Son Mühür - Osman Günden / CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, protesto gerekçesiyle tutuklanarak Menemen Cezaevi’ne konulan 9 gence yönelik kötü muamele iddialarını, İzmir Barosu’nun hazırladığı raporla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Kılıç, tutuklanan gençlerin maruz kaldığı muamelenin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, “Bu kötü muameleyi yapan ve şahit olan herkes suç işlemektedir” dedi.

İzmir Barosu’nun hazırladığı rapora göre, 19 Mart olaylarını protesto ettikleri gerekçesiyle tutuklanan 9 kişi, Menemen T Tipi Cezaevi’nde ciddi hak ihlalleriyle karşı karşıya kaldı. Kılıç, İzmir Barosu’nun tespitlerini ve tutukluların yaşadıklarını TBMM’ye taşımak amacıyla araştırma önergesi verdi. Önerge, cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin, cezaevine girmeden önce avukatları tarafından avukatlara iletilen tanıklıklara dayanıyordu.

Tutukluların iddiaları

Tutuklular, kendilerini ziyaret eden İzmir Barosu avukatlarına, cezaevindeki koğuşlarda 3’er kişi olarak kaldıkları halde, 30-40 infaz koruma memuru tarafından ayakta ve dışarıda sayım yapılmaya zorlandıklarını belirttiler. Cezaevinde yaşadıkları fiziksel şiddet ve hakaretler hakkında da şunları söylediler: 

“Kollarımızdan sürüklenerek havalandırmaya çıkarıldık. Havalandırmada ise boğazlarımız sıkıldı, darp edildik, duvara vurulduk. Aynı zamanda hakaretlere de uğradık. Bir tutuklu sakallarının yolunduğunu, bir diğeri ise gözlerine parmak sokulduğunu ifade etti. Ayrıca, tüm bu yaşananları cezaevi müdürü ve doktora da ilettik, ancak şikayetlerimize kayıtsız kalındı.”

Tutuklu gençler, yaşadıklarını anlatmaları halinde tehdit edildiklerini de belirttiler. Ayrıca, koğuşların aşırı kalabalık olduğunu ve 16 kişilik koğuşlarda 30-40 kişinin kaldığını, bu sebeple yerde uyumak zorunda kaldıklarını söylediler.

Kılıç: "Menemen Cezaevi’nde yaşananlar korku filmi gibi"

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, iddialara büyük bir tepki gösterdi ve Meclis’te yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Öyle günlerden geçiyoruz ki... Ne yapsak, ne desek içimiz soğumuyor. Bir ülke düşünün: Anayasal haklarını kullanan gençler önce hapsediliyor, sonra bu yetmezmiş gibi işkenceye, kötü muameleye ve hakarete uğruyor. İzmir Barosu temsilcileri gördü ve belgeledi: Menemen T Tipi Cezaevi'nde yaşananlar, bir hukuk devletinde değil, ancak bir korku filminde görebileceğimiz türden.”

Kılıç, tutuklulara uygulanan şiddetin boyutlarını şu şekilde anlattı:
“30-40 infaz koruma memuru, üç gencin kaldığı koğuşlara dalıyor. ‘Teröristleri burada barındırmayacağız’ diye haykırarak boğazlarını sıkıyor! Gözlerine parmak sokuyor! Küfür ediyor! Duvardan duvara vuruyorlar! Gençlerin boyunlarında parmak izleri, vücutlarında morluklar, yolunmuş sakallar, acıyan eklemler, hareket edemeyecek halde kıvrılmış kollar…”

“Bu suçlar asla kabul edilemez”

Kılıç, yaşananların kabul edilemez olduğunu belirterek, “Bu kötü muameleyi yapan ve şahit olan herkes, Türk Ceza Kanunu’nun 94. maddesi uyarınca işkence suçunu, 106. maddesi uyarınca tehdit suçunu, 125. maddesi uyarınca hakaret suçunu, 256. maddesi uyarınca zor kullanma yetkisinin aşılması suçunu, 257. maddesi uyarınca görevi kötüye kullanma suçunu, 278 ve 279. maddeleri uyarınca ise suçu bildirmeme suçunu işlemektedir” şeklinde açıklamada bulundu.

“Sessiz kalan zulme ortak olur”

Kılıç, tüm milletvekillerine seslenerek şu çağrıyı yaptı:
“Bunlar bizim çocuklarımız. Bunlar, sadece düşüncelerini ifade ettikleri için bu muameleyi görüyorlar. İşkence görenler sadece o öğrenciler değil, onlarla birlikte Anayasamız, hukuk devleti ilkemiz, vicdanımız da işkence görüyor. Bu sessizliğiniz, bu zulme ortaklıktır. Tüm Milletvekillerine sesleniyorum, başınızı kumdan çıkarın ve siz de anayasal haklarını kullandıkları için işkence gören bu çocukların yanında olun!”

Kılıç, “Bu öğrencilerin davasını kendi davamız olarak görüyoruz. Ta ki işkenceciler cezalandırılana, sorumlular görevden alınana ve Anayasal haklar güvence altına alınana kadar” diyerek, sürecin takipçisi olacaklarının altını çizdi.

TBMM’ye sunulan araştırma önergesi

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, İzmir Barosu’nun raporunda yer alan bulgular ışığında, Menemen T Tipi Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerinin araştırılması için TBMM’ye araştırma önergesi verdi. Kılıç’ın önergesinde, cezaevindeki kötü muamelelerin, tutukluların sağlık durumunun ve cezaevi yönetiminin denetlenmesi talep ediliyor.

Kılıç, önergesinin Meclis’te kabul edilmesini ve konunun detaylı bir şekilde araştırılmasını talep etti. Ayrıca, cezaevinde yaşananların sadece orada kalan tutukluları etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda tüm toplumun vicdanını yaraladığını belirterek, “Hukukun üstünlüğü ilkesi, Anayasamız ve insani değerler savunulmalıdır” dedi.

Muhabir: Osman Günden