İZENERJİ işçileri direnişlerinin 7. gününde, ikramiye ödemelerindeki sorunlar nedeniyle eylemlerine devam ediyor. Genel İş üyesi İZENERJİ işçileri 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 25 farklı biriminde görev yapan binlerce işçi, bugün alınan karar doğrultusunda 2 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İşçiler, iş yerlerinde toplanarak işe geç başladı. Eğer yeni bir gelişme olmazsa, İZENERJİ işçileri Çarşamba günü yarım gün iş bırakma eylemine devam edecek.
İZENERJİ: Çalışanlarımızı uyarıyoruz
İZENERJİ, Genel-İş Sendikası'nın iş bırakma çağrısını "haksız ve kanun dışı" olarak nitelendirdi. Çalışanlara uyarı yaparak görevlerini yerine getirmelerini istedi. Genel-İş Sendikası'nın iş bırakma çağrısının kanun dışı olduğunu vurgulayan İZENERJİ, İş Kanunu'na göre herhangi bir haklı gerekçenin olmadığını belirtti. Ayrıca, çalışanın görevini yerine getirmemesi durumunda işverene derhal fesih hakkı tanındığını hatırlatarak çalışanlara işlerine devam etmeleri gerektiği uyarısında bulundu.
Açıklamada "Ekim ayı ikramiye ödemesinin 31 Ekim’de yapılması planlanmıştır; çalışanlarımızın günü gelip ödenmemiş ikramiye alacağı yoktur. 2024’ün Haziran ayında, şirket yönetimimizin takdir ve değerlendirmesiyle Kurban Bayramı öncesinde ödeme erkene çekilmiş ve çalışanlarımıza ayın 13’ünde ikramiye ödemesi yapılmıştır. Genel-iş Sendikası’nın iş bırakma çağrısı yaptığı 14 Ekim 2024 tarihi itibariyle çalışanlarımızın günü gelip ödenmemiş ücret alacağı bulunmamaktadır.
Kanun’un 25/II-h bendi hükmünde ‘İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi’ hâlinde, işverene haklı sebeple derhal fesih hakkı tanınmıştır. Bu çağrıya uymamaları, saatinde işbaşı yapmaları, ödevli bulundukları görevleri yerine getirmeleri, aksi takdirde kanun gereği işlem yapılacağı konularında çalışanlarımızı uyarıyoruz.” denildi.
Sendika cevap verdi: "Kullanılan dil uzlaşıdan yana değil"
Genel-İş Sendikası 9 No'lu Şube Başkanı Sedat Kenar, İZENERJİ tarafından yapılan açıklamaya tepki göstererek şöyle konuştu:
"Ne hikmetse ilgili kanunun bütün maddelerini yazmaya cesaret edenler, toplu iş sözleşmemizdeki maddemizde yazan maddeyi yazmıyorlar. Maddemiz açık ve net; ikramiye maaşla birlikte ödenir. Ayın yedisinde maaş ödeniyorsa ikramiyenin de ödenmesi gerek.
İşin en üzücü noktası, biz kaos yaratmak isteyen insan grubu ya da sendika değiliz, yaklaşık 4 yıldır ikramiye ödemeleri noktasında sorun yaşıyoruz. Bu konuda defalarca müzakere süreci yürüttük. Yaklaşık bir yıl önce 5 gün direniş sergiledik ve bize söz verildi. Verilen sözlerin yerine getirilmediği bir dönemi yaşıyoruz. Bugün yapılan açıklamada da kullanılan dil bizi derinden yaralıyor. Merkezi iktidarın yaptığı hukuksuzluklara karşı baş kaldıranlar, kendi eksiklikleri mevzu olduğunda aynı dile başvuruyor. Tehdit ve baskılara boyun eğmeyiz."
"Sorunu uzlaşı yolu ile çözelim"
Başkan Kenar, son olarak işçilerin haklı taleplerinin dikkate alınmasını isteyerek, "Geçtiğimiz hafta bize ay sonu ödeme yapılacağını söylediler. Zamanında ödenmeyen 10 para, etmez 5 para... Tam bu süreci yaşıyoruz. Biz anlaşmak istiyoruz, net bir tarih bekliyoruz. Gelin sorunu hep birlikte uzlaşı ile çözelim diyoruz ancak dil, tehdit boyutuna döndürülüyor." dedi.
Kenar, ayrıca toplu iş sözleşmesi sürecinin yaklaşmakta olduğunu hatırlatarak, "İş yerlerinde an itibariyle iki saat iş bırakıldı. Biz haklı taleplerimizin savunuculuğunu yapıp, haksızlığa baş kaldırmaya devam ediyoruz. Maalesef ki belediye tarafından yapılan açıklamalar bizi üzmekte. Bu açıklamayı kınıyoruz. Ortada bir sorun varsa tek taraflı kimse çözemez. Biz haklılığımıza inanıyoruz. Bugün bu sürece sessiz kalırsak, yıl sonunda bizim toplu sözleşme sürecimiz başlayacak. Perşembenin gelişi Çarşamba'dan belli tabirini hayat buldurmak istemiyoruz. Haklı mücadelemizi verip yıl başında sözleşme sürecinde elimizden gelen mücadeleyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
"İzmir'i yangın yerine çeviririz"
Genel-İş 2 No'lu Şube Başkanı Ercan Gül, ülkenin ekonomik krizi göz önünde bulundurulduğunda bu durumun kabul edilemez olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
"İzenerji şirketi yaklaşık 4 yıldır ikramiyelerimizi gününde ödemiyor. Bu durum ile ilgili defalarca uyarılarda bulunduk ancak işverinimiz her defasında idare edin söyleminde bulunuyor. Bizim ülkenin içinde bulunmuş olduğu bu ekonomik krizde idare edecek zamanımız kalmamıştır.Biz ay sonu yatırılacak olan ikramiye ödemesinin değersizleştiğini paramızın her geçen gün değer kaybettiğini söylememize rağmen maalesef geçikmeli ödemektedir. Maddemiz açık ve net ikramiye ödememiz maaş ile birlikte ödenir. Bunun bilincinde olan işverenimiz kamuoyuna alacağımızın olmadığını açıklamış ve bununla yetinmeyerek hukuksuz eylem yapılıyor eğer eylemler devam ederse iş hakdi fesihi yapacağız tehditini savuruyor."
İşverenin baskı ve tehditlerine son vermesini isteyen Gül,"Bu dil sosyal demokrat bir belediyeye yakışan bir dil olmamakla birlikte ortamı iyice germek için atılan adımdır. Biz uzlaşı beklerken bu tür tehditler yapılıyorsa bu tehditlere boyun eğmeyeceğimizi başta Büyükşehir Belediye başkanımız olmak üzere bütün belediye bürokratlarının bilmesini istiyoruz. Bu hak arama mücadelesinde bir tane arkadaşımızın iş akti fesihi yapılırsa İzmir'i yangın yerine çeviririz. İşverenimizin bu baskı ve tehditlere son vermesini istiyoruz aksi halde önümüzdeki günlerde eylemlerimiz artarak devam edecek ve bu kaosun kimseye faydası olmayacağını bilinmesini istiyoruz. Bu sorunu ortadan kaldırmanın tek bir yolu var bizlere ikramiye ödemesinin yakın bir tarihte yapılmasıdır. Yakın tarih verilmediği takdirde ay sonuna kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz." dedi.