Önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olan intihar konusundaki çalışmalar büyük önem taşıyor. İntihar sonucu yaşamını kaybedenlerin yakınlarının yaşadığı ruhsal acı da düşünüldüğünde, intiharın toplumun önemli bir kısmını etkileyen ciddi bir sorun olduğu çok açık. Yapılan çalışmalar genetik, psikolojik, sosyal ve kültürel birçok risk faktörü tarafından belirlenen İntihar davranışı konusunda uygulanan multidisipliner önleme çalışmalarının daha etkin olduğunu gösteriyor. 2011 yılında yürürlüğe giren Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı'nın hedeflerinden biri de; "İntiharı önleme konusunda farkındalık yaratılması ve intiharın azaltılması" doğrultusunda yürütülen çalışmalarda, kurum ve kuruluşların işbirliği içinde faaliyetlerini yürütmelerine destek olmak.
Tüm bu hedefler doğrultusunda Manisa İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı işbirliği ile “İntihar Davranışını” tüm yönleriyle ele almak üzere dün Elginkan Vakfı Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nin ev sahipliğinde “HAYAT Güzel…” temalı İntihar Davranışı ve Psikososyal Müdahaleler Çalıştayı düzenlendi.
Gün boyu süren çalıştayın ilk kısmında konunun akademik platformda tartışıldığı, il içinden ve il dışından
akademisyenlerin katkı sağladığı bir panel gerçekleştirildi.
Çalıştayın oldukça verimli ve interaktif olarak gerçekleşen panel kısmına Vali Yardımcısı Sayın Mustafa Harputlu, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, MCBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artuner Deveci, İl Sağlık Müdürü Vekilimiz Uzm. Dr. Fatma Neslim Yağlı, İl Emniyet Müdürü Fatih Aktaş, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Kılıç, İl Sağlık Müdürlüğü Hizmet Başkanları ve Başkan Yardımcıları, Manisa Celal Bayar Üniversitesi akademisyenlerinin de dahil olduğu 140 saha çalışanı katılım sağladı.
Çalıştayın öğleden sonra gerçekleşen ikinci kısmında ise; İntihar Davranışında Risk Etmenleri, İntihar Davranışında Psikososyal Müdahaleler, Özel Gruplarda (Çocuk-Ergen, Kadın, Engelli, Yaşlı vb. )İntihara Yaklaşım başlıklı üç ayrı çalışma grubu oluşturuldu. Çalışma gruplarında her masada ; 1. ve 2. Basamak sağlık kuruluşlarında görevli sağlık çalışanları (psikiyatri uzmanı, aile hekimi, psikolog, sosyal çalışmacı), Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ceza İnfaz Kurumu, İl Müftülüğü, Psikiyatri Derneği,Psikologlar Derneği, Sosyal Hizmetler Derneği,Yeşilay, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, KADEM, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi, MCBÜTF Psikiyatri ABD - Halk Sağlığı ABD - MCBÜ Psikoloji - İlahiyat Bölümü Öğretim Üyeleri bulundu ve görüşlerini bildirdi. Gün sonunda her çalışma grubu, irdeledikleri konu başlıklarına ilişkin tespitlerini ve çözüm önerilerini sundu. Grup çalışmaları sunumlarından yola çıkarak hazırlanan çalıştay raporu, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlık ve kurumlarla paylaşılacak.
Manisa il Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan aıklamada; "Manisa il Sağlık Müdürlüğü'müzün hazırlayacağı çalıştay raporunun; önümüzdeki süreçte İntiharı Önleme Ulusal ve Yerel Eylem planlarının hazırlanmasında ve kurumlar arası iş birliğinin sürdürülmesinde önemli bir kaynak olacağını düşünüyor, intihar olayının hâlâ bir tabu olduğu günümüzde önemli bir rehber olarak akademik platformda yerini alacağı inancını taşıyoruz." sözlerine yer verildi.