Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Martin, gündemde Suriye, Gazze, Ukrayna ve Gürcistan’daki gelişmelerin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, İsrail'in Dublin Büyükelçiliğini kapatması ve İrlanda Hahambaşı Yoni Wieder'in "İrlanda'daki Yahudiler, ülkenin İsrail'e karşı aşırı düşmanca tutum sergilediğini hissediyor" açıklamasına şu şekilde yanıt verdi:

"Hükümetimizin Orta Doğu ve Gazze'deki savaşla ilgili aldığı kararlar, yalnızca uluslararası insancıl hukuk ve insan haklarına saygıya dayanmaktadır. Sürekli olarak ateşkes talep ettik, esirlerin serbest bırakılmasını ve bölgeye geniş çaplı insani yardım sağlanmasını istedik. Norveç ve İspanya gibi diğer ülkelerle birlikte Filistin devletini tanımamız, düşmanlık anlamına gelmez ve böyle görülmemelidir. Dünyanın dört bir yanında, Gazze'deki savaş suçları da dahil olmak üzere, savaş suçlarının sorumlularının yargılanması için uluslararası mahkemelerin aldığı kararların uygulanması da düşmanca bir tutum olarak değerlendirilemez."

Filistin-3

İsrail'e Gazze'yi Basına Açma Çağrısı Tekrarlandı

Martin, İsrail, Hamas ve Hizbullah’ın uluslararası insancıl hukuka ve insan haklarına eşit derecede saygı gösterme sorumluluğu taşıdığına dikkat çekti. Avrupa'da, İsrail'in sivillere yönelik saldırılarına karşı artan tepkilere değinen Martin, "Özellikle Gazze'nin kuzeyinde yaşananlar, ahlaki ölçütlerle açıklanamayacak boyutlarda" ifadelerini kullandı.

İsrail'e "Gazze'yi uluslararası basına açma" çağrısını yineleyerek, bu adımın ardından dünyanın yıkımın boyutlarını gördüğünde büyük bir şok yaşayacağına inandığını belirtti. Martin, İrlanda'nın çok taraflı uluslararası sistem ve uluslararası mahkemelere desteğini vurgularken, Filistin devletini tanımalarının İsrail tarafından düşmanlık olarak algılanmasına da değindi.

Kaynak: Haber Merkezi