Başta otomotiv sektörü olmak üzere Çin'le baş etmekte zorluk çeken Avrupa Birliği'nin içine düştüğü açmaz, Avrupa Merkez Bankası eski başkanı ve İtalya eski Başbakanı Mario Draghi'nin raporuna yansıdı. Avrupa Komisyonu için hazırlanan raporda AB'nin ileri teknolojide rekabet gücü olarak hem Çin'in hem de ABD'nin gerisinde kaldığına dikkat çekildi. Rusya-Ukrayna savaşının ardından enerji maliyetlerinin artması, yaşlanan nüfus ve ileri teknoloji konusunda Çin ve ABD'yle rekabette çok geride kalan Avrupa Birliği'nde geleceğe dair umutlar her geçen gün azalıyor. Alman otomotiv devi Volkswagen'in tarihinde ilk kez Almanya'da bulunan fabrikalarını kapatabileceği açıklanmıştı. 

Şant Manukyan'dan çarpıcı uyarı...

Global stratejist Şank Manukyan Draghi'nin açıkladığı raporun AB için tam bir kabus olduğuna vurgu yaptı. 'Volkswagen açıklaması ile beraber Almanya'da (Avrupa'da) bir sorun olduğuna uyananlar için Draghi'nin dün yayınladığı rapor gerçek bir kabus olmalı' hatırlatmasında bulunan Manukyan, 'rapora göre ABD ve Çin ile rekabet için yılda extra 800 milyar Euro yatırım gerekiyor.

Savunma (ve uzay) şirketlerinin küçüklüğü, finans piyasalarının hala ortak bir piyasa haline gelememesi, yeni girişimlerin yüzde 30'unun ABD'ye taşınması, bölgenin en büyük LNG pazarlarından olmasına rağmen fiyatlama gücünün olmaması, son 50 yılda 100 milyar dolar üzerinde bir şirketin ortaya çıkamamasına nede olan koşullar vs üzerinde 69 sayfalık bir rapor.

Avrupa ekonomisinin hali  ve dün açıklanan verilerle  2025'te devaluasyon  konusunun  çok daha ısınacağı Çin üzerinden bize de iki dalga gelmek üzere. Tartışacağınız ekonomik konuları iyi seçin...' uyarısında bulundu.

Draghi'nin raporunda neler var?

İtalya eski Başbakanı Mario Draghi, Avrupa Komisyonu için hazırladığı Avrupa Birliği’nin (AB) rekabet gücüne ilişkin raporunda kıtanın daha üretken hale gelmemesi durumunda bir seçim yapmak zorunda kalacağının altını çizerken, sonuçlarıyla ilgili değerlendirmesinde, “Yeni teknolojilerde lider, iklim değişikliğinde yol gösterici ve dünya sahnesinde bağımsız bir oyuncu olamayacağız. Sosyal modelimizi finanse edemeyecek, hedeflerimizin bir kısmını küçültmek zorunda kalacağız. Bu varoluşsal bir meydan okumadır. Avrupa Birliği, refah, eşitlik, özgürlük, barış ve sürdürülebilir demokrasi gibi temel değerleriyle birlikte nüfusa güvence sağlamayı bırakırsa varlık nedenini kaybedecektir” ifadelerini kullandı.

Yılda 2 milyon işçi azalacak...

Draghi, AB'nin tarihinde ekonomik büyümenin nüfus artışından kaynaklanmayacağı yeni bir döneme girdiğini vurgularken, “2040 yılına kadar işgücünün yılda neredeyse 2 milyon işçi azalacağı tahmin ediliyor, üretkenliğe daha fazla güvenmek zorunda kalacağız” dedi.
AB'nin, rekabet gücünü artırmaya yönelik tedbirleri arasında özellikle ileri teknolojilerde ABD ve Çin ile arasındaki inovasyon farkını daraltmak adına kolektif çabaların radikal bir şekilde odaklanması zorunluluğunu öne çıkaran Draghi, aynı zamanda birliğe yeşil ekonomiye geçiş planlarını gözden geçirip ayarlamayı önerdi.
 

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı