Son Mühür/Ayşegül Koç- İzmir Yazarlar Kooperatifi Başkanı Serkan Esen, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. “Kitap fuarı bizlerin, yazarların ve yayın evlerinin düğün günleri” diyen Esen; “Geçen sene olan bir takım aksaklıklar bu sene yaşanmadı. O açıdan mutluyuz. İZFAŞ üzerine düşeni yaptı” dedi.
“Geçen seneki sıkıntıları çözdük”
18-27 Nisan 2025 tarihleri arasında düzenlenen İzmir Kitap Fuarı hakkında değerlendirmelerde bulunan Esen; “Kitap fuarı bizlerin, yazarların ve yayın evlerinin düğün günleri, bizim coşku ile beklediğimiz yılın bir veya iki döneminde özellikle İzmirli yerel yayın evlerinin ve yazarların heyecanla beklediği günlerdir ve biz de heyecanla bekliyorduk.
Gerçekten bu kitap fuarında olması gerektiği yerde kendi yerinde Kültür Park’ta yapıldı. Geçen sene konuşmuştuk, ciddi sıkıntılarımız vardı. Geçen sene ilk defa Kültür Park’a gelmişti. Orada yerimizle ilgili sivil toplum kuruluşlarının yeri ile ilgili ciddi sıkıntılar vardı.
Biz bunları geçen zaman dilimi içerisinde sürekli görüştük İZFAŞ yönetimiyle ve sivil toplum kuruluşlarına bakan yetkili arkadaşlar sağ olsunlar tüm sivil toplum kuruluşları ile birlikte yerimizde ciddi bir iyileşme oldu. Daha algısı yüksek, ölü, kapalı olmayan bir arada olduğumuz ama diğer yayın evlerinden çok kopuk olmadığımız Basmane’deki Dokuz Eylül kapısında belediye binasını geçer geçmez bir yer konumlandırdılar ve böyle olunca gerçekten de ısrarla söylediğimiz şey de haklı olduğumuz ortaya çıktı” dedi.
“Hem festivale hem de kitap fuarına zarar veriyor”
Kitap fuarına denk gelen tarihlerde İzmir’de farklı etkinliklerde yapılmasını eleştiren Esen; “Eş zamanlı etkinlikler bizi olumsuz etkiledi ama bu İZFAŞ yönetiminin suçu değil. Bir yıl öncesinden yaklaşık olarak belirliyorlar ve sadece kendileri belirlemiyorlar.
Türkiye'deki tüm kitap fuarlarının çakışmaması için yayın evlerinin hepsine gidebilmesi için çok yönlü bir takvim oluşturuluyor ve bu takvimi değiştirme şansları yok. Ne yaparlarsa yapsınlar artık ona uymak zorundalar. Ama maalesef ilçe belediyeleri burada kitap fuarını göz ardı etti muhtemelen. Çünkü aynı hedef kitleye hitap eden etkinlikler yapıyorlar.
Bunlar da halkın bölünmesine neden oluyor. Hem festivale zarar veriyor hem de kitap fuarına zarar veriyor. Burada muhtemelen bir üst akılın devreye girmesi bir toparlayıcı olması gerekiyor. Bunun da tahminimce büyükşehir bünyesinde olması daha sağlıklı olur. Devreye girip bunu daha koordineli hale getirmesi gerekiyor. Öbür festivallere katılanların aklı kitap fuarında kalmasın. Geçen seneye göre daha zor ekonomik şartlar içerisindeyiz. Her geçen gün daha da zorlaşıyor.
Muhtemelen seneye çok daha zor olacak böyle giderse ama bütün bunlara rağmen iyileştiği takdirde vatandaşın bir ilgisi oluyor. Yeter ki vatandaş bizi görsün, bize ulaşsın. Bu sene dediğim gibi üstüne düşeni yaptılar ama iyileştirilebilir yönler var mı? Tabii var. Geçen sene olan Gaziemir Fuar alanında yapılan etkinliğin Kültürpark Fuar alanına taşınıyor olmasından mutluyuz. Geçen sene olan bir takım aksaklıklar bu sene yaşanmadı. O açıdan mutluyuz. İZFAŞ üzerine düşeni yaptı” dedi.
“Tam bağımsızlık kavramının tescillendiği gündür”
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak söze başlayan Esen; “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tüm dünyaya meydan okurcasına kendi iradesini ortaya koyarak önderimiz liderliğinde açıldığı ve Osmanlı’ya atfedilen ‘Hasta adam ölmek üzere toprakları paylaşalım’ hayallerinin önüne geçip Türk milleti dimdik ayaktadır ve bağımsız bir millet olarak yaşamaya devam edecektir diye haykırdığı gündür. O yüzden 23 Nisan, ulusal egemenliktir, tam bağımsızlık kavramının tescillendiği gündür.
Her bayramımız önemlidir ama bu anlamda çok daha önemli hale gelmiştir. Tabii bir de bunun çocuklara atfedilmesi noktası var ki o da artık geleceğin, ülkemizin geleceğinin tamamen yeni nesillerin elinde olduğunun en net göstergesi ve Atatürk'ün yeni nesillere genç nesillere verdiği önemin göstergesidir. 23 Nisan’ın büyük bir coşkuyla kutlanması lazım.
Çok özlüyorum eski günleri. TRT ekranlarında tüm dünya ülkelerinin gelip çocuklarıyla burada Türkiye'de buluşup muhteşem iki gün, üç gün süren etkinliklerini, televizyon programlarını, statlarda yapılan muhteşem etkinlikleri. Coşkuyla kutlamak zorundayız. Biz milli mücadele içerisinde savaş esnasında dahi her şeyi hukuk çerçevesinde adaletle yapmış bir toplumuz.
Meclisin kurulması ve sonra mecliste alınan bütün kararlarda bunun getirdiği bir devamlılık, hukukun, adaletin ve meşruiyetin tescilidir. O yüzden Büyük Millet Meclisi’nin kuruluş yıldönümü Türk milleti için çok çok önemli bir tarihtir” ifadelerini kullandı.
“Vatansever kitabı benim ilk göz ağrım”
İlk olarak 2017 yılında yayımlanan, ardından 2018'de ikinci baskısını yapan ‘Vatansever’ üçüncü baskısıyla yeniden raflardaki yerini aldı. İlk göz ağrım diyerek kitabından bahseden Esen; "Benim en büyük derdim bu ülkenin çocuklarının okumasıdır" sloganı ile yürümeye başladığım bu yolda, söz konusu eserimde Milli Mücadele’nin ve Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün az bilinen ya da bilinmeyen anılarını kaleme aldım.
Özellikle işgal dönemi, şehirlerin bağımsızlık hikayeleri, köylüsü, askeri, kadını ile Türk insanının hangi fedakarlıklarla bağımsızlığımız için mücadele ettiğini anlattım. Hem yetişkinleri hem de gençleri hedef kitle olarak belirlediğim kitabımda bir bilim dalı olarak kabul edilen tarihin ve tarihçilerin sınırlarına müdahale etmemeyi ve tarih yapana da tarih yazana da sadık kalmayı kırmızı çizgim olarak belirledim” dedi.