Yaklaşık 16 yıl önce tat ve aromasıyla damakta ayrı bir lezzet bırakan Finike portakalına coğrafi işaret tescil belgesi verilmişti. Hasat zamanı, bu yıl da başladı.Finike ilçesinde, genellikle Washington Navel cinsi portakal üretimi yapılırken, günde 300 ila 500 ton arasında ürün toplanıyor. Bu ürünler, kasalarla traktörlere yüklenip ilçedeki tesislere gönderiliyor. Burada yıkandıktan ve paketlendikten sonra pazarlarda ve marketlerde satışa sunuluyor. Hasat dönemi, cinsine göre mayısa kadar devam ediyor. Ürünün yüzde 90’ı İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere iç pazara, yüzde 10’u ise Almanya ve Balkan ülkelerine ihraç ediliyor.

"Rekolte beklenenden düşük"

Ancak bu yıl, sıcak hava ve yağış eksikliği nedeniyle portakal rekoltesi beklenenden düşük. Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Finike portakalının yetiştiği bölgenin coğrafi özelliklerinin tat ve aroma üzerindeki etkisini vurgulayarak, “Buradaki hava ve alüvyonlu toprak, Finike portakalının tadını, aromasını farklı kılar. Kabuğu ince, şeker oranı yüksek ve ağızda posa bırakmaz” diye konuştu.

"İklim değişikliği üretimi olumsuz etkiledi"

Geyikçi, portakalın çiçek açma zamanının mart ve nisanda olduğunu, ancak hasadın havaya göre ekim ve kasımda başladığını belirtti. İklim değişikliğinin bu yıl üretimi olumsuz etkilediğini ifade eden Geyikçi, “Yıllık üretimimiz 200-250 bin ton civarındaydı, ancak bu yıl 200 bin tonun altına düşeceğimizi düşünüyoruz. Çünkü bu yıl hasat yapılan bahçelerde verim düşük. Havaların kurak gitmesi ve istenilen yağışın olmaması rekolteyi düşürdü” dedi.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY