SON MÜHÜR- BERİVAN KAYA/ İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, İzmirli esnafın sorunlarını anlattı. Ekonomik krizin esnaf üzerinde yarattığı tahribata dikkat çeken Yalçın Ata, yerel yönetimlere 'katı atık ve ruhsat ücretleri cep yakıyor' diyerek seslendi.
ESNAF EMEKLİ OLAMIYOR...
Esnafların zor günler yaşadığına dikkat çekerek sözlerine başlayan İESOB Başkanı Yalçın Ata, "Sınırlı sermaye yapısı ve durağan iş potansiyeli nedeniyle üyelerimiz zor bir süreçten geçiyor. Emeklilikte aranılan gün sayısı konusunda üyelerimiz pek de adil olmayan bir uygulama ile karşı karşıya kalmıyor. Bağ-Kur sigortalısı esnafın emekli olabilmesi için 9 bin günü doldurması gerekmektedir. Oysa SSK sigortalıları, 7200 gün ile emekliliğe hak kazanıyorlar. Bir esnaf işyeri açıyor, sermaye yatırıyor, kazancı ile devlete vergisini, SGK primlerini ödüyor, istihdam yaratıyor, ekonomiye katkı koyuyor ve emeklilik için 9 bin günü bekliyor. Oysa yanında çalıştırdığı elemanı, tüm bu riskleri üstlenen esnaftan daha erken emekli oluyor. Esnaf yanında çalıştırdığı elemanları emekli ediyor ama kendi emekli olamıyor. Bu durumun en kısa sürede düzeltilmesi, emeklilik gün sayılarının eşitlenmesi gerekmektedir. Esnaf emekli olmak için gün satın almak istediğinde, üyemizin kuruma olan tüm borcunu ödemesi isteniyor. Üyelerimiz bu kez de ciddi bir borç meblağı ile karşı karşıya kalmakta, çoğu zaman da emekli olamıyor. Bir düzenleme ile esnaf sanatkarların emekli olabilmeleri için ihtiyaç duydukları kadar günü alabilmelerinin önü açılmalı" ifadelerine yer verdi.
KİRALAR ARTTI, SPOTAJ KALDIRILSIN!
Esnaf sanatkarları mağdur eden bir başka sorun işyeri stopajları olduğuna dikkat çeken Yalçın Ata, " Mal sahibinin vermesi gereken yüzde 20 oranındaki stopaj yükü maalesef esnaf sanatkarların üzerinde kalıyor. Son dönemlerde işyeri kiraları da aşırı artış gösterdi. Esnaf kesimi olarak talebimiz, stopajın kaldırılması, hiç olmazsa yüzde 20 oranının yüzde 10 civarına çekilmesi" diye konuştu.
ÜNİVERSİTELER HER YIL İŞ BULMAKTA ZORLANAN GENÇLERİ MEZUN EDİYOR...
Kalifiye elemanın bulunmadığına dikkat çeken Ata, "Bugün lokantacısından tornacısına, berberinden terzisine, hatta taksi sahibine kadar üyelerimiz ehil eleman bulma konusunda büyük sıkıntı çekiyorlar. Esnaf sanatkarlar bırakın kalifiye elemanı, yetiştirmek için çırak bile bulamıyor. Eskiden evlatlarımız küçük yaşlarda çırak-kalfa olarak meslek öğrenmeye başlarlardı. 18 yaşına gelen bir genci yetiştirmek, yönlendirmek, istenilen verimi alabilmek haliyle pek mümkün olmuyor. Üniversiteler her yıl iş bulmakta zorlanan gençleri mezun ediyorlar. Türkiye’nin doktor, avukat kadar oto tamircisine, terziye, marangoza, kısaca meslekleri icra edecek esnaf sanatkarlara da ihtiyacı var" diye konuştu.
YEREL YÖNETİMLERE SESLENDİ
Yerel yönetimlerin esnaflara daha vicdanlı olmaları için çağrıda bulunan Yalçın Ata, "Katı atık bedelleri cep yakıyor. 40-60 metrekare işyerleri için 100 bin lira civarında ruhsat bedeli isteniyor. Belediyelerin maddi sıkıntı yaşadığı hatta bazı belediyelerin gayrimenkullerini satışa çıkardığını biliyoruz. Ancak bu sıkıntının ağırlıklı yükünü, ceremesini esnaf sanatkarlar çekmemeli" dedi.
AVM YASASI İÇİN MECLİSİ GÖREVE ÇAĞIRDI
AVM yasası için meclise çağrıda bulunan Ata, "Büyük marketlerin haksız rekabetle esnaf sanatkarları oldukça mağdur ettiği bir dönemde, AVM yasasının güncellenmesi artık zaruri hale geldi. Hükümet e –ticaret çağında esnaf sanatkarlara kendilerini geliştirmeleri adına destekler planlamalı, ticari araç sahiplerine indirimli akaryakıt uygulaması ve ÖTV’siz araç alma imkanı tanımalı. Tüm sektörleri sıkıntıya sokan kayıt dışı ile daha etkin mücadeleye girilmeli, yemek kartı ve POS cihazındaki yüksek komisyon oranları için de bir düzenleme yapılmalı" dedi.