İbrahim Çallı Sergisi’ni gezenler 100 bini geçti

Ne yalan söyleyeyim, bugüne kadar Folkart Galeri’de açılan sergilere gitmediğim için üzüldüm.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ve Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte 23 Kasım 2021’de açılan “İbrahim Çallı” Sergisi’ni gezdik.

Folkart Grubu’nda görev yapan Gazeteci ve kentimizin yetiştirdiği değerli şairlerden Ünal Ersözlü arkadaşımız eşliğinde gezdiğimiz İbrahim Çallı Sergisi’nde yaşamı boyunca yaptığı Bin 300 dolayındaki resmin 80 tanesini görme şansını elde ettik.

Galerinin özel bir iklimlendirme koşulları nedeniyle ülke genelinden çok sayıda eser; sahipleri tarafından İzmir’e gönderilmiş. Çok yüksek sigorta bedelleri ile İzmir’e getiren Folkart Grubu, bu kentte yaşayanlar için çok özel bir çalışmayı da gerçekleştirmiş oldu. Sergide yer alan 80 eser, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün portresi ile gezilmeye başlanıyor. En son bölümünde isi Çallı’nın çok sevdiği çiçeklerin resmedildiği tabloları yer alıyor.

100 bin kişiyi aştı

Meslektaşımız Ünal Ersözlü, bu sergiyi gezenlerin sayısının 100 bin kişiyi aştığını söyledi. Klasik Arkeoloji eğitimi alan, daha sonra Müzecilik konusunda Master yapan ve yurt dışında doktora eğitimine hazırlanan Ceren Eren isimli genç arkadaşımız sergiyi gezerken bizlere mihmandarlık yaptı.

Devletin eğitimine katkıda bulunduğu, eserlerini üretirken bunların gelecekte milyonlarca liradan satılacağını düşünmeyen Çallı’nın “Türk Resminin Bohem ve Asi Fırçası” başlığı ile bir de Türkçe-İngilizce bir de kitap yayınlayan Folkart, burada sanatçının bilinmeyen yönlerine de yer verdi.

Çallı anlatılırken, “Sanat insan malıdır. İsterim ki; insan olan vatandaş resmi sevsin. Bu iş para ile pulla değildir. Bana bir çorba içirene bir tablo verebilirim” sözleri öne çıkıyor. Ve Sirkeci’de kaldığı bölgenin en perişan otellerinden birisinde kendisine pansiyonun kapıcısının “Bana bir Tablo yap burada bir sene bedava kal” dediğini de anımsatıyor büyük sanatçı.

Çallı’nın eserleri şimdilerde büyük paralarla satılıyor ve paralı koleksiyonerin yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bazı kurumların arşivlerini süslüyor.

Bu serginin açılması konusunda sanıyorum çok sayıda kişinin emeği var. Ancak; İzmir’de bu sergiyi açarak kentteki öğrenciler başta olmak üzere yaşayanlara önemli bir hizmet veren Folkart’ı ve sergiyi gezmemize önayak olan Değerli Arkadaşlarımız Ünal Ersözlü ve Gazeteci Soner Çağlar’a teşekkür ediyorum. Bu sergi ile Folkart şirketine olduğu kadar İzmir’e de değer kattıklarını düşünüyorum.