İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Aralık ayı Meclis toplantısında yaptığı açıklamada, asgari ücret artışlarının yalnızca işçi maaşlarını değil, genel ekonomik dengeyi de etkileyen kritik bir unsur olduğunu belirtti. Avdagiç, asgari ücretin hedeflenen enflasyon oranına göre yapılacak artışla, birçok alanda olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını ifade etti.
Çok sayıda alanda faydalı olacak
Avdagiç, asgari ücret artışlarının sadece çalışanlar için değil, ekonominin genel dengeleri açısından da kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Aralık ayı Meclis toplantısında konuşan Avdagiç, asgari ücretteki artışın, yalnızca çalışanların yaşam standartlarını iyileştirmekle kalmayıp, aynı zamanda fiyatlama davranışları, beklenti yönetimi ve talep dengesi gibi birçok ekonomik faktörde de olumlu etki yaratacağına inandığını belirtti. Avdagiç, “Bizim kanaatimiz, ücretlerde yapılacak artışın ‘hedeflenen enflasyon’ hedefi göz önünde bulundurularak yapılması, çok sayıda alanda faydalı sonuçlar doğuracaktır” dedi.
"817 bin üye ile takip ediliyor"
İTO Başkanı, oda olarak Türkiye’nin en büyük işveren örgütlerinden biri olduklarını ve 817 bin üyesiyle asgari ücret görüşmelerini dikkatle takip ettiklerini kaydetti. Türkiye’de yaklaşık 7 milyon kişinin asgari ücretle çalıştığını belirten Avdagiç, bu önemli rakamın, yeni asgari ücret belirlemesinde toplumun tüm kesimlerinin ortak çıkarlarını gözeten bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini ifade etti.
“Asgari ücret, üretimin temel bileşenidir”
Avdagiç, asgari ücretin sadece bir taban maaşı belirlemekle sınırlı olmadığını, ekonominin pek çok yönünü etkileyen çok önemli bir unsur olduğunu vurguladı. “Asgari ücretin sadece işçinin maaşı olarak değil, işsizlik maaşından SGK primlerine, kıdem tazminatından staj ücretlerine kadar bir dizi kalemi etkileyen çok önemli bir bileşen olduğunu unutmamalıyız” diyen Avdagiç, asgari ücretin C-Level pozisyon maaşlarını bile doğrudan etkileyebildiğini belirtti. Bu noktada ücret artışlarının sadece işçi tarafını değil, işverenleri de düşünerek dengelenmesi gerektiğini belirten Avdagiç, “Ekonomi yönetiminin ortaya koyduğu perspektife uygun, hem işçi hem işveren tarafından yıl boyunca mutabık kalınabilecek bir artış oranı belirlenmesi büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Avdagiç, gelir vergisi dilimlerinin yeniden düzenlenmesinin de gündemde tutulması gerektiğini, bunun iş gücünün alım gücünü artıracağını, işveren üzerindeki maliyet baskısını hafifleteceğini ve kayıt dışı ekonominin önlenmesinde önemli bir adım olacağını sözlerine ekledi.