GAMZE ESKİKÖY- İzmir Ticaret Borsası (İTB) Kasım Ayı Olağan Meclis toplantısını İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer’in yönetiminde İZQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi. . Toplantıda, 2025 yılına dair ekonomik öngörüler ve sektörel zorluklar ele alındı. İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, yüksek faiz oranları ve döviz kuru dalgalanmalarının iş dünyasını olumsuz etkilediğini belirtirken, tarım sektöründeki maliyet artışlarının fiyatlara yansıdığını vurguladı. KOBİ’lerin finansmana erişim sorununun yanı sıra, ELÜS sistemi ve Türkiye Ürün İhtisas Borsası’ndaki yenilikler de gündeme geldi.

“2025 zorlu geçecek”

İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, toplantıda yaptığı konuşmada, 2025 yılına yönelik ekonomik beklentilere ve riskleri anlattı. Tuncer, iş dünyasının yüksek faiz oranları, enflasyon ve döviz kuru dalgalanmaları gibi temel sorunlarla mücadele ettiğini belirtti. Özellikle KOBİ’lerin finansmana erişimde yaşadığı zorluklara değinen Tuncer, nitelikli iş gücü bulma sıkıntısının işletmelerin verimliliğini ve inovasyon kapasitesini olumsuz etkilediğini ifade etti. Jeopolitik gerginlikler ve küresel ticaret savaşları, ihracat pazarlarında belirsizliklere yol açarak talep daralmasına neden olmaya devam ettiğini söyleyen Korkmaz, işin en kritik tarafı ise, bu gerginliklerin daha ne kadar süreceği konusunda bir öngörümüzün olmaması” dedi.

"Maliyet artışı en fazla turunçgil"

Tarım sektöründeki maliyet artışlarına değinen Tuncer, TÜİK verilerine göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksinin yıllık bazda %50 oranında arttığını, turunçgil grubunda ise bu artışın %185’i bulduğunu belirtti. “Tohumdan başlayan maliyet artışı sofraya kadar uzanıyor ve değer zincirinin her aşamasında nihai ürün fiyatını etkiliyor” diyen Tuncer, planlı tarımsal üretim modeliyle bu döngünün kırılabileceğini söyledi.

"Kayıt dışı ekonomi önlenmeli"

İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ise Türkiye ekonomisinin son bir buçuk yılda yoğun bir politika sürecinden geçtiğini belirtti. Korkmaz, risk primindeki gerileme ve kredi notundaki artışların olumlu sinyaller verdiğini ancak yüksek faiz oranları ve düşük kurun ihracat ve üretim üzerindeki olumsuz etkilerinin sürdüğünü kaydetti. Bu nedenle ekonomi yönetiminin para politikasındaki sıkı duruşunu koruması, maliye politikalarının kayıt dışı ekonomiyi ve haksız rekabeti önlemesi çok kıymetli olduğunu söyleyen Korkmaz, “Bütün bu değişim ve dönüşüm yolculuğunda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de ülkenin üretim ve rekabet gücünü diri tutacak önlemlerin alınmasıdır.Halihazırda artan maliyetlerin, yüksek faizin, düşük kurun, yapısal sorunlarla birleşerek pek çok sektörde çok ciddi tahribatlara yol açtığı bir sır değil.Yüksek faizler, üretim gücümüzü sürdürülebilir kılacak yatırımları yapmamızı zorlaştırırken, değerli kur da ihracatta ne yazık ki ivme ve pazar kaybına neden oluyor. Bu şartlar altında hiç hata yapmadan, faiz, enflasyon ve kurda sürdürülebilir bir dengeyi mümkün olan en kısa sürede tesis etmemiz, temel beklentimiz” dedi.

ELÜS sistemi tanıtıldı

 Korkmaz, “Elektronik Ürün Senetleri yani ELÜS’ler 2018 yılından bu yana Borsamızın da ortakları arasında yer aldığı Türkiye Ürün İhtisas Borsası TÜRİB’te alınıp satılıyordu.
Yakın zamanda yapılan bir düzenlemeyle birlikte ELÜS alım ve satım işlemlerinin kısaca ÜPAK olarak adlandırılan ‘Ürün Piyasası Aracı Kurumları’ aracılığıyla hayata geçirileceği açıklandı.
Bu gelişmenin ardından, Meclisimizin de onayı ile Borsamız, ELÜSMARKET Ürün Piyasası Aracı Kurumu’nun kuruluşuna öncülük etti. Şirketimizi 21 Ticaret Borsası ve İş Yatırım’ın yer aldığı 22 ortak ile geçtiğimiz Nisan ayında kurduk.Ve 15 Kasım tarihinde de Ticaret Bakanlığından faaliyet iznini aldık” diyerek sözlerini noktaladı.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY