Son Mühür / Osman Günden - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’i eski parlak günlerine kavuşturmak için attığı adımlara bir yenisini daha ekliyor. Kentin atık su arıtımının yüzde 96’sını tek başına üstlenen Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, kapasitesini yüzde 36 oranında artıracak olan 4. fazla büyüyecek. Devreye alma töreni, 28 Nisan’da gerçekleşecek ve törene CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katılım sağlayacak.
Tarihi kazanım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yeni fazın tamamlanmasının İzmir için tarihi bir kazanım olduğunu belirterek, “Kentin uzun yıllardır gündeminde olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. ünitesini hizmete almanın gururunu yaşıyoruz.
1 milyar liralık yatırımla tamamladığımız bu fazla birlikte arıtma tesisimizin kapasitesini azami seviyeye çıkartıyoruz. Tesisimiz böylelikle Türkiye’nin en büyük arıtma tesisi unvanını taşıyacak. ‘Öncelikli hedeflerimizden biri Körfez’in temizliği’ diyerek çıktığımız bu yolda ‘Körfez temizlenene kadar durmayacağız’ dedik. Körfez’in temizliğine güç katacak bu tarihi yatırımımızın açılışında CHP Genel Başkanı Özgür Özel de yanımızda olacak” diye konuştu.
Açılış öncesi son dokunuşlar
İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan da projenin İzmir için yıllardır büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Çiğli 4. faz inşaatı 2007 yılından beri kentin gündemini meşgul eden bir yatırımdı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay göreve başladığında Çiğli Atıksu Arıtma Tesisimizin 4. faz inşaatını tamamlayacağı sözünü verdi ve Başkanımız sözünü tuttu.
Mekanik ve teknik testlerimizi yapıyoruz. Suyu bazı ünitelere almış durumdayız. Şu anda tesisimizde hummalı bir şekilde açılış için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz” dedi ve tüm İzmirlileri bu özel ana tanıklık etmeye davet etti.
Türkiye’nin en büyük arıtma tesisi yeniden İzmir’de
Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, sadece kapasite açısından değil, çevresel etkisiyle de büyük bir yatırım. 2000’li yılların başında hayata geçirilen Büyük Kanal Projesi’nin en önemli halkalarından biri olan tesis, 4. fazın eklenmesiyle birlikte günlük 605 bin metreküplük kapasitesini 820 bin metreküpe çıkardı.
Böylece tesis, bir kez daha “Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi” unvanını aldı. Tesiste kullanılan ileri biyolojik süreçler sayesinde, atık sudan karbon, azot ve fosfor gibi kirletici unsurlar etkin şekilde arındırılarak doğaya temiz su salınıyor.