İZMİR HABERLERİ

“İdari soruşturma talep ediyoruz”

Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programının konuğu, Balçova Arsa Mağdurlarının Sesi Derneği Başkanı Ruhi Eroğlu oldu. 55 yılı aşkın süredir devam eden arsa mağduriyeti konusunu İçişleri Bakanlığı’na taşıdıklarını belirten Eroğlu; “Biz bu konuda idari soruşturma yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

SON MÜHÜR - AYŞEGÜL KOÇ / Balçova Arsa Mağdurlarının Sesi Derneği Başkanı Ruhi Eroğlu, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. 7 Ekim'de yapılan belediye meclis toplantısında AK Parti grubu tarafından konunun gündeme getirilmesine Başkan Onur Yiğit’in tepki gösterdiğini söyleyen Eroğlu; “Bir belediye başkanı vatandaşın mağduriyetinin konuşulmasından rahatsız oluyor” dedi. 

“Balçova Belediyesi, büyükşehire dava açabilir”

Balçova arsa mağdurlarının bu süreci neden yaşadığına dair bilgi veren Eroğlu; “Dönemin Balçova Belediyesi; kentsel dönüşüm yapmak ve gecekondulaşmayı önlemek için 1970 yılında belediyeye ait arsaları satma kararı aldı. Arsalar, 1980 yılında hak sahiplerine verilmeye başlandı; fakat 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile Balçova Belediyesi kapatıldı. Bunun üzerine söz konusu projedeki arsaların mülkiyeti İzmir Belediyesi’ne geçti. Balçova Belediyesi 1992 yılında tekrar açılınca çalışmalar yeniden başladı. Darbe ile birlikte kapatılan Balçova Belediyesi'ne ait taşınmazlar İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmişti. 1992 yılında Balçova Belediyesi'nin tekrar kurulmasının ardından o dönemki 3030 Sayılı Büyükşehir Belediyesi yasası kapsamında taşınmazların bir kısmı Balçova Belediyesi'ne devrediliyor. Fakat belediye, mallarının bir kısmını büyükşehirden iade alamıyor. İade alınmayan parselin içinde, Balçova arsa mağdurlarının satın aldığı arsalar yer alıyor. Bu parsellerden biri hali hazırda Olimpiyat Evleri'nin bulunduğu bölge ile diğeri ise 1 milyon 12 bin metrekare büyüklüğündeki arsa statüsüne sahip 671 ada 99 parsel de yer alıyor” diye konuştu. Eroğlu, Balçova Belediyesi’nin Gaziemir Belediyesi gibi dava açarak, büyükşehirden iade alamadığı mallarını geri alabileceğini de söyledi. Ayrıca Eroğlu, Balçova Belediyesi’nin iade alamadığı parselde, teleferik hattı, baraj, İzmir Ekonomi Üniversitesi gibi önemli alanların bulunduğunu da belirtti.

“Belediye başkanı mağduriyetin konuşulmasından rahatsız”

Balçova Belediyesi'nin 1970'li yılların başında 300'er metrekare arsa tahsisi yapılacağı vaadiyle çoğunluğu dar gelirli vatandaşlardan oluşan yaklaşık 5 bin kişiden 3 biner lira arsa bedeli tahsil ettiğini kaydeden Eroğlu, 3 bin 500 civarında vatandaşın mağdur edildiğini söyledi. AK Parti grubu tarafından Balçova arsaları konusunun belediye meclisinde incelenmesi için verdikleri önergenin oy birliğiyle kabul edildiğini ifade eden Eroğlu, "7 Ekim'de yapılan meclis toplantısında AK Parti grubu tarafından büyükşehir mülkiyetinde kalan gayrimenkullerin iade alınması için girişim başlatılmasını talep eden önerge, CHP grubu tarafından reddedildi. Belediye Başkanı Onur Yiğit buna büyük tepki gösterdi. ‘Böyle bir önergeyi nasıl veriyorsunuz? Bugün Balçova’ya ait olan bir yeri kimseyi dağıtma şansımız yok. Konuyu tartışmaya açıyorsunuz.’ Dedi. Bir belediye başkanı vatandaşın mağduriyetinin konuşulmasından rahatsız oluyor. Balçova Belediyesi yönetiminin gayrimenkullerine sahip çıkmamakta ısrar etmeleri nedeniyle arsa tahsisi yapılacağı taahhütlerini yerine getirmeye niyetlerinin olmadığı anlaşılmaktadır” dedi. 

“Belediye tarafından mülkiyet hakkı engellenmiştir”

Konuyu İçişleri Bakanlığı’na da taşıdıklarını söyleyen Eroğlu; “Çevre Şehircilik Bakanlığı hukuk servisine bir dosya verdim. Konunun artık devlet tarafından çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Şimdi Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü de dosyayı İçişleri Bakanlığı’na gönderiyor. Biz bu konuda idari soruşturma yapılmasını talep ediyoruz. Belediye tarafından vatandaşın mülkiyet hakkı engellenmiştir. Vatandaşının hakkını koruması gereken devlettir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir” ifadelerini kullandı.