Son Mühür / Arif Enes Durak - İzmir Barosu önünde düzenlenen Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Av. Nihal Sarıpınar’ın okuduğu basın açıklamasında; İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, avukatlar ve basın mensupları yer aldı. 

"Bugün ne yazık ki çocukların en temel haklarından biri olan yaşam hakkı bakımından dahi sağlayabilmiş değiliz" diyen Sarıpınar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bugünü bayram sevinci ile yaşaması gereken çocukların ekonomik, fiziksel, psikolojik ve cinsel sömürüleri nedeniyle en temel haklarının bile ellerinden alındığını görüyoruz. 23 Nisan 1924'te bugünü tüm çocuklara bayram olarak armağan eden Mustafa Kemal Atatürk’ün uzun yıllar öncesinden içselleştirdiği çocukların haklarıyla çocuk olduğu bilincini, bugün ne yazık ki çocukların en temel haklarından biri olan yaşam hakkı bakımından dahi sağlayabilmiş değiliz"

Av. Nihal Sarıpınar

"Türkiye’de çocuk hâlâ birey değil"

Açıklamada, Türkiye’nin 1995 yılında imzaladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin hâlâ tam anlamıyla uygulanamadığına vurgu yapılarak, “Sözleşmenin yürürlüğe girmesinin üzerinden neredeyse 30 yıl geçmesine rağmen Ülkemizde çocuklar hala birey olarak algılanmamakta, haklarından yoksun bırakılmaktadırlar. Her ne kadar çocukların ‘geleceğimiz’ olduğu konusunda hemfikir olunsa da onların bugünlerini düzenlemekte, yarınlarını hazırlamakta yetersiz kalınmaktadır" denildi. 

"ÇEDES ve Kuran eğitimi projeleri Anayasa'ya aykırı"

Çocukların eğitimi üzerinden yürütülen dini temelli uygulamalara da dikkat çekilen açıklamada, ÇEDES Projesi ve Diyanet’in 4-6 yaş grubu Kuran eğitimi hamleleri sert dille eleştiren Sarıpınar, “Çocukların gelişmesi için bilimsel, nitelikli eğitim yerine, pedagojik kurallara aykırı, tamamen dinselleştirilmesi amacıyla uygulanan bu programlar, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne ve Çocuk Koruma Kanunu’na açıkça aykırıdır" dedi.

Eğitim dışı kalan çocuk sayısı korkutuyor

Hayat şartlarının, çocukları sistemin dışına ittiğin ifade eden Sarıpınar, "Eğitim Reformu Girişiminin raporuna göre; 2023-2024 öğretim yılında, zorunlu eğitim çağında olan çocukların 612 bin 814’ü eğitim dışında kalmıştır. Bu çocukların %53,6’sı erkek, %46,4’ü kız çocuktur. Yaş gruplarına bakıldığında ise, en yüksek oranın %73,9’la 14-17 yaş aralığında olduğu görülmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı, 2023-2024 Örgün Eğitim İstatistiklerine göre; örgün eğitimin dışında kalan öğrenci sayısı yaklaşık 2 milyon 982 bindir" diye konuştu.

"2024'te 14 yaş altı 22 çocuk iş yerinde yaşamını yitirdi"

Ekonomik sömürüye uğrayan çocukların çalışma hayatında "maruz kaldığı tehlikelere de dikkat çekilen açıklamada, "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporlarına göre; 2024’te 14 yaş ve altı 22, 15-17 yaş arası 49 çocuk iş yerlerinde yaşamını yitirmiştir. Bu yılın başından itibaren tespit edilebilen ekonomik olarak sömürülen çocuk ölümü ise 19 olmuştur" denildi.

"Çocukların karıştığı olay sayısı 537 bin"

İzmir Barosu’nun açıklamasında, çocukların suça sürüklenmesiyle ilgili veriler de yer verildi.

Verilere göre; “Türkiye İstatistik Kurumu’nun, Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri 2023’e göre; çocukların karıştığı olay sayısı 537 bin 583’tür. Suça Sürüklenen çocuklardan 9 bin 893’i 11 yaş ve altı, 51 bin 537’si 12-14 yaş, 117 bin 266’sı ise 15-17 yaş grubundadır"

Av. Nihal Sarıpınar, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı:

“İzmir Barosu olarak; çocukların uçsuz bucaksız düşlerine ket vuranlara, şenlikli oyunlarını hoyratça bozanlara, haklarının hayata geçmesine engel olanlara karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimize dair sözümüzü tekrarlıyoruz"

Muhabir: Arif Enes Durak