futbol konuşuluyor.

Çocuklar bile sokakta oynarken, futbol maçı yapıyorlarsa; tuttuğu takımın en golcü ismini haykırarak gol sevincini yaşar. Diğer spor dallarında, katıldığımız organizasyonlarda, sıralama birincisi bile olsak neredeyse bir dakikalık gibi kısa süreli haberlerde yer alıyor. Ama yayınlanacak futbol maçlarından saatler öncesinde yayınlar başlıyor, yorumlar yapılıyor. Maç sona eriyor, yayınlar devam ediyor. Maçın özeti tekrarlanıyor, özel anlar ağır çekim görüntülerle analiz ediliyor. Aynı yayınlar tekrarlanıp duruyor ama biz yine de izliyoruz.

Peki Neden?

Çocukken mahallede oynarken, sokakta kim varsa toplanır, iki üç tane koca taş parçasından kale yapılır ve bir de top bulduk mu al sana futbol sahası ve mis gibi bir takım. Başka materyale ihtiyaç duymadan zaman geçirebileceğimiz keyifli bir oyun halini alır. Sonradan gelen birkaç çocuk ta hemen oyuna dahil olabilir. Biri bir takıma, diğeri öbür takıma. Cimnastik ya da başka bir dal ile ilgili aktivite yapmak istersek en azından doğru ve sağlıklı bir zemine ihtiyaç vardır, ya da farklı materyallere.  Ama futbolu; plajda, ormanda, dar bir sokakta, apartmanların otoparkında ya da bir okulun bahçesinde rahatça oynayabiliriz. Kısaca şöyle söyleyebiliriz ki; diğer dallara göre Futbola erişimimiz çok daha kolay ve zahmetsiz.

Kaynaşma, İletişim…

Gittiğimiz bir tatil köyünde futbol oynayan birilerini gördüğünüz zaman, hiç tanımasanız bile rahatça gidip o gruba dahil olabilirsiniz. Aynı dili konuşan taraflar arasında, yeni arkadaşlıkların tohumları o sahada ekilir. Futbol kaynaştırıcı bir etkiye sahiptir.

Bazı şirket çalışanları, dostluk ve iletişimi geliştirme açısından belirli zamanlarda halı saha maçları düzenler. Çok iyi futbol oynamaya gerek yoktur o maçlarda. Bazen sadece takımın sayısını tamamlamak adına katılım sağlanır. Çoğu zaman gruba dahil olabilmek, iş arkadaşların ile daha iyi iletişim kurabilmek için bir araç olarak kullanılır futbol. 

Bir Anda…

Hani derler ya; ‘’Biz bir anda on beş kişi olabiliriz’’ diye. Konu futbol olduğunda gerçekten de öyle. Tuttuğumuz takımın maçı varsa, eş, dost, akraba ve mahalleden arkadaşlarla toplanıp gideriz maça. Karşı takıma gözdağı vermek, kendi takımına destek olmak için kalabalık gidilir. Bu birliktelik çok çabuk yakalanır futbol sayesinde. Daha güçlü oluruz bir arada ve aynı tarafta. 

Hele bir de milli takımın maçı varsa, bütün planlar ona göre yapılır. Ya arkadaşlarla toplanıp evde izlenir maç, ya da bir kafeye gidilip orada izlenir. Ama yalnız izlenmez milli maçlar. Heyecan dorukta olur ve o heyecanı paylaşmak istersin etrafındakilerle. Kaybedersek teselli olur arkadaşlık, kazanırsak el ele kutlama.

Birden Çok Sebep…

Bir süredir yaptığım bir araştırma sonucuna göre, sporu seven kişilerin heyecan duygusunu yoğun yaşattığı için futbol izlemeyi tercih ettiğini gördüm. 

Şöyle bir dışarıdan bakıldığında süre açsından futbol oyunu, heyecanı yaşamak için doyurucu sayılabilir. Hatta bazen 90 dk.’lık süre uzatmalara gider ve heyecan devam eder. Bağırır, çağırır, tezahürat eder ve stresini atarsın maç izlerken. Gün içinde yaşanan tüm olumsuzluklar uçuverir aklından o heyecan dakikalarında. 

Aynı zamanda tek yürek olursun milli maçlarda. Çoğalır, büyür ve ait olduğunu hissedersin. Aidiyet duygusuna ihtiyacı vardır insanların. Birlikteliği çok kolay yakalarsın futbol maçlarında, herkes aynı taraftadır ve beraber hareket edilir. 

Araştırma sonuçlarımdan bir diğeri de; sporseverlerin futbol maçlarını, sadece yakınları ya da arkadaşları izlediği için takip ettiği durumudur. Bütünün bir parçası olma ihtiyacından doğan bu davranışı da tamamlar futbol oyunları. Dostluklar pekişir, ilişkiler güçlenir.

Birden çok ihtiyacı karşılayan, böylesine değerli bir spor branşına ancak saygı duyulur. Bütün ön yargılarınızı bir kenara bırakın ve daha önce hiç izlememiş gibi, bir kez olsun dostlarınızla futbol maçı izleyin. Kim bilir belki bir gün sıkı bir sporsever taraftar olursunuz…

Sporla kalın…