GÜNDEM HABERLERİ

İYİ Parti'de kritik değişim: Yeni dönemde neler olacak?

İYİ Parti, yedi yıl sonra ilk defa lider değişikliği yaşadı. Bu önemli değişimin, Türk siyasi sahnesinde hangi etkilere yol açacağı büyük bir merak konusu olarak değerlendiriliyor.

Cumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın haberine göre İYİ Parti, kuruluşundan yedi yıl sonra ilk kez bir lider değişikliği yaşadı ve Meral Akşener dönemi sona erdi. Müsavat Dervişoğlu'nun başkanlığındaki yeni dönem başlarken, yeni Genel İdare Kurulu (GİK) ve Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyeleri de belirlendi. Başkanlık divanı ise ilerleyen günlerde yapılacak olan GİK toplantısında belirlenecek. Partinin tüzüğü gereği başkanlık divanı üyeleri GİK içinden seçilirken, genel başkanın uygun görmesiyle en fazla üç parti üyesi de divana dahil edilebiliyor. GİK listesinde çoğunluğun, genel başkan adaylığından çekilerek delegeyi serbest bırakan Tolga Akalın'ı destekleyenlerden oluşması parti içinde tartışmalara sebep oldu.

Kurultay sonrası kulisler neler?
Kulislerde, Akalın'ın parti içinde belirleyici bir rol oynadığı yorumları yapılırken, yeni yönetim listesinin Akşener'i de memnun ettiği iddia ediliyor. Akalın'ın, başkanlık divanının belirleneceği GİK toplantısında Teşkilat Başkanı olarak atanması bekleniyor. Ayrıca, partinin merkez sağa kayacağı iddiasının sadece söylemde kaldığı ifade edilirken, Alparslan Türkeş'in kızı Ayyüce Türkeş'in GİK listesinde ön sıralarda yer almasının partiye ülkücü-milliyetçi bir mesaj gönderdiği yorumlanıyor. Diğer genel başkan adayı Koray Aydın'ın, delegenin neredeyse yarısının oyunu almasının parti içinde rekabeti artıracağı belirtiliyor. Parti kaynakları, ilerleyen günlerde ciddi kadro değişiklikleri yaşanacağını ve milletvekillerinden MHP, CHP ve DEVA Partisi'ne geçişlerin olabileceğini ifade ederken, Dervişoğlu'nun önceliğinin TBMM Grubu'ndan kayıpları önlemek olduğu vurgulanıyor.

İYİ Parti ve MHP birleşecek mi?
İYİ Parti'deki liderlik değişiminin, parti içi tartışmalardan bağımsız olarak siyasi dengeleri etkileyeceği kulislerde konuşuluyor. Bu etkinin özellikle Anayasa değişikliği tartışmaları çerçevesinde parlamento aritmetiğinde kendisini gösterebileceği belirtiliyor. Dervişoğlu'nun ve ekibinin anayasa sürecine destek vereceği iddia ediliyor. Öte yandan, Dervişoğlu'nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yakın olmasının ilerleyen dönemde MHP ile temasların yaşanabileceğini gösterdiği öne sürülüyor. Kurultayın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hafta CHP lideri Özgür Özel ile yapacağı görüşme öncesinde tamamlanması da siyaset açısından önem taşıyor. AK Parti, CHP ve MHP cephelerinde de İYİ Parti hesapları yapıldığı ifade ediliyor.

Kurultay sonrası istifalar başladı
İYİ Parti'deki liderlik değişimi, bazı istifaları da beraberinde getirdi. Trabzon Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık ve eski Kocaeli İl Başkan Yardımcısı Veli Başkurt, partiden istifa ettiklerini açıkladılar. Bıyık, Koray Aydın'ı destekleyerek istifasını duyurdu ve açıklamasında, "31 Mart'ta yaşanan başarısızlıkların, yeni yönetimle devam edeceğine ve partinin bu durumda başarıya ulaşamayacağına inanıyorum" ifadelerine yer verdi. Başkurt ise istifasını şu sözlerle açıkladı:
“Kuruluşunda ve büyümesinde emeğimiz olan İYİ Parti Kurultayı’nın sonucu; Vesayet ve kayyum sistemi kazandı. Zaten bitmiş olan İYİ Parti’nin bugün fişi çekildi. Emek hırsızlarını Allah’a havale ediyor, İYİ Partiden istifa ediyorum.”

Erhan Usta istifa etti
İYİ Parti'nin TBMM Grup Başkanvekili Erhan Usta, Kurultay sürecinde Koray Aydın'ı desteklediği için siyasi nezaket gereği görevinden istifa ettiğini kamuoyuna açıkladı. Usta, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda şu ifadelere yer verdi:
“Sayın Müsavat Dervişoğlu ‘abi’ diye hitap ettiğim, uzun süredir sorunsuz çalıştığım biridir. Kendisiyle kişisel olarak herhangi bir sorunum asla bulunmamaktadır. Bu bir bayrak yarışıdır ve delegelerimiz bu ateşten gömleği kendisine uygun görmüştür. Ancak başka bir adaya desteğimi açıkladıktan sonra bu görevime devam etmem siyasi nezakete uygun olmayacaktır. Bu nedenle, kongre günü salonda, TV ekranlarında da söylediğim üzere Grup Başkanvekilliği görevimden istifa ediyorum. Bugün itibarıyla İYİ Parti TBMM Grubuna istifa dilekçemi verdim. Bu kararı ivedilikle açıklamamın nedeni; yeni kurulacak İYİ Parti grubunun önünü açmaktır.”

AK Parti'den tebrik
İletişim Başkanlığı, kurultay sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nu telefonla arayarak tebrik ettiğini kamuoyuna duyurdu. Aynı şekilde, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Dervişoğlu'nu sosyal medya hesabından tebrik etti. Çelik paylaşımında şu cümlere yer verdi: “İYİ Parti’nin 5’inci Olağanüstü Kurultayı’nda Genel Başkanlığa seçilen Sn. Müsavat Dervişoğlu’nu tebrik ediyoruz. Kurultayın demokrasimiz için hayırlı olmasını diliyoruz.”