31 Temmuz günü İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medya platformu X hesabı üzerinden Haniye’nin ölümü sonrası taziye mesajı yayımlamış ve Instagramı’ın Haniye ile ilgili paylaşımları engellediğine dikkati çekerek, “Ayrıca, Heniye’nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram’ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir” ifadelerine yer vermişti. İletişim Başkanı Altun’un bu paylaşımının ardından BTK tarafından 2 Ağustos tarihinde Instagram’a erişim engeli getirildi. BTK’nin site bilgileri sorgulama menüsünden Instagram’a erişim engeli kararı alındığı öğrenilirken erişim engelinin neden yapıldığına ve ne kadar süreceğinize ilişkin ise henüz bir açıklama yapılmadı.

GÜNLÜK ZARAR 1.9 MİLYAR!

Erişim engeli sonrası, özellikle sosyal medya ve instagram üzerinden satış yapan işletmelerin işleri bıçak gibi kesildi. E-ticarette günlük zararın 1 milyar 900 milyon lira civarında olduğu tahmin ediliyor. E-ticaret yapan işletmeler ise erişim engelinin nedenini ve ne kadar süreceğini merakla bekliyor.   

DÜNYADA 4 ÜLKEDE YASAK!

İnstagram, dünyada sadece dört ülkede yasak. Bu ülkeler, Rusya, İran Kuzey Kore ve Türkiye. İran batı kaynaklı platformların yanı sıra Çin merkezli uygulamalara da yasak getirdi. İran'da Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, Discord, Weibo, TitTok ve Twitch gibi sosyal medya platformların tamamı yasaklı. Ayrıca ülkede internetin zararlarını engellemek ve yine 'Siber güvenliği' sağlamak adına 5 milyondan fazla internet sitesinin erişiminin engellendiği biliniyor.

Adsız-22

Rusya, Ukrayna savaşının ilk günlerinde, 2022 yılında vatandaşlarına yönelik şiddet çağrıları içeren içerikler nedeniyle popüler sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirdi. Bu durum, Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu tarafından yapılan bir açıklama ile kamuoyuna duyuruldu. Açıklamada, 'Rusya Başsavcılığının talebi üzerine, Rusya'da Instagram'a erişim engelli getirilmiştir' ifadesi kullanıldı. Öte yandan Rusya'da Instagram'ın dışında Twitter, Facebook ve Linkedln da yasaklı.

Kuzey Kore Hükümeti, Facebook ve Twitter'ı 2016'da resmen engelledi. Daha sonra sosyal medyanın dışında neredeyse tüm internete yasak geldi. Ülkede yaklaşık olarak 30 siteye erişim olduğu biliniyor. Çin merkezli platform TikTok dahil tüm sosyal medya platformları yasaklı listesinde. Zaten Kuzey Kore’de sade yetkililer ve özel görevlilerin internete girebildiği biliniyor.

Hadise’den sert çıkış: "Bu ülkede çok acil bir şeyler değişmeli" Hadise’den sert çıkış: "Bu ülkede çok acil bir şeyler değişmeli"

Çin’de internet kısıtlamaları genellikle ticari ilişkilere göre yönetiliyor. Temmuz 2009'dan beri pek çok sosyal medya platformu gibi Instagram'da engelli siteler ve uygulamalar arasında yerini alıyor. Facebook, Twitter (X), Instagram, Google ve WhatsApp hizmetleri de ülkede engelleniyor. Dahası, Çinli şirket Bytedance tarafından geliştirilen TikTok da yasaklılar arasında yerini alıyor. Bunun yerine uluslararası içeriklerin engellendiği ve çocukların kullanıma sınırlama getirile ikiz bir uygulama olan Douyin kullanılıyor. Çin'de mesajlaşma için ise WeChat kullanılıyor. Tüm bu yasakların gerekçesi ise 'Siber güvenlik'.

Türkiye’de İfade Özgürlüğü Derneği'nin raporuna göre 2022 yılında Türkiye'de toplam 712 bin 558 web sitesi ve alan adına 814 farklı kurum ve hâkimlikler tarafından verilen toplam 616 bin 239 farklı kararla erişim engeli getirildi.

Muhabir: Ertuğrul TURAN