Son Mühür / Osman Günden - İleriye dönük bilimsel ve teknolojik araştırmalarla Türkiye'nin gelişimine katkı sağlamayı amaçlayan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), ülke genelindeki binlerce başvuruyu titizlikle değerlendirerek destek almaya hak kazanan öğrencileri açıkladı.
TÜBİTAK, gençlerin kendi ilgi alanlarında akademisyenlerle birlikte projeler geliştirmelerini sağlayarak, onların pratik deneyim kazanmalarını hedefliyor. Seçim sürecinde projelerin kalitesi, uygulanabilirliği ve inovasyon kapasitesi gibi birçok kriter göz önünde bulunduruldu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İşletme Fakültesi, Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan toplam 34 öğrenci, TÜBİTAK hibesine hak kazandı.
“Projelerimizin sayısı 165’e ulaştı”
İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, dünya çapında teknoloji ve dijitalleşme alanında yaşanan dönüşümün hızına dikkat çekerek, gençlerin bilimsel araştırma yönlerini geliştirmeye büyük önem verdiklerini ifade etti.
Üniversitenin genel başarı seviyesinin sürekli arttığını belirten Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, “TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı’ndan (BİGG) yararlanılarak kurulan şirket sayısında, Türkiye’deki tüm üniversiteler arasında ilk 10’dayız. Akademisyenlerimizin, ulusal ve uluslararası alanda yaptıkları çalışmalara ilişkin yıllık atıf sayısı, son 6 yılda sürekli artarak 2024 itibarıyla 7 bin 422’ye ulaştı.
A-1 grubundaki en üst düzey araştırma üniversitelerinde, ‘alan ağırlıklı atıf etkisi’ açısından ortalama puan 1.32 iken, biz de üniversitemizde 1.24’lük puan ortalaması yakaladık. Nitelikli araştırma konusunda Türkiye’nin en önde gelen üniversitelerinden biri olduğumuzu gösterdik.
Sosyal bilimlerde niteliksel dönüşüm ve toplumsal faydayı ön plana çıkardık; son 5 yıl içerisinde 30’u aşkın uluslararası proje hayata geçirdik. Üniversite-sanayi iş birliğiyle gerçekleşen projelerimizin sayısı 165’e ulaştı." diye konuştu.
Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu ayrıca, son 5 yılda sosyal bilimlerde uluslararası düzeyde 30’un üzerinde projeye imza atıldığını ve üniversite-sanayi iş birliğiyle yürütülen projelerin sayısının 165’e yükseldiğini belirtti ve "Sadece 2024 yılı içerisinde 5 kritik teknoloji için patent tescili aldık. Tüm bunlar, proje noktasındaki ilerleyişimizi açıkça ortaya koyuyor” dedi.
“Nitelikli projeler geliştirmeye odaklanıyoruz”
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte rekabetin de arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, İEÜ'nün sunduğu tüm teknolojik imkanlar ve laboratuvarların öğrencilerin kullanımına açık olduğunu belirterek, “TÜBİTAK’ın 2209-A isimli programı, gençlerin bilimsel çalışmalara yönelmesi için büyük önem taşıyor.
Üniversite olarak, öğrencilerimizi proje üretme ve başvuru yapma noktasında sürekli teşvik ediyoruz. Nitelikli projeler geliştirmeye odaklanıyoruz. 42 başvurudan 34’ünün kabul alması, gençlerimizin bu noktada doğru yönlendirildiğinin ve başarılı olduğunun da somut bir göstergesi. Akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin başarılı çalışmalar yapacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu. Destek alan projelerden bazıları şu şekilde oldu;
- Çevrim içi oyun bağımlılığının matematiksel modellerle incelenmesi
- Sürdürülebilir ambalajların tüketici davranışlarına etkisinin EEG sinyalleriyle analizi
- Elektronik sigara kullanımının gençlerde solunum fonksiyonları, göğüs kafesi mobilitesi ve uyku kalitesine etkisi
- Ege Denizi'ndeki istilacı Aslan Balığı’nın mutfakta kullanılabilirliğine yönelik araştırmalar