'Mehmet Şimşek bir planla geldi, doğru. Ama bu plan tahmin ettiğimiz gibi bir plan değil. İçerisinde kalkınma yok' hatırlatmasında bulunan ekonomist İris Cibre, ekonomi yönetiminin hem dününü hem de yarınını masaya yatırdı. Yeni vergi paketiyle sık sık gündem olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kafasındaki plan şuydu' diyen İris Cibre, 'yabancı girişi ve yerlinin usd satışı ile kurun stabilizasyonu, Stabil kur ile enflasyonun kur geçişkenliği kısmını sıfırlamak, yüksek faiz ile talebin düşmesi, cari açığın daralması ve bolca vergi ile bütçe açığının daralması. Fakat, plan istediği gibi gitmiyor' uyarısında bulundu.

Yabancı buraya akın edecek umudu...

'İlk göreve geldiği ay, "ben geldim,  Naci Ağbal dönemi gibi, yabancı buraya akın edecek ve yerli, adıma olan güvenle Dolar satacak" beklentisi ile müdahaleyi bırakarak kurun atak yapmasına izin vermesi ilk hataydı' diyen İris Cibre, 'sonraki hata, tabii burada Gaye Erkan etkisi daha büyük, bir sert bir yumuşak, sonucun tam olarak nerede biteceği belli olmayan faiz politikası. Ve ardından, tüm programın yerel seçim sonrasını beklediği açıklaması ve çöpe giden 1 sene. Tüm bunlar birleştiğinde ne mi oldu? Yabancı, biz beklemeye devam edelim, seçim sonrası ne olur belli olmaz dedi. Yerli, seçimi beklerken bunlar enflasyonu kontrol edemez, biz fiyatları bu beklentiye göre artıralım, nasılsa aşırı zenginleşmiş ve talebi devam ettirwcek kesim var, Dolardan ve altından da vazgeçmeyelim dedi. Yabancı, hala ülkeye yatırım yapmaya istekli değil. Zaten o eski EM rüzgarları da yok. Olay sadece carry den ibaret kaldı. Fakat, yüksek faiz, ücret artışının enflasyonun sebebi anlayışı ve gelir adaletinin asla hedeflenmeyişi, kamu tasarrufunun boş bir vaat olarak kalması Sn Şimşek'e karşı tepkileri gittikçe artırdı' hatırlatmasında bulundu.

Şimşek istifa naraları atılıyor ama!..

İris Cibre, 'sonra vergi mevzuu geldi. Dolaylı vergilerin payı düşürülecek dendi, ama bunun vergi oranlarının düşmesiyle değil, kaçakların ve şirketlerin vergisinin peşine düşerek olacağı anlaşıldı. Evet, gelirlere, şirketlere vergi gelmeliydi ama ayrıca insanların yıllardır bağırdığı mesela, vergi afları, köi'ler vs. konusunda hiç bir açıklama yapılmıyordu. Geldiğimiz noktada Şimşek istifa naraları atılıyor. Ve halk bunalımda ve bunu talep etmekte haklı.
Yalnız, size bir hatırlatma yapmak istiyorum. Şu an bulunduğumuz durumda bazı pozitifleri de belirteyim önce. Rezerv gereksiz hızda artırılmasına rağmen (bir çok yan etkisi oldu, daha yavaş artırılmalıydı), ödemeler dengesi krizi riski ile alakamız kalmadı. Yeni vergi paketinde en azından gelir adaletine bir nebze dokunacak vergiler geleceğini düşünüyorum. Her ne kadar yapıcı biçimde olmasa da ve talebi gösteren ithal malları ithalatı devam etse de, dış ticaret açığı ve cari açık daralıyor. Bu da finansman ihtiyacını azaltıyor. Ama, kalkınma yok, tarım, hayvancılık, teknoloji yok.Tek başına bırakılmış bir ekonomi var' dedi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın 'kriz yok' açıklamasına CHP'den tepki var TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın 'kriz yok' açıklamasına CHP'den tepki var

'Şimdi, gelelim hatırlatmaya' diyen Cibre şu ifadelere yer verdi.
AKP bitik bir partidir. Liyakatli tek bir adam aklıma gelmiyor. Şu durumda, Şimşek'in görevden alınması ile yerini tamamlayıp daha iyisini yapabilecek tek bir kişi aklıma gelmiyor. Bu arada, AKP içinde de de Şimşek'e şirket ve gelir vergi planları dolayısıyla ciddi bir muhalefet olduğu biliniyor, nedeni belli:) 
Dolayısıyla, istifa isterken, asıl o zaman Dolar, Borsa, enflasyonu tekrar hesaplamak gerekebilir.
Kısacası, eğer, yerine, bahsettiğimiz kalkınmayı gerçekleştirebilecek ve şu an uygulanmaya çalışılan ezber İMF programından daha iyisini yapabilecek biri geleceğine inanıyorsanız, devam edin.
Ne acıdır ki, durumumuz budur...

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı