Son Mühür / Merve Turan - Bornova’da düzenlenen panel öncesinde konuşan SHP’nin eski Genel Başkanı ve Yerel Reform Girişimi Derneği Başkanı Murat Karayalçın, konut krizinin Türkiye’deki etkilerine dikkat çekti. 

Konutun sadece bir barınma hakkı değil, aynı zamanda toplumsal refahın önemli bir unsuru olduğunu belirten Karayalçın, krizin daha büyük sosyal sorunlara dönüşmeden çözülmesi gerektiğini vurguladı.

"Türkiye bugün aynı ihtiyacı hissediyor"SHP eski Genel Başkanı

Belediyeler, devlet, vatandaş ve özel sektörün bu konuda ortak hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Murat Karayalçın, 1980’lerde Batıkent ve Egekent projeleriyle Ankara ve İzmir’de binlerce konutun hayata geçirildiğini hatırlattı. “Konut, sadece barınma değil, gelir dağılımını da iyileştiren, yaşam kalitesini belirleyen bir unsurdur. 

Türkiye bugün aynı ihtiyacı hissediyor. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi göç alan kentlerde sosyal kiralık ve sosyal mülk konutlar üretmeliyiz. Piyasa aktörleri sadece toplumun yüzde 65’ine konut yapabiliyor. TOKİ projelerinin sadece yüzde 3’ü dar gelirli vatandaşlar için. Dar gelirli yurttaşlarımız bu sistemin dışında kalıyor” dedi.

Murat Karayalçın, mevcut sistemin dar gelirli vatandaşları dışladığını belirterek, TOKİ projelerinin yalnızca yüzde 3’ünün bu kesime hitap ettiğini söyledi. Avrupa’daki konut hareketlerine dikkat çeken Murat Karayalçın, “9 gün önce Madrid ve Barselona’da yüz binlerce kişi kiraların yüzde 50 düşürülmesi için yürüdü. Bizim yurttaşlarımız ise henüz konut hakkı için örgütlü tepki vermiyor” ifadelerini kullandı.

"Fikirtepe neden bitmiyor?"

Batıkent modelini örnek gösteren Karayalçın, halkın projelere doğrudan katılımının başarının anahtarı olduğunu söyleyerek, “55 bin konutluk Batıkent projesi halkın örgütlü katılımıyla 11-12 yılda tamamlandı. Fikirtepe neden bitmiyor? Çünkü halk proje muhafızı değil. Biz buna ‘ortak yönetişim’ diyoruz” dedi.

"Bornovalılarla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyorum"Yerel Reform Girişimi Derneği

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki de etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Murat Karayalçın’ı Bornova’da ağırlamaktan büyük onur duyduğunu söyledi. “Kendisini Bornovalılarla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyorum” diyen Başkan Ömer Eşki, Murat Karayalçın’a göreve geldikleri bir yıl içinde hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi verdi.

Bornova'nın projeleri konuşuldu

Bornova Belediyesi’nin son bir yılda Türkiye’de en fazla asfalt yol yapan ilçe belediyesi olduğunu dile getiren Başkan Ömer Eşki, planladıkları 9 Kent Market’in 7’sini tamamladıklarını, dijital, kentsel ve yeşil dönüşüm projelerini kararlılıkla sürdürdüklerini ifade etti. 

Ayrıca tamamlanmak üzere olan Akıllı Şehir Yönetim ve İnovasyon Merkezi hakkında da Karayalçın’ı bilgilendirdi. Murat Karayalçın ise Bornova’daki çalışmaları övgüyle değerlendirerek Başkan Ömer Eşki’ye teşekkür etti.

"Doğamızı ve yeşil alanlarımızı da savunmaya devam edeceğiz”Bornova Kent Konseyi

Bornova Kent Konseyi Başkanı Av. Dr. Doğan Baran Mengüş, Erzene Mahallesi’ndeki zeytinlik ve yeşil alanların imara açılmasına karşı yürüttükleri mücadeleyi hatırlatarak, “Bizim temel görevimiz kentin hak ve hukukunu korumak. Bornova Kent Konseyi olarak mahallelerimizin gelişimine destek olurken, doğamızı ve yeşil alanlarımızı da savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Uzmanlar konut politikasını masaya yatırdı

Sosyolog Dr. Engin Önen’in kolaylaştırıcılığında gerçekleşen panelde, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Doç. Dr. Adile Arslan Avar ve şehir plancısı Ali Faruk Göksu, sürdürülebilir konut politikaları üzerine sunumlar yaptı.

Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ruşen Keleş ise yerel reformların kentleşme üzerindeki etkilerini değerlendirirken, konut politikalarının uzun vadeli planlamalarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Panel sonunda katılımcılar, uzmanlara sorular yönelterek fikir alışverişinde bulundu.

Muhabir: MERVE TURAN