GAMZE ESKİKÖY- İzmir Ticaret Borsası 2024/25 Sezonu Ege Bölgesi pamuk ekili alanlarının belirlenmesi ve ürün rekoltesinin tahminini açıkladı. İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Söke Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası ve Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği iş birliğinde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile yapılan protokol dâhilinde gerçekleşen çalışmalar sonucunda Ege Bölgesi 2023/24 sezonu sezonu için ortalama kütlü verimin dekarda 420 kilogram olarak beklendiğini ifade etti. Bu düşüşe rağmen toplam kütlü pamuk üretiminin 484 bin ton olacağının tahmin edildiğini belirten Uçak, çırçır randıman oranının yüzde 39 seviyesinde olacağını ve bu oranla birlikte mahıç pamuk üretiminin 189 bin ton olcağını açıkladı.
Pamuk sektöründe maliyet krizi
İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, pamuk sektörünün son yıllarda en zor dönemlerinden birini yaşadığını belirterek, yükselen enflasyonun sektördeki maliyetleri artırmasına rağmen, pamuk fiyatlarının bu enflasyondan etkilenmediğini ifade etti. Uçak, “2023 yılında pamuk üretim maliyeti ortalama 25 TL seviyelerindeyken bu yıl maliyetler verime göre değişmekle birlikte 28-32 TL bandında seyrediyor. Ortalama maliyet artışı yaklaşık yüzde 17. Dünya fiyatlarına baktığımızda ise Cotlook A İndeks 61 TL ve ABD Memphis pamuk fiyatları 63 TL seviyelerinde. Yurtdışıyla fiyat farkımız bazı kalitelerde 10 TL’ye yaklaşıyor.Tabii hal böyle olunca ihracat artmaya başladı ve bu sezon neredeyse 300 bin tona ulaştı.Buna karşın aynı dönemde 760 bin tonun üstünde ithalatımız oldu. Geçtiğimiz sezon ortalama 2,03 dolardan pamuk ithal ederken, ortalama ihraç fiyatımız 1,91 dolar oldu.1,5 milyon tonun üstünde tüketimimiz olan bir piyasada, yurtdışına ucuza pamuk satıyor, karşılığında ise yine yurtdışından pahalıya pamuk alıyoruz” dedi.
“Hazır giyim sektöründe ihracatımızda %8,5 oranında azalma yaşandı”
Ocak-Eylül 2024 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımızda %8,5 oranında azalma yaşandığını Belirten Uçak, “Hazır giyim ihracatının genel ihracattaki payı da geçen yılın aynı dönemine göre %7,1 düşmüştür.
Benzer şekilde Türkiye’nin tekstil ve hammaddeleri ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2 gerilemiştir.Bu veriler, pamuk sektörünün sorunlarının sadece pamuk üretiminden ibaret olmadığını, üretimde yaşanan bir sorunun sektörün tüm bileşenlerini olumsuz etkilediğini göstermek için yeterli olacaktır” ifadelerine yer verdi.
"Hava sıcakları üretimi olumsuz etkiledi"
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak bölümünden Prof. Dr. Mustafa Bolca, Pamuk ekili alanlarının artmasına rağmen üretimin artmadığını, bunun da yaşanan sıcaklık ve su sıkıntısından kaynaklandığını belirtti ve ardından şu sözlere yer verdi: “Pamuk için rekolte tahminini 2000 yılından beridir borsa ile birlikte yürütüyoruz. Bunlar çok değerli çalışmalar. Sadece sektör için veri kaynağı dışında bilimsel çalışmalara vesile oluyor. Bu yılı geçen yılla kıyaslayacak olursak yıl genelinde sıcak hava ve su noksanlıkları özellikle Denizli bölgesinde yaşanan sıcak hava üretimi olumsuz etkiledi. Aynı zamanda geçen yıla göre bu yıl hastalık bakımında daha yoğunu. Pamuğun suya çok ihtiyaç duyduğu dönemde yeterli sulama yapılamamasına bağlı olarak verimde yüzde 5’e yakın bir düşüş oldu. Bu yıl ekim alanları 104 binden 115 bine bir hektar artışı söz konusu. İzmir’de çok büyük alan artışı var. Çiftçi mısır buğday çekiminden kaçarak pamuğa dönüş yaptı. Ama maalesef ekili alana paralel olarak verimde bir artış yaşanmadı. Bunun nedeni de sıcaklık ve su sıkıntısı."