Erken Soğuk Savaş döneminin en popüler savaş uçaklarından birisi olan Mig-21, Hindistan Hava Kuvvetleri envanterinden çıkarılıyor. Kuvvet 2025 yılına kadar envanterdeki tüm Mig-21'leri hizmet dışı bırakacak. 

MiG-21, 1959-1985 yılları arasında 11.000'den fazla adet üretilerek tarihte en çok üretilen askeri uçaklardan biri olmuştu. Mig-21'in gökyüzündeki en gelişmiş uçaklardan birisiyken günümüzde "uçan tabuta" lakabıyla anılıyor. Uçak Hindistan Hava Kuvvetleri envanterde sıklıkla kaza-kırıma karışması ile biliniyordu. 

Uçan en eski uçaklardan birisi 

İlk uçuşu 1955 yılında, İkinci Dünya Savaşı'ndan sadece on yıl sonra gerçekleşen Mig-21', 1959 yılında Sovyet Hava Kuvvetleri'nde hizmet vermeye başladı. Uçak 26 yıl süren uzun bir üretim döneminin ardından 1985 yılında son kez üretildikten sonra üretim bandından çıkarıldı. Mig-21'in Çin Halk Cumhuriyeti tarafından satın alınan lisanslı versiyonu (Chengdu J-7) 2013 yılına kadar üretilmeye devam etti. Bu iki uçağı kullanan bir ülke de mevcut: Kuzey Kore. 

Mig-21 savaş uçağı 1963 yılında Hindistan Hava Kuvvetleri'nde hizmete girdi. O dönemde uçak popüler bir avcı uçağıydı ve 1970'lerden 2000'lerin ortalarına kadar Hindistan'ın hava filosunun bel kemiğini oluşturdu. Özellikle 1971'deki Hindistan-Pakistan Savaşı sırasında adını sıkça duyurdu; hassas bombardımanları Hindistan'ın havaalanlarının kontrolünü ele geçirmesine yardımcı oldu ve hava saldırılarında çok sayıda uçak düşürüldü. 

Sırbistan Cumhurbaşkanı: Bayraktar TB2’ler ordumuzu izliyor Sırbistan Cumhurbaşkanı: Bayraktar TB2’ler ordumuzu izliyor

Ancak gelişen teknoloji ve üretilen yeni savaş uçaklarının gerisinde kalan Mig-21 popülerliğini kaybetti. Uçak Rus Hava Kuvvetleri tarafından hiç kullanılmadı. Sovyetler Birliği Hava Kuvvetleri faal iken hizmetten çekildi.

Kaynak: Haber Merkezi