İsveç, kurt nüfusunun 2022-2023 döneminde yüzde 20 azalarak 375’e düştüğünü açıkladı. Av baskısının etkisiyle azalan nüfus, hükümetin "uygun koruma durumu" için kurt sayısını 300’den 170’e düşürme kararı almasına yol açtı. Avrupa'nın Bern Sözleşmesi, bu türlerin popülasyonlarının sürdürülebilir seviyenin altına inmesini yasaklıyor.
Eleştirmenler, İsveç hükümetinin kararının, ülkenin hassas kurt nüfusunu daha da tehlikeye atabileceğini belirtiyor. 1966-1983 yılları arasında İsveç'te hiç üremeyen kurtlar, hâlâ Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde "tehlike altında" olarak sınıflandırılıyor.
AB'dan kurtları korumaya yönelim hamle
İsveç’teki kurt avına yönelik adımlar, Avrupa geneline yayılabilir. AB, kurtları koruma kurallarını esnetmeye hazırlanıyor. Avrupa Komisyonu, artan kurt nüfusunu göz önünde bulundurarak Habitat Direktifi'ni yeniden düzenlemeyi tartışıyor.
İsveç ve Orta Avrupa’daki ormanlık alanlarda çoğalan kurt popülasyonu, çiftçilerin koyun gibi hayvanlar için bir tehdit oluşturuyor. Bern Sözleşmesi’ne göre, 7 Mart 2025 itibarıyla kurtlar, “katı koruma”dan “koruma altına” alınacak, bu da Habitat Direktifi’ndeki değişikliklerin önünü açabilir.
Çevreciler Karara Karşı!
Çevreciler, kurtların koruma statüsünün gevşetilmesindense çiftçilerin elektrikli çit gibi koruma önlemleri alması gerektiğini vurguluyor. İsveç Yırtıcı Hayvanlar Derneği Başkanı Magnus Orrebrant, AB'nin kurtların korunma statüsünü düşürme planına şiddetle karşı çıkarken, bunun sadece kurtları değil, tüm Avrupa yaban hayatını olumsuz etkileyeceğini belirtti.
Orrebrant, İsveç'in 2010'dan beri kurtların özel koruma statüsünü görmezden geldiğini ve AB yasalarını ihlal ettiğini, bu yüzden İsveç'e karşı şikâyetler olmasına rağmen henüz bir sonuç alınmadığını söyledi. Eurogroup for Animals'ın yaban hayatı programı sorumlusu Léa Badoz ise, kurtların korunma statüsünün düşürülmesinin çiftçilerin sorunlarını çözmeyeceğini ifade etti. İsveç Çevre Koruma Ajansı ise henüz konuya dair bir açıklama yapmadı.