Son Mühür / Merve Turan - İzmir’deki Roman vatandaşlar, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği özel etkinlik ile coşkuyla kutladı. Etkinlik, tarihi Bıçakçı Han’da, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından organize edildi.
Geleneksel Roman kültürü yaşatıldı
Etkinlikte, Çılgın Cemal Roman Ateşi ve İzmir Tepecik Müzisyenler Derneği’nin verdiği konserler büyük beğeni topladı. Geleneksel Roman kıyafetleriyle dans eden vatandaşlar, etkinliğe renk kattı ve katılımcılar, Roman müzikleriyle unutulmaz anlar yaşadı. Bu özel günde, Roman toplumunun karşılaştığı toplumsal zorluklar dile getirilerek, farkındalık oluşturulmaya çalışıldı.
"Elimizi taşın altına koyuyoruz"
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Elvin Sönmez Güler, etkinlikte yaptığı konuşmada, 8 Nisan’ın yalnızca bir kutlama değil, aynı zamanda eşitlik, farkındalık ve insan hakları adına önemli bir hatırlatma günü olduğunu belirtti.
Roman toplumunun tarihsel süreçte yaşadığı ayrımcılık ve dışlanma gibi zorluklara dikkat çeken Elvin Sönmez Güler, “Romanlar, 100 bin yılı aşkın bir süredir bu toprakların çocukları olmalarına rağmen en çok ayrımcılığa uğranan grupların başında geliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak eşit yurttaşlık hedefiyle Roman toplulukların da İzmir’de yaşayan tüm insanlar gibi insan hakları temelinde onurlu yaşamalarını sağlamaya, haklarını korumaya ve temel hizmetler ile kent hakkına eşit erişimini desteklemeye yönelik çalışmalar gerçekleştirmeye olanca gücümüzle ve gayretimizle devam ediyoruz.
Yürüttüğümüz tüm bu çalışmaların amacı, Romanların İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu hizmetlere eşit erişimini sağlamak ve fırsat eşitliğini artırmaktır. Bizler çözümün bir parçası olmaya çalışıyoruz. Elimizi taşın altına koyuyoruz. Dün olduğu gibi bugün de mücadelenin içinde varız” ifadelerini kullandı.
"‘Coğrafyamızda biz de varız’ demeyi kutluyoruz"
CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı ve Roman Toplumu Gençlik Eğitim ve Kalkınma Derneği (ROMGEDER) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Karameşe de etkinlikte yaptığı konuşmasında, Roman toplumunun dünya çapında varlık gösterdiğini söyledi.
Emin Karameşe, “Roman toplumu dünyanın neredeyse her ülkesinde varlık gösteren bir toplum. Biz dünya üzerinde birçok isimle adlandırıldık. Kimi ülkede ‘Kıpti’ dediler, kimi yerde ‘Çingene’ dediler, ‘Poşa’ dediler ama bize bir tek ‘insan’ diyemediler. Roman kelimesi, bizim dilimizde ‘insan’ demektir.
2. Dünya Savaşı’nda sırf insan öldürmeye karşı çıktığı için binlerce Roman soykırıma uğradı, gaz odalarında yakıldı. Bugün hem Avrupa’da hem de Türkiye’de var oluşumuzu kutluyoruz. ‘Coğrafyamızda biz de varız’ demeyi kutluyoruz” dedi.