Avrupa'nın en büyük hazır giyim etkinliği olan İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı'nın (İstanbul Fashion Connection-IFCO) 6'ncısı, İstanbul Fuar Merkezi'nde başladı. Açılışta konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin kaliteli ve geniş ürün yelpazesiyle, esnek ve hızlı üretim kapasitesinin küresel pazarda rekabet avantajı sağladığını belirtti.

Bolatt

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yatırım, üretim, istihdam ve ihracatta hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini vurgulayarak, geçen yıl ihracatta 255,4 milyar dolar mal, 101,2 milyar dolar hizmet ihracatına ulaştıklarını ve dış ticaret açığını 110 milyar dolardan 106 milyar dolara düşürdüklerini hatırlattı. Ayrıca, Türkiye'nin geçen yıl 1 trilyon 118 milyar dolarlık milli gelire ulaştığını ve kişi başına düşen milli gelirin 13 bin 110 dolara yükseldiğini belirtti.

İhracatın bu yıl da iyi ilerlediğini söyleyen Bolat, yıl sonu için 267 milyar dolar mal ihracatı, 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedeflediklerini ve temmuz itibarıyla son 12 aylık ihracatın 261,5 milyar dolara ulaşarak rekor kırdığını ifade etti. Hizmet ihracatında da yıllık 106,5 milyar dolara ulaştıklarını ekledi. "Demek ki hedeflerimizi gerçekleştirmeye biraz daha gayret, mücadele gerekiyor. Bu noktada Ticaret Bakanlığı olarak, hükümetimiz olarak her daim yanınızdayız," dedi.

Bolat, ihracat hedeflerine ulaşmada Bakanlık olarak tüm bütçe, teşkilat ve mevzuatla ihracatçıların yanında olacaklarını belirtti. Yılbaşında 38 milyar liralık bütçelerinin yüzde 60'ını ihracat desteklerine ayırdıklarını ve şimdi ilave 5 milyar liralık bütçe desteği talep ettiklerini ifade etti. "İnşallah onu da alınca sizlere daha çok ihracat destekleri vereceğiz. Sene içerisinde ihracatçılarımıza bir yılda yurt dışında 5 fuara katılma desteği verirken, yüzde 50'ye kadar, şimdi fuar sayısını 10'a çıkardık. Hedef ülkelerde yüzde 70 destek veriyoruz, hedef sektörlerde bu yüzde 75'e çıkıyor. Dolayısıyla IFCO da dahil bütün uluslararası fuarlarda ihracatçılarımızın başarılı olması için bütçe imkanlarımızı sonuna kadar zorluyoruz," dedi.

Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği'ne ilişkin detayları paylaşan Bolat, ihracatçılardan bu destekten faydalanmalarını istedi.

Bolat, tekstil ve giyim sektörünün önemini vurgulayarak, göreve geldiği ilk andan itibaren sektör temsilcileri ile yaptıkları toplantılarda "Tekstil ve giyim sanayisi bizim göz bebeğimizdir. Hiçbir zaman ihmal de etmeyiz, unutmayız. Ve daha fazla güç kazanması için destek vereceğiz," dediklerini belirtti. 

"Tekstil ve hazır giyimciler morallerini yüksek tutsun"

Tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türkiye için lokomotif bir sektör olduğunu belirten Bolat, sektörün dünya çapında üne sahip olduğunu söyledi. "Türkiye, İstanbul moda merkezi olmuştur. Avrupa Birliği ülkelerinin üçüncü en büyük tedarikçi ülkesiyiz. Dünyada tekstil ve konfeksiyonda 7'nci en büyük tedarikçi ülkeyiz. Bu başarılar sizlerin on yıllarca süren emekleriniz, gayretleriniz ve bizim de hükümet olarak 21 yıldan fazladır sizlere olan desteklerinizin birleşmesiyle gerçekleşmiştir. Onun için konfeksiyoncularımız, hazır giyimciler, tekstilciler morallerini her zaman yüksek tutsunlar," dedi.

Son 1,5 yılda AB ve ABD'deki ithalat talebindeki düşüşe dikkat çeken Bolat, sonbahardan itibaren faiz indirimlerinin ekonomileri canlandıracağını ve bunun küresel talebe yansıyacağını belirtti. "İnşallah tekstil ve konfeksiyonumuz için de yeni pazar imkanları ve kapıları açılacak," dedi.

Kaynak: Haber Merkezi