Son Mühür / Osman Günden - Bornova Belediyesi Müzesi tarafından desteklenen "Bornova Kentsel Miras Haritası" projesi, farklı dönemlere ait haritaları örtüştürerek Bornova’nın zamansal dönüşümünü belgeliyor ve çeşitli detaylarıyla dijital ortamda kullanıcıların erişimine sunuyor.

“mapbournabat” web adresinden erişilebilen harita, sokak adlarından tarihi yapılara, kamusal alanlardan meydanlara kadar geniş bir veri tabanı sunuyor.

“Bornova’nın yaşayan bir hafızasını oluşturuyoruz”Mark Giraud

Proje yürütücülerinden Mark Giraud, "Bornova Kentsel Miras Haritası"nın tarihi anlatıların bağlamından kopmadan günümüzle ilişkilendirilmesi açısından kritik bir rol oynadığını belirterek, “Tarihi anlatılar genellikle bağlamından kopuyor. ‘Bornova Kentsel Miras Haritası’, bu kopuklukları gidererek geçmişi bugüne taşıyan bir mekansal arayüz sunuyor. 

Eski sokak adlarını ve geçiş yollarını haritalandırıyor, kültürel ve sosyal odak noktalarını işaretliyor, arşivlerdeki fotoğraf ve belgeleri doğru konumlandırarak Bornova’nın yaşayan bir hafızasını oluşturuyoruz” dedi.

Mark Giraud, projenin halkın katkılarıyla gelişerek daha da zenginleşeceğini ve Bornova’nın tarihi mirasını daha detaylı şekilde belgelemeye devam edeceklerini de vurguladı.

“Geçmişimizi dijital olarak geleceğe taşıyoruz”Bornova Kentsel Miras Haritası

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, bu projelerin kentin kültürel mirasını koruma açısından taşıdığı öneme değinerek, “Bornova, tarihiyle, köşkleriyle, sokaklarıyla, anılarıyla yaşayan bir şehir. Ancak zaman içinde bazı mekanlar yok oldu, bazıları unutuldu. ‘Bornova Kentsel Miras Haritası’ projesi sayesinde kaybolan geçmişimizi dijital olarak geleceğe taşıyoruz. Belediye olarak bu tür projeleri desteklemeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Başkan Ömer Eşki ayrıca, Bornovalıları projeye katılım sağlamaya davet ederek, haritanın, yeni eklenen bilgi ve fotoğraflarla güncellenerek büyüyeceğini belirtti.

Muhabir: OSMAN GÜNDEN