ALPER TEMİZ - İzmir'in Selçuk ilçesi Zeytinköy'de bulunan Kazan Göl, yıllar boyunca köylülerin yüzdüğü ve içinde barındırdığı mineraller sayesinde cilde de faydası olduğu söylenen bir yapıya sahipti. Gölün içme suyu olarak da kullanılan yeraltı kaynak sularından oluştuğu ve tüm Zeytinköy'e yıllar boyunca su kaynağı sağladığı biliniyordu. Özel koruma alanları arasında da yer alan Kazan Gölü'nün, son yıllarda hemen hemen Anadolu'nun tüm coğrafyalarında süren ekokırımdan nasibini aldığı ifade edildi. Kazan Gölü ve beslendiği yeraltı kaynak sularına, Küçük Menderes gibi bölgelerden gelen evsel atık sularının karışıyor olması, gölü adeta bataklığa çevirdi. Buna bağlı olarak Zeytinköy'de meydana gelen kuraklık, cennet köyü yaşanması zor bir bölgeye dönüştür. Efes Çevre Doğa ve Kültür Derneği’nin (EFESÇED) Yönetim Kurulu Üyesi Tekin Karadağ, "Kazan Göl'ün suyu zümrüt yeşilliğin içerisinde masmavi bir pırlanta gibiydi ve bundan 15 gün öncesine dek muazzam bir görüntüsü vardı. Ancak artık gölümüz mahvoldu. Sebebi ise küresel ısınma ve kuraklık. Ancak biz bu gölü kendi ellerimizle de mahvettik" diye konuştu.

Whatsapp Image 2024 09 12 At 17.19.51

"Köylünün doğal suyu, otellere verildi"
Karadağ, "Bundan 20 sene önce Zeytinköy'den başka yerlere yemek yapmak için su götürülürdü. Ancak Zeytinköylüler artık damacanalara, hazır sulara muhtaç kaldı. Bizi bu duruma getirdiler. Zeytinköy'ün suyu yıllarca, Pamucak'taki oteller verildi. Bu nasıl bir turizm anlayışıdır? Bizim suyumuzu başkalarının eğlencesinde kullandılar ve biz susuz kaldık. Üstelik suyumuz buradan borularla Selçuk'a aktarılıyor. Herkesin tarlasının başında bir kuyu açıldı ve bu bilinçsiz tarım, gölümüzü mahvetti. İki yer altı kaynağı kaldı ancak artık onlar da oldukça cılız bir şekilde akıyor.
Küçük Menderes'in zehirli suları kanallardan köyümüze dek ulaştı. Bunun çözümü için yerel yönetimlere bas bas bağırıyoruz. Belli yerlere Kazangöl'den su verilmesin. Yer altı suları artık bize yetmiyor. Bizim köyümüzün suyunun Küçük Menderes, Pamucak ve Selçuk ile bağlantısı kesilsin. Küçük Menderes'in zehirli evsel atıklı suları Adatepe'nin oradan Barbun'a aksın Kazan Göl'e değil. Daha düne kadar olmayan müsilaj vardı bu gölde ve hala var. Köyümüz çok perişan ve kuraklıkla birlikte artık buradan göç etmek zorunda kalacağız. Hayatımızda ilk defa köyümüzde böyle bir şey ile karşılaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kazan GölKazan Gölü'nün eski hali

"Hem bizim hem yerel yönetimlerin görevleri var"
Çevre Avukatı Nihal Sarıpınar da "Bu çevredeki göller doğal sit koruma alanı ve kesin korunacak hassas alanlardır. Burada bilimsel araştırmalar yapılmalı, ancak bu bölgenin korunması sadece kendi sınırlarının korunması anlamına gelmemeli. Çevresinin de korunması gerekmektedir. Küçük Menderes'in zehirli evsel atıklı sularının buraya kadar ulaşmasıyla gölümüz bu hale geldi. Hem Zeytinköylülere hem Selçuklulara hem Selçuk Belediyesi'ne hem İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bu konuda önemli görevler düşmektedir" dedi.
Zeytinköylü Barış Akbaba ise "Kazan Göl özellikle yıllardır yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanıydı. Göl, çocukluğumuzun geçtiği kristalimsi bir suydu. Biz gölümüzün böyle olmasını asla istemiyoruz. Yerel yönetimlerin sesimizi duymasını istiyoruz. Sesimiz duyulursa, çözüm basit. Gölümüz tekrar eski haline getirilebilir. Bİz köylüler olarak buna çözüm istiyoruz" dedi. Bereket Ana Yörük Kızı Güllü Karadağ da, "Hepimizin başı sağolsun. Dert bizdeyse derman da bizde. Doğa öcünü almak zorunda. Bu nedenle herkes kendisini sorgulasın" dedi.

Muhabir: Alper Temiz